Makowiec zawijan.doc

(27 KB) Pobierz
Makowiec zawijan

Makowiec zawijan

 

70 dag mąki

·         6 dag drożdży

·         2 szklanki mleka

·         5 żółtek

·         15 dag cukru kryształu

·         3/4 kostki Kasia

·         masa makowa:

·         70 dgk maku

·         20 dag cukru kryształu

·         2 łyżki miodu

·         5 dag Kasia

·         zapach migdałowy

·         bakalie:orzechy,rodzynki,skórka pomarańczow

Mak sparzy,zemleć 2 razy przez maszynke,dodać do drugiego mielenia cukier,kolejno dodać miód,
bakalie,podgrzać na roztopionym tłuszczu,wymieszac ze sztywno ubitą pianą.


Ciasto drożdżowe:

Przygotować rozczyn,gdy drożdże podrosną i wyrobić wszystkie składniki bardzo dokladnie,
na końcu dodając roztopiony i ostudzony tłuszcz,odłożyć do wyrosnięcia.
Wyrośnięte ciato wyłożyć na stolnice posypaną mąka,podzielić na 2 części,
każdą część rozwałkować w kształcie prostokata,rozmarować mak w poprzek szeroności i ciasto dokładnie 
ciasno zwinąć.
Przy wkładaniu makowca na blache naciągnać go do odpowiedniej długości
Makowiec można przed położeniem na blache luźno zawinąć w pergamin posmarowany tłuszczem.

Temperatura piekarnika : 170-180oC

Czas pieczenia: 40-50 min

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin