70 dag mąki
· 6 dag drożdży
· 2 szklanki mleka
· 5 żółtek
· 15 dag cukru kryształu
· 3/4 kostki Kasia
· masa makowa:
· 70 dgk maku
· 20 dag cukru kryształu
· 2 łyżki miodu
· 5 dag Kasia
· zapach migdałowy
· bakalie:orzechy,rodzynki,skórka pomarańczow
Mak sparzy,zemleć 2 razy przez maszynke,dodać do drugiego mielenia cukier,kolejno dodać miód,bakalie,podgrzać na roztopionym tłuszczu,wymieszac ze sztywno ubitą pianą.Ciasto drożdżowe:Przygotować rozczyn,gdy drożdże podrosną i wyrobić wszystkie składniki bardzo dokladnie,na końcu dodając roztopiony i ostudzony tłuszcz,odłożyć do wyrosnięcia.Wyrośnięte ciato wyłożyć na stolnice posypaną mąka,podzielić na 2 części,każdą część rozwałkować w kształcie prostokata,rozmarować mak w poprzek szeroności i ciasto dokładnie ciasno zwinąć.Przy wkładaniu makowca na blache naciągnać go do odpowiedniej długościMakowiec można przed położeniem na blache luźno zawinąć w pergamin posmarowany tłuszczem.
Temperatura piekarnika : 170-180oC
Czas pieczenia: 40-50 min
sylwick