Makowiec.doc

(32 KB) Pobierz


Lista składników

·                      Ciasto

·                      23 g świeżych drożdży

·                      6 żółtek

·                      80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru

·                      ziarenka z 1 laski wanilii

·                      380 g mąki pszennej tortowej

·                      190 ml ciepłego mleka

·                      110 g Kasia, roztopionego i ostudzonego

·                      Masa makowa:

·                      250 g maku

·                      25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

·                      25 g rodzynek, najlepiej sułtanek

·                      25 g smażonej skórki pomarańczowej

·                      1/4 kostki miękkiego Kasia, 50 g

·                      1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie)

·                      5 jajek, oddzielnie żółtka od białek

·                      1 szklanka cukru pudru

·                      gotowa polewa lukrowa

Jak zrobić?

Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym Kasia. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie).
Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie Kasia, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 45

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin