Płonące banany.doc

(20 KB) Pobierz
Płonące banany

Płonące banany
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 duze banany,
400 ml soku pomaranczowego,
1/2 cytryny,
4 lyzki cukru pudru,
50 g masla,
2 lyzki likieru pomaranczowego lub bananowego,
100 ml rumu,
50 g posiekanych migdalow,
1 lyzka cukru,
4 porcje lodow waniliowych.

1. Banany obrac i przeciac wzdluz na 2 czesci. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjac
skorki, posiekac i wymieszac z 1 lyzka cukru.
2. Na patelni rozpuscic maslo. Wlozyc banany i smazyc 2 min na malym ogniu.
Podczas smazenia delikatnie odwracac.
3. Nie przerywajac smazenia posypac banany cukrem pudrem. Poczekac az cukier
sie rozpusci.
4. Wycisnac sok z polowy cytryny i wymieszac z sokiem pomaranczowym. Zalac banany na patelni.
5. Gdy sok zgestnieje (powinien miec konsystencje syropu) wlac likier i gotowac
2 min.
6. Banany posypac posiekanymi migdalami, wlac rum, zapalic, zdjac z ognia i
podawac plonace razem z lodami.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 86.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin