Enzymy, rola wątroby..doc

(48 KB) Pobierz
UKŁAD POKARMOWY

UKŁAD POKARMOWY

FUNKCJE WĄTROBY

 

Przemiana węglowodanów w wątrobie polega na:

-          magazynowaniu glikogenu

-          przemianie galaktozy i fruktozy na glukozę

-          wytwarzaniu glukozy z aminokwasów

-          wytwarzaniu innych ważnych związków np. heparyny z węglowodanów lub ich produktów

 

Przemiana białkowa w wątrobie polega na:

-          dezaminacja (odszczepianie grupy NH2) aminokwasów

-          wytwarzanie mocznika dla usunięcia amoniaku z ustroju

-          wytwarzanie białek osocza (z wyjątkiem gamma globulin)

-          zmiana aminokwasów (tzw. transformacja) czyli przenoszenie grupy aminowej z jednego aminokwasu na drugi, w wyniku tego dalej aminokwasy mogą być przemieniane na cukier lub tłuszcz

-          wytwarzanie z aminokwasów związków purynowych, pirymidynowych, kreatyny i in.

 

Przemiana tłuszczowa w wątrobie polega na:

(tu odbywa się blisko połowa przemiany tłuszczów)

-          utlenianie kwasów tłuszczowych, wywtarzanie kwasu acetooctowego utlenianego do CO2 i H2O z wytworzeniem dużej ilości energii

-          wytwarzanie lipoproteidów

-          produkcja cholesterolu i fosfolipidów

-          przemiana węglowodanów i białek na tłuszcze

 

Magazynowanie witamin:

Wątroba gromadzi niektóre witaminy: wit. A, D, B12.

Występuje tu dużo białka, tzw. apoferrytyny, która wiąże żelazo wchłaniane w przewodu pokarmowego, tworząc ferrytynę.

Tu gromadzone jest żelazo i uwalniane jest w razie potrzeby dla syntezy hemoglobiny krwi

 

Funkcje odtruwające wątroby:

W jelitach powstają związki trujące np. fenol, indol. W wątrobie odbywa się ich przemiana na związki nietoksyczne wydalane z moczem lub żółcią. Rozkładowi ulegają również związki trujące dostarczane do organizmu z pokarmem.

 

Wątroba produkuje ponadto ciepło, tu ogrzewa się krew i przenosi ona to ciepło do peryferyjnych okolic ciała.

 

 

UKŁAD POKARMOWY

ENZYMY TRAWIENNE

 

Enzymy trawienne dzielimy na:

Amylazy – hydrolizujące węglowodany złożone (np. ptialina)

Lipazy – rozszczepiające tłuszcze (lipaza żoładkowa)

Proteazy – hydrolizujące białka (podpuszczka, pepsyna)

 

 

Ptialina

         amylaza ślinowa, rozkłada wielocukry do dwucukrów (skrobia do maltozy)

         występuje w ślinie

         działa w środowisku obojętnym

         kwaśne pH soku żołądkowego hamuje jej działanie

                                                                                                                                             jama ustna

Pepsyna

-          produkowana w postaci nieczynnej jako pepsynogen

-          uaktywnia się pod wpływem kwasu solnego w żołądku

-          składnik soku żołądkowego

-          działa w żołądku

-          hydrolizuje napęczniałe białka pokarmu na peptony

-          proteaza

 

Podpuszcza (chymozyna)

-          proteaza

-          powoduje zmianę kazeiny mleka na parakazeinę

-          składnik soku żołądkowego, działa w żołądku

 

Lipaza żołądkowa

-          trawi tłuszcze zemulgowane np. tłuszcz mleka                   

-          składnik soku żołądkowego, działa w żołądku

                                                                                                                                                        żołądek

Trypsyna

-          proteaza soku trzustkowego

-          rozkłada peptony na peptydy

-          działa w dwunastnicy

 

Chomotrypsyna

-          proteaza soku trzustkowego

-          rozkłada peptydy na aminokwasy

-          działa w dwunastnicy

 

Karboksypeptydaza

-          proteaza soku trzustkowego

-          rozkłada peptydy na aminokwasy

-          działa w dwunastnicy

 

Diastaza

-          amylaza soku trzustkowego

-          rozkłada skrobię na dwucukier maltozę

-          działa w dwunastnicy

 

Maltaza

-          amylaza soku trzustkowego

-          rozkłada maltozę na glukozę

-          działa w dwunastnicy

 

Laktaza

-          amylaza soku trzustkowego

-          rozkłada cukier mleczny na glukozę i galaktozę

-          działa w dwunastnicy

 

Lipaza trzustkowa (seapsyna)

-          rozkłada tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol w obecności żółci, która je uprzednio emulguje

 

Żółć

-          płyn o barwie żółtej lub pomarańczowej

-          produkowana przez komórki wątrobowe, gromadzona w pęcherzyku żółciowym, dostarczana przewodami do dwunastnicy

-          rola w trawieniu tłuszczy i ich wchłanianiu

-          tu występują barwniki żółciowe bilirubina i biliwerydyna

 

                                                                                                                                                     dwunastnica:

Obecne w soku jelitowym enzymy dokonują rozkładu ostatecznego masy pokarmowej nie strawionej w dwunastnicy.

 

Erepsyna

-          rozkłada pepytydy na aminokwasy

-          proteaza soku jelitowego

 

Diastaza, maltaza, laktaza, inwertaza

-          amylazy soku jelitowego

-          rozszczepiają dwucukry na glukozę i fruktozę

 

Lipaza

-          rozszczepia tłuszcze

 

jelito czcze i kręte

Wchłanianie w jelicie cienkim

 

Ostatecznie strawiony pokarm przyjmuje w jelicie cienkim postać miazgi pokarmowej. Jest biały, lepki, zawiesisty, substancje odżywcze są w postaci prostych, łatwo przyswajalnych produktów (proste cukry, aminkowasy, kwasy tłuszczowe, glicerol, sole mineralne, woda). Związki te zostają wchłonięte do krwi i limfy. 

Wchłanianie:

-          w żołądku – wchłanianie do krwi – wodne roztwory soli mineralnych i glukozy

-          w jelicie – wchłanianie do krwi – aminokwasy i glukoza

                     - wchłanianie do limfy – kwasy tłuszczowe              

 

 

LOSY POKARMU W PRZEWODZIE POKARMOWYM

 

1.     jama ustna

o        rozdrabnianie pokarmu (zęby) i mieszanie go ze śliną (język)

o        formowanie kęsów pokarmowych

o        rozpoczyna się trawienie wielocukrów – ptialina (amylaza ślinowa)

2.     przełyk

o        transport kęsów pokarmowych do żołądka

o        dalsze trawienie cukrów przez ptialinę

3.     żołądek

o        zahamowanie działania ptialiny przez kwaśny sok żołądkowy

o        rozpoczyna się trawienie białek i tłuszczy (patrz enzymy wyżej)

o        kwas solny obecny w soku żołądkowym odkaża pokarm

o        masa pokarmowa przyjmuje postać białawej półpłynnej miazgi, która porcjami przesuwana jest do dwunastnicy

o        wchłanianie wodnych roztworów soli mineralnych i glukozy

4.     dwunastnica

o        miazga pokarmowa zostaje poddana działaniu soku trzustkowego i żółci

o        dalsze trawienie węglowodanów, tłuszczy i białek

o        substancje odżywcze w postaci prostych związków zostają wchłonięte: proste cukry, aminokwasy,  glicerol, sole mineralne, woda – do krwi, a kwasy tłuszczowe - do limfy

5.     jelito cienkie

o        c.d. wchłaniania związków jak wyżej

6.     jelito grube

o        dociera tu pokarm częściowo nie strawiony

o        żyje tu bogata flora bakteryjna (bakterie fermentujące i gnilne), niektóre z bakterii produkują witaminę B

o        antybiotyki niszczą florę bakteryjną

o        tu gniją niestrawione białka, powstają związki szkodliwe dla organizmu np. fenol, indol

o        substancje trujące usuwane są z organizmu z kałem, część przechodzi do krwioobiegu i jest zamieniana w wątrobie na mniej toksyczne usuwane z moczem

o        główną funkcją jelita jest odciąganie wody od treści jelitowej

o        ściany jelit produkują też śluz ułatwiający przesuwanie formującego się kału ku odbytnicy

7.     odbytnica

o        usuwanie kału

o        w skład kału wchodzą: substancje nie dające się strawić, substancje, które nie zdążyły ulec strawieniu lub wchłonięciu, sole mineralne, cholesterol, bakterie i produkty ich działania, złuszczone nabłonki, śluz jelitowy

o        kolor kału jest pochodzenia żółciowego, zapach nadają produkty przemian wywołanych przez bakterie

 

 

Trzustka wydziela ważny hormon INSULINĘ. Reguluje ona gospodarkę cukrową organizmu.

 

Wątroba produkuje barwniki:

-          bilirubinę – powstaje z hemoglobiny rozpadłych erytrocytów

-          biliwerydynę – jest utlenioną bilirubiną

 

Z bilirubiny w jelicie grubym powstaje pod wpływem bakterii tam bytujących barwnik kału – urobilinogen.

 

ŻÓŁTACZKA

Nadmierne gromadzenie się we krwi barwnika krwi bilirubiny powoduje zabarwienie skóry, błon śluzowych i białkówki oka na kolor żółty. Przyczyną tego może być:

a.      zastój odpływu żółci wskutek mechanicznego zatkania przewodu żółciowego – ŻÓŁTACZKA MECHANICZNA

b.      wzmożony rozpad (hemoliza) czerwonych krwinek – ŻÓŁTACZKA HEMOILITYCZNA

c.      uszkodzenie komórek wątroby  - ŻÓŁTACZKA TOKSYCZNA lub ZAKAŹNA

 

Wymioty

Są odruchem obronnym układu pokarmowego. Usuwane są w ten sposób substancje toksyczne lub z innych powodów szkodliwe dla organizmu. Odruch wymiotny poprzedza zwykle uczucie nudności i wzmożone wydzielanie śliny.

Wymioty występują tez po podrażnieniu nerwu błędnego , często też pod wpływem pobudzenia zakończeń nerwowych w błędniku ucha (choroba morska).

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin