MIGDAŁOWE BABECZKI Z KREMEM.doc

(26 KB) Pobierz
MIGDAŁOWE BABECZKI Z KREMEM

MIGDAŁOWE BABECZKI Z KREMEM

Przepis na 15 sztuk

CIASTO : 25 dkg mąki, 20 dkg masła, 15 dkg zmielonych migdałów, 15 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, szczypta soli;

KREM DO PIECZENIA: 25 dkg masła, 25 dkg cukru pudru, 20 dkg zmielonych migdałów, 2 jaja, 20 dkg mąki, 20 g likieru migdałowego, szczypta soli;

KREM DO DEKORACJI: 25 dkg masła, 2 żółtka, 20 dkg cukru pudru, 2 czubate łyżki cukru waniliowego , 20 g likieru migdałowego, 15 winogron

CIASTO : mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, migdałami, posiekać z masłem na piasek, dodać żółtka, wyrobić szybko gładkie ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczone foremki. Ciasto ponakłuwać i odstawić do lodówki.

KREM DO PIECZENIA : masło utrzeć na krem, dodawać cukier, migdały, całe jaja i likier, cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z solą. Masę przełożyć do foremek z ciastem. Piekarnik nagrzać do 190`C. Babeczki piec ok. 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek.

KREM DO DEKORACJI : masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i likierem. Z każdej babeczki odciąć wierzch. Ciasteczka ozdobić niewielką ilością kremu wyciśniętego ze szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy, przykryć wierzchem, ozdobić winogronem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin