Składniki:
Ciasto:
· 3 szklanki mąki
· 10 dag masła
· 4 łyżki miodu
· cukier waniliowy
· ½ szklanki cukru
· 2 jajka
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa I:
· ½ litra śmietany 30%
· 2 łyżki cukru pudru
· 2 "śmietan-fix"
Masa II:
· puszka mleka skondensowanego słodzonego
· 20 dag orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.
perty08