Gyros
Doskonałe rozwiązanie na każde przyjęcie.
filety z kurczaka 1 kg
ogórki konserwowe 1 duży słoik
kapusta pekińska 1 szt
kukurydza z puszki 1 puszka
cebula średnia 1 szt
przyprawa do gyrosa 1 opak
sól
pieprz
majonez dekoracyjny Winiary 1 średni słoik
ketchup łagodny kotlin
olej do smażenia
1) Filety umyć, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie do 1,5 szkl wody wsypać całą przyprawę do gyrosa i dokładnie rozmieszać. Gdy kurczak będzie podsmażony, wlać wodę z przyprawą i smażyć tak długo aż woda nie wyparuje, często mieszając. Po wyparowaniu wody, odstawić do wystygnięcia.
2) Kapustę umyć, pokroić w cieniutkie paseczki, ogórki odcedzić z zalewy i pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę lub jak kto woli w cienkie piórka i przelać wrzątkiem na sitku. Odstawić do wystygnięcia. Połączyć wszystkie składniki, dodać kukurydzę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.
3) Z majonezu i ketchupu sporządzamy sos: na każdą czubatą łyżkę majonezu przypadają 3 płaskie łyżki ketchupu. Dokładnie wymieszać i zalać sosem sałatkę. Wymieszać, schłodzić.
haniak71