Lodowy deser kawowo-bezowy
• 1 śmietanka słodka 18%
• 1 bita śmietana w proszku typu „Śnieżka”
• 3-4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 2 pełne łyżeczki kawy naturalnej drobno mielonej
• 5 dkg bezów
• ok 8 dkg deserowej lub gorzkiej czekolady
• potrzebne będą papierki do muffinek
Etapy przygotowania 1. W 4-5 łyżkach podgrzanej śmietanki rozpuścić kawę, ostudzić. Śmietanę z proszku ubić na śmietance, w trakcie ubijania dodać rozpuszczoną kawę i kawę naturalną (nie zaparzoną)
2. Bezy pokruszyć, tak aby uzyskać duże kawałki i wsypać do masy kawowej, delikatnie wymieszać. Masę nakładać łyżką w papierki tworząc stożki. Wstawić na godzinne do zamrażalnika.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić wzorki na deserach. Wstawić na chwile do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Przed podaniem wyjąć z papilotek .
Primek171