Lodowy deser kawowo-bezowy.docx

(123 KB) Pobierz

Lodowy deser kawowo-bezowy

                                                                            1 śmietanka słodka 18%

              1 bita śmietana w proszku typu „Śnieżka”

              3-4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej

              2 pełne łyżeczki kawy naturalnej drobno mielonej

              5 dkg bezów

              ok 8 dkg deserowej lub gorzkiej czekolady

              potrzebne będą papierki do muffinek

                            Etapy przygotowania                                                                                                                                                 1.   W 4-5 łyżkach podgrzanej śmietanki rozpuścić kawę, ostudzić. Śmietanę z proszku ubić na śmietance, w trakcie ubijania dodać rozpuszczoną kawę i kawę naturalną (nie zaparzoną)

2.   Bezy pokruszyć, tak aby uzyskać duże kawałki i wsypać do masy kawowej, delikatnie wymieszać. Masę nakładać łyżką w papierki tworząc stożki. Wstawić na godzinne do zamrażalnika.

3.   Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić wzorki na deserach. Wstawić na chwile do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Przed podaniem wyjąć z papilotek .

Zgłoś jeśli naruszono regulamin