Zakażenia prionowe II.doc

(22 KB) Pobierz
Zakażenia prionowe II

Zakażenia prionowe II

 

BSE szerzy się jak typowa choroba zakaźna

 

 

           Ze względu na liczbę zachorowań bydła jest to do tej pory choroba "angielska", ale liczba krajów i zachorowań w tych krajach sukcesywnie wzrasta (vide Czechy i Słowacja).

           Na niebezpieczeństwo spożywania wołowiny, pochodzącej od krów zakażonych prionami BSE, zwrócił uwagę w 1987 roku, jako pierwszy - brytyjski mikrobiolog S. Dealer. Niestety rząd Wielkiej Brytanii preferując slogan: "British beef is safe", nie wziął pod uwagę ostrzeżeń Dealera. Co więcej, odebrano mu wszystkie granty naukowe, realizowane do tej pory. Nie traktowano poważnie ostrzeżeń także innych biologów, co doprowadziło w konsekwencji do rozprzestrzeniania się BSE nie tylko w kraju, w którym choroba pojawiła się u bydła po raz pierwszy, ale także poprzez eksport mięsa i mączek mięsno - kostnych jako paszy z padłych krów /"meat-and bone meal"/, w kontynentalnych państwach europejskich. Do chwili obecnej* odnotowano 182.641 przypadków BSE w Europie, w tym 180.748 /98,9%/ w Zjednoczonym Królestwie (Wielka Brytania, Irlandia Północna, wyspa Man, Jersey i Guernsey), 624 /0,34%/ w Irlandii, 522 /0,29%/ w Portugalii, 368 /0,20%/ w Szwajcarii, 271 /0,15%/ we Francji, 38 /0,013%/ w Hiszpanii, 22 /0,012%/ w Belgii, 12 /0,007%/ w Holandii. Pojedyncze zachorowania bydła stwierdzono ponadto we Włoszech, Luksemburgu, Słowacji, Danii, Czechach i Liechtensteinie. Obecnie w wielkiej Brytanii zgłaszanych jest, co tydzień jeszcze około 45 zachorowań krów z podejrzeniem o BSE. Jest to jednak niewiele w porównaniu z zachorowaniami w szczytowym okresie epidemii, kiedy odnotowywano ponad 1000 przypadków tej choroby tygodniowo! /15/. Chorowały głównie krowy mleczne /61,1% stad bydła/. Warto podkreślić, iż w przeciwieństwie do Wielkiej Brytanii, w innych państwach europejskich od 1993 r. zachorowania bydła na BSE wykazują tendencje wzrostowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin