Smaki Wrzosowej Krainy.pdf

(3562 KB) Pobierz
Smaki Wrzosowej Krainy
997221095.006.png 997221095.007.png
Redakcja: Marta Kamińska, Barbara Sulma
Fotografie: Adam Gałązka
Stylizacja zdjęć: Katarzyna Jasyk, Adam Gałązka
Projekt graficzny: Artur Waszkielewicz
Produkcja: Agencja Eventowa Jazz O ce
Opracowano na zlecenie Fundacji „Wrzosowa Kraina”,
ul. Kościuszki 25, 59-140 Chocianów
tel. 076/818 50 06, 500 054 395
www.WrzosowaKraina.pl
Chocianów 2008, Wydanie I
Fundacja „Wrzosowa Kraina” serdecznie dziękuje za pomoc w realizacji Książki Kucharskiej,
a w szczególności za udostępnienie kuchni i wystrój w stylu staropolskim
GOSPODARSTWU EKOLOGICZNEMU „WRZOSÓWKA” znajdującemu się w Chocianowie przy ul. Kościuszki 25, www.wrzosowka.eu
997221095.008.png 997221095.009.png
Wstęp
Zapraszamy Państwa w kulinarną podróż po bezdrożach Wrzosowej Krainy. Obszaru położo-
nego pośród gęstych borów sosnowych i rozległych wrzosowisk, z dala od dużych ośrodków
miejskich i często uczęszczanych dróg. Tereny te, niegdyś zamieszkiwane przez ludność nie-
miecką, po II wojnie światowej zasiedlili przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, Łemkowszczy-
zny oraz byłej Jugosławii. Każda z kultur przywiozła swoje obyczaje i tradycje kulinarne, a prze-
kazując przepisy kolejnym pokoleniom, ocaliła je od zapomnienia.
Ta wielokulturowość powoduje, że kuchnia Wrzosowej Krainy jest bardzo różnorodna. Dominu-
ją tu dania i potrawy o kresowych czy łemkowskich korzeniach, charakteryzujące się niebywałą
wręcz prostotą, oparte o najprostsze surowce, które rodziła uboga ziemia, tj. ziemniaki, kaszę,
kapustę czy fasolę. Trochę egzotyki dodaje oryginalna, bogata w mięso i paprykę, kuchnia bo-
śniacka. Istotnym lokalnym pierwiastkiem miejscowej kuchni są szeroko dostępne owoce runa
leśnego, tj. grzyby, jagody czy borówki, przewijające się w licznych potrawach i przetworach.
Wszystkie dania i potrawy odznaczają się wybornym smakiem, naturalnymi składnikami i kil-
kupokoleniową tradycją.
Życzymy Państwu wielu kulinarnych wrażeń i najlepszych smakowych doznań!
1
997221095.001.png
1. Zu py
Paprykarz bośniacki z naklami
Składniki:
20 dag mięsa wieprzowego, 20 dag mięsa z piersi kurczaka, cebula, marchew, pietruszka,
papryka czerwona i zielona, papryka mielona słodka; nakle: 2 jaja, żółtko, kasza manna,
mąka pszenna, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć na oleju pokrojoną drobno cebulę, jarzyny oraz mięso. Posypać mieloną
papryką, dolać wrzątku i poddusić. Następnie dolać 2 litry wrzątku, zrobić zasmażkę
z mąki. w osobnym naczyniu zrobić nakle – utrzeć 2 jajka z żółtkiem, kaszą manną
i pszenną. Nakle kłaść łyżką na wrzący wywar warzywno - mięsny.
Przepis pochodzi z kuchni bośniackiej.
Józefa Rudzik, Różyniec, gm. Gromadka
2
997221095.002.png 997221095.003.png 997221095.004.png
3
997221095.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin