MAKARON.doc

(32 KB) Pobierz
MAKARON Z PESTO I BROKUŁAMI

MAKARON Z PESTO I BROKUŁAMI

 

Składniki:

1 duży brokuł

400 g makaronu tagliatelle

Pesto:

1 doniczka świeżej bazylii

garść ziaren słonecznika

2 ząbki czosnku

50 ml oliwy z oliwek

50 g tartego parmezanu lub grana padano

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

Odetnij z brokułu małe różyczki, twardą łodygę pokrój w cienkie paseczki. Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli, wrzuć do niej makaron i kawałki łodygi brokułu. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (wg instrukcji na opakowaniu) wrzuć do garnka różyczki brokułu.

Odcedź makaron używając sitka/durszlaka. W czasie kiedy makaron się gotuje, do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki na pesto, użyj blendera, aby uzyskać zieloną „papkę”. Odcedzony makaron przesyp z powrotem do garnka dodaj pesto i wymieszaj.

Przełóż makaron na talerze. Jeśli zostało ci kilka liści bazyli, udekoruj nimi danie.

MAKARON Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

 

 

Składniki:

1 duży bakłażan lub dwa mniejsze

4 pomidory

4 ząbki czosnku

pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki

400 g makaronu razowego

oliwa z oliwek

sól, pieprz

50 g parmezanu

 

 

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, po chwili wrzuć bakłażana, po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy, duś około 10 minut. W dużym garnku w osolonej wodzie ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.

KOKARDKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

 

 

Składniki:

200 g makaronu kokardki

200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 cebula

3 ząbki czosnku

400 ml przecieru pomidorowego

tymianek

oregano

Sos beszamelowy:

25 g (niecałe dwie łyżki) masła

25 g mąki

400 ml mleka

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

50 g tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinny być lekko twarde (skróć proces gotowania o jakieś 2 minuty). Cebule i czosnek drobno posiekaj, przysmaż je na odrobinie oliwy, po chwili wrzuć mięso, smaż jakieś 7 minut, aż zmieni kolor. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść mało, dodaj mąkę, wymieszaj, bardzo powoli wlewaj mleko, mieszaj cały czas trzepaczka aż uzyskasz gładką konsystencje, dopraw do smaku. Przecier pomidorowy podgrzej, dopraw do smaku. Wlej go na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kokardki, polej je połową sosu beszamelowego, polej sosem mięsnym, dodaj beszamel i ser. Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

MAKARON Z DYNIĄ

 

 

Składniki:

500 g dyni

400 g makaronu

150 g ricotty

świeży tymianek

3 łyżki masła

3 szalotki

sól, pieprz

50 g tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:

Dynie obierz ze skórki, pozbądź się pestek, a następnie pokrój w drobną kostkę. Szalotki drobno pokrój, przysmaż je na maśle, dodaj dynie, smaż około 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, wrzuć go na patelnie z dynią, dodaj ricottę, parmezan, świeży pieprz, tymianek, sól, przełóż na talerze.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin