MAKARON Z PESTO I BROKUŁAMI
Składniki:
1 duży brokuł
400 g makaronu tagliatelle
Pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
garść ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu lub grana padano
sól, pieprz
Przygotowanie:
Odetnij z brokułu małe różyczki, twardą łodygę pokrój w cienkie paseczki. Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli, wrzuć do niej makaron i kawałki łodygi brokułu. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (wg instrukcji na opakowaniu) wrzuć do garnka różyczki brokułu.
Odcedź makaron używając sitka/durszlaka. W czasie kiedy makaron się gotuje, do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki na pesto, użyj blendera, aby uzyskać zieloną „papkę”. Odcedzony makaron przesyp z powrotem do garnka dodaj pesto i wymieszaj.
Przełóż makaron na talerze. Jeśli zostało ci kilka liści bazyli, udekoruj nimi danie.
MAKARON Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI
1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
4 pomidory
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
400 g makaronu razowego
oliwa z oliwek
50 g parmezanu
Bakłażana pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, po chwili wrzuć bakłażana, po około 5 minutach dodaj pokrojone pomidory i przyprawy, duś około 10 minut. W dużym garnku w osolonej wodzie ugotuj makaron, gdy będzie al dente, wymieszaj go z sosem (najlepiej na patelni). Podawaj z tartym parmezanem.
KOKARDKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM
200 g makaronu kokardki
200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 ml przecieru pomidorowego
tymianek
oregano
Sos beszamelowy:
25 g (niecałe dwie łyżki) masła
25 g mąki
400 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
50 g tartego parmezanu
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinny być lekko twarde (skróć proces gotowania o jakieś 2 minuty). Cebule i czosnek drobno posiekaj, przysmaż je na odrobinie oliwy, po chwili wrzuć mięso, smaż jakieś 7 minut, aż zmieni kolor. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść mało, dodaj mąkę, wymieszaj, bardzo powoli wlewaj mleko, mieszaj cały czas trzepaczka aż uzyskasz gładką konsystencje, dopraw do smaku. Przecier pomidorowy podgrzej, dopraw do smaku. Wlej go na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kokardki, polej je połową sosu beszamelowego, polej sosem mięsnym, dodaj beszamel i ser. Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
MAKARON Z DYNIĄ
500 g dyni
400 g makaronu
150 g ricotty
świeży tymianek
3 łyżki masła
3 szalotki
Dynie obierz ze skórki, pozbądź się pestek, a następnie pokrój w drobną kostkę. Szalotki drobno pokrój, przysmaż je na maśle, dodaj dynie, smaż około 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, wrzuć go na patelnie z dynią, dodaj ricottę, parmezan, świeży pieprz, tymianek, sól, przełóż na talerze.
chrupacz