36 potraw z drobiu naprawde świetne.doc

(1424 KB) Pobierz

Drób w panierce na ostro

Składniki Przepis

40 dag piersi indyczej albo dwie

piersi z kurczaka

6 łyżek bułki tartej

3 łyżki ziarna sezamu

1 łyżeczka kurkumy

1 lekko czubata łyżeczka

przyprawy do meksykańszczyzny

(zamiast tego może być ostra

papryka albo chili w dowolnej

ilości)

1 łyżeczka słodkiej papryki

jajko

sól

olej

Indyka albo kurczaka pokroić na nieduże dość

cienkie kawałki. Posolić je z dwóch stron.

Na głębszym talerzu rozbić jajko i rozmieszać je

widelcem. Na drugim talerzu zmieszać bułkę tartą,

sezam, paprykę, przyprawę meksykańską, kurkumę.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoto kawałki

kurczaka maczane najpierw w jajku, a potem w

ostrej posypce.

Podawać jak hamburgery w dużej bułce z zieleniną

albo z frytkami i sałatą albo surówką z kapusty

pekińskiej.

 

 

 

Drobiowe roladki z pieczarkami

Składniki Przepis

4 pojedyncze piersi z kurczaka

pół kilo pieczarek

łyżka tartej bułki

2 łyżki gęstej śmietany

1 duża cebula

200 ml bulionu z kostki

tłuszcz do smażenia

sól, pieprz, ew. ostra papryka

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa.

Oprószyć przyprawami.

Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu,

dorzucić połowę pieczarek pokrojonych w kosteczkę

i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z

pieczarkami przełożyć do miseczki, dodać łyżkę bułki

tartej i przyprawić.

Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać

nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na

rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek

pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć

razem z mięskiem.

Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut.

Roladki przełożyć na półmisek. Do sosu dodać

śmietanę, można go też zagęścić płaską łyżeczką

mąki. Polać nim mięso.

Takie roladki można też robić z pokrojonej w plastry

piersi indyka czy plastrów schabu.

 

 

 

Filety z kurczaka w kapuście

Składniki

2 piersi kurczaka, ćwierć główki białej kapusty, cebula,

marchewka, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, łyżka

przyprawy do zup, olej, pieprz, sól

Sposób przyrządzania

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o

dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew,

przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić

w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli, może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i

gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozmieszaną z mąką,

doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami kładzionymi. 100 g > 105 kcal.

 

 

 

Duszone żołądki drobiowe

Składniki

50 dag żołądków drobiowych, duża porcja włoszczyzny, łyżka

mąki, pół szklanki śmietany 12-proc., sól, pieprz, łyżka

posiekanego koperku, łyżka margaryny lub oleju

Sposób przyrządzania

Żołądki oczyścić z tłuszczu, dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i obgotować. Wyjąć

łyżką cedzakową, przełożyć do rondla ze stopionym tłuszczem i obrumienić. Podlać

wodą, dodać umyte, obrane, opłukane i pokrojone w plastry warzywa, osolić, przykryć i

dusić do miękkości. Podprawić potrawę śmietaną wymieszaną z mąką, dodać pieprz i

zagotować. Odstawić z ognia i wsypać koper. Podawać z dowolną kaszą ugotowaną na

sypko i surówką z papryki. 100 g - 100 kcal.

 

 

 

Curry z kurczaka

Składniki

Kurczak, 3 szklanki wywaru z włoszczyzny, 3-4 cebule, duże

jabłko, banan, 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy, garść

wiórków kokosowych, 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki

średnio ostrego curry, szczypta ostrej papryki, łyżka przecieru

pomidorowego, po garści migdałów i rodzynek, olej do smażenia,

sól

Sposób przyrządzania

Tę potrawę najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Włożyć kurczaka do wrzącego

wywaru i ugotować. Kiedy będzie miękki, wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry, wyjąć kości.

Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, przełożyć do

rondla, zalać rosołem i gotować na małym ogniu. Następnie dodawać kolejno: jabłko

starte na tarce o dużych oczkach, banana rozgniecionego widelcem, sok z pomarańczy,

wiórki kokosowe, pokrojone suszone śliwki, curry, paprykę, przecier pomidorowy,

migdały i sól do smaku. Gdy sos zgęstnieje, wsypać opłukane rodzynki. Do garnka z

ostudzonym sosem włożyć kawałki kurczaka, wstawić do lodówki. Następnego dnia

zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. 100 g - 145 kcal.

 

 

Gołąbki z nadzieniem drobiowym

Składniki

Główka kapusty włoskiej, 50 dag mielonego mięsa z indyka, jajo,

łyżka kaszy manny, 2-3 łyżki posiekanych ziaren dyni, vegeta, 2

łyżki smalcu lub margaryny, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz

Sposób przyrządzania

Z kapusty wykroić głąb, zdjąć wierzchnie liście, główkę umyć i

włożyć na kilka minut do wrzącej wody. Następnie osączyć na

sicie, a gdy wystygnie, delikatnie oddzielić wszystkie liście. Mięso

wymieszać z kaszą manną, jajem, pestkami dyni. Przyprawić do smaku sosem sojowym,

vegetą i pieprzem. Na liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć gołąbki. Ułożyć ciasno w

żaroodpornym naczyniu wyścielonym pozostałymi (środkowymi) liśćmi kapusty. Obłożyć

wiórkami smalcu lub margaryny, podlać niewielką ilością wody wymieszanej z łyżką sosu

sojowego. Przykryć naczynie, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać, aż gołąbki

będą dostatecznie miękkie. Podawać z ziemniakami piure. 100 g - 115 kcal.

 

Aromatyczne sznycle z kurczaka

Składniki

2 piersi kurczaka, 4 cienkie plastry chudej szynki, duża cebula, łyżka przecieru

pomidorowego, 2 łyżki posiekanych listków bazylii lub łyżeczka suszonych, kieliszek

białego wina, szklanka śmietanki, 2 łyżki tartego żółtego sera, 2 łyżki oliwy, łyżka mąki,

łyżka soku z cytryny, pieprz, sól

Sposób przyrządzania

Umyte i osuszone piersi podzi elić na połowy, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i

pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Żaroodporny

półmisek wysmarować masłem, wyłożyć sznyclami. Na patelni leciutko przesmażyć

plastry szynki. Na każdym sznyclu ułożyć plaster szynki. Na pozostałym na patelni

tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przecier pomidorowy i wino,

zagotować, zalać sznycle, posypać bazylią i dusić pod przykryciem 10-12 min na

niewielkim ogniu. Śmietankę wymieszać z tartym serem, z alać sznycle, wstawić na 5-7

min do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać z ryżem lub frytkami i zieloną sałatą.

100 g - 160 kcal.

 

 

 

Udka kurczaka z oliwkami i winem

Składniki

5 dużych udek, pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek, cytryna,

pół kieliszka białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, czubata

łyżeczka przypraw ziołowych (rozmarynu, curry, papryki, imbiru),

sól, pieprz, olej do smażenia

Sposób przyrządzania

Udka umyć, osuszyć, każde podzielić na dwie porcje. Natrzeć

solą i pieprzem. Cytrynę wyszorować szczoteczką w gorącej

wodzie, cienko obrać. Z miąższu wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki. Z

łyżki oleju, trzech łyżek soku z cytryny i połowy ziół przygotować marynatę. Skropić nią

udka i odstawić je na godzinę do lodówki. Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć z każdej

strony. Czosnek zmiażdżyć. Udka przełożyć do brytfanny, posypać ziołami i natrzeć

czosnkiem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200-220°C, skrapiając od czasu do czasu

wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać osączone z zalewy i pokrojone oliwki,

skórkę z cytryny i wino. Podawać z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką.

 

Udziec indyczy w warzywach

Składniki

Udziec indyczy średniej wielkości (ok. 70-80 dag), mała puszka

kukurydzy, mała puszka zielonej fasolki szparagowej, półtorej

łyżeczki vegety lub jarzynki, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka

tymianku, pół szklanki soku z jabłek, łyżka oliwy, pęczek natki,

biały pieprz, sól

Sposób przyrządzania

Z udźca zdjąć skórę, wytrybować kość, a mięso natrzeć vegetą, zmiażdżonym

czosnkiem i tymiankiem, odstawić na pół godziny. Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę,

obsmażyć mięso. Przełożyć udziec do rondla z grubym dnem, podlać sokiem z jabłek i

dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy udziec będzie prawie miękki, dodać

osączoną fasolkę, kukurydzę, posiekaną natkę i doprawić pieprzem. Jeśli odparuje zbyt

dużo soku, dolać trochę gorącej wody. Miękkie mięso wyjąć z garnka, podzielić na

porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć warzywami. Podawać z ziemniakami z

wody.

Zamiast jednego dużego udźca lepiej kupić dwa małe (po ok. 40 dkg) z młodych

indyczek. Ich mięso jest delikatniejsze, smaczniejsze i krócej się dusi. (4 porcje po 270

kcal)

 

 

 

Udka kurczaka z czosnkiem

Składniki

8 udek kurczaka, strąk ostrej czerwonej papryki, 3 strąki zielonej

papryki, 5-6 łyżek oliwy, 8-9 ząbków czosnku, łyżka suszonego

rozmarynu

Sposób przyrządzania

Udka umyć i osuszyć. Czosnek obrać, dwa ząbki przecisnąć przez praskę. Dodać olej,

posiekany strąk ostrej papryki, rozmaryn, sól i wymieszać. Natrzeć tą masą udka i ułożyć

je na blasze lub w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Pozostałe ząbki

czosnku rozsypać na kawałkach kurczaka. Wstawić blachę do gorącego piekarnika i piec

40-45 min. W tym czasie oczyścić pozostałe strąki papryki, umyć i pokroić w paski. Na

20 min przed końcem pieczenia rozłożyć je na mięsie. Podawać z ziemniakami z wody i

mizerią lub ogórkami małosolnymi. (100 g - 160 kcal).

 

 

Pilaw z drobiowymi wątróbkami

Składniki

2 szklanki długoziarnistego ryżu, 2,5 szklanki bulionu z kurczaka,

łyżeczka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny, łyżeczka

cukru, łyżka koncentratu pomidorowego, po dużej szczypcie

kurkumy i imbiru; 30 dag wątróbek (z gęsi, indyka lub kurczaka),

2 pęczki dymki, duża cebula, 15 dag suszonych moreli, po 15

dag rodzynków i orzeszków pistacjowych lub arachidowych, pół

łyżeczki mielonego pieprzu, łyżka oleju, 2-3 łyżki masła

Sposób przyrządzania

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażyć, mieszając.

Następnie dodać łyżkę masła i pokrojone wątróbki i, mieszając, smażyć jeszcze 2

minuty. Umyte morele pokroić w paski, połowę orzeszków posiekać, rodzynki sparzyć

wrzątkiem i osączyć na sicie. Do wątróbek dodać morele, rodzynki, orzeszki, sól, pieprz i

pokrojoną dymkę. Wymieszać, smażyć 1-2 minuty, po czym zdjąć z ognia. Namoczony

ryż osączyć na sicie. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić ryż i, stale

mieszając, smażyć, aż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Gorący bulion wymieszać z

cukrem, sokiem z cytryny, przyprawami korzennymi i przecierem pomidorowym. Ryż

wymieszać z wątróbkami i dodatkami, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać

stopionym masłem, posypać uprażonymi orzeszkami, podlać bulionem i zapiekać ok. 20

minut, aż ryż wchłonie płyn. (100 g - 225 kcal).

 

 

Pikantne piersi kurczaka

Składniki Przepis

6 pojednynczych piersi

6 łyżek oleju

2 łyżki octu winnego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki keczupu

czubata łyżeczka musztardy

płaska łyżeczka ostrej papryki

płaska łyżeczka cukru

kolendra

szczypta tymianku

cebulka

sól

Z oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu,

ziół i soli zrobić marynatę. Cebulę drobno posiekać i

wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać

zgnieciony ząbek czosnku. Uważac z tymiankiem, bo

ma bardzo intensywny aromat i może zagłuszyć

pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi

włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić

do lodówki na 3 godziny.

Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po

około 10 minut z każdej strony.

Piersi z tej marynaty wychodzą naprawdę

fantastyczne.

 

 

 

Pierś indyka

Składniki

Pierś indyka (ok. 1,5 kg), półtorej łyżki suszonego oregano, 5-6

ząbków czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki mielonego

pieprzu, 10-12 śliwek węgierek (mogą być mrożone lub suszone),

cebula, listek laurowy, łyżka zielonych wydrylowanych oliwek, 2

łyżki kaparów, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy lub łyżka

margaryny, pół szklanki bulionu, łyżka posiekanej zielonej lebiodki

Sposób przyrządzania

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć drobno posiekanym czosnkiem utartym z solą, pieprzem,

lebiodką i sokiem z cytryny, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i wydrylowanymi

śliwkami, posypać pokruszonym listkiem laurowym, przykryć i wstawić na noc do

lodówki. Schłodzone mięso uformować, lekko owiązać nicią, obsmażyć na oliwie lub na

margarynie ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, polać tłuszczem z patelni. Dodać

cebulę, śliwki, podlać bulionem i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40

min. Wyjąć mięso, a sos przetrzeć przez sito. Wlać do sosu wino, wsypać cukier, dodać

kapary, pokrojone w paseczki oliwki, wymieszać. Włożyć mięso i dusić razem jeszcze

20-25 min. Pod koniec duszenia posypać zielonymi listkami oregano. Podawać z

makaronem, ryżem lub frytkami. (100 g - 120 kcal).

 

 

 

Piersi w glazurze

Składniki

1 kg piersi kurczaka (bez skóry i kości), pół szklanki mąki, 2 jaja,

po pół łyżeczki soli i pieprzu, olej do smażenia. Glazura: 1/3

szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki miodu płynnego, łyżka

wytrawnego sherry, szczypta sproszkowanego imbiru, ząbek

czosnku; łyżeczka nasion sezamu, łodyga selera naciowego do

przybrania

Sposób przyrządzania

Pokroić mięso na małe kawałki, obtoczyć w rozmąconym jaju, następnie w mące

wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki kurczaka,

zrumienić. W garnuszku podgrzać sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek.

Usmażone kawałki mięsa osączyć z oleju, zanurzyć w glazurze sojowo-miodowej,

przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sezamem i wstawić do gorącego

piekarnika na 20 min. Po 10 min pieczenia jeszcze raz posmarować po wierzchu glazurą.

Podawać z pikantnie przyprawionym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub mizerią.

(100 g - 165 kcal).

 

Piersi w jogurcie

Składniki Przepis

4 spore piersi z kurczaka albo

pokrojona w plastry pierś indycza

250 ml jogurtu naturalnego

200 ml soku pomarańczowego

albo pomieszanego soku

grejfrutowego i nektaru

pomarańczowego albo samego

soku grejfrutowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu lub płaska

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin