Drób w panierce na ostro
Składniki Przepis
40 dag piersi indyczej albo dwie
piersi z kurczaka
6 łyżek bułki tartej
3 łyżki ziarna sezamu
1 łyżeczka kurkumy
1 lekko czubata łyżeczka
przyprawy do meksykańszczyzny
(zamiast tego może być ostra
papryka albo chili w dowolnej
ilości)
1 łyżeczka słodkiej papryki
jajko
sól
olej
Indyka albo kurczaka pokroić na nieduże dość
cienkie kawałki. Posolić je z dwóch stron.
Na głębszym talerzu rozbić jajko i rozmieszać je
widelcem. Na drugim talerzu zmieszać bułkę tartą,
sezam, paprykę, przyprawę meksykańską, kurkumę.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoto kawałki
kurczaka maczane najpierw w jajku, a potem w
ostrej posypce.
Podawać jak hamburgery w dużej bułce z zieleniną
albo z frytkami i sałatą albo surówką z kapusty
pekińskiej.
Drobiowe roladki z pieczarkami
4 pojedyncze piersi z kurczaka
pół kilo pieczarek
łyżka tartej bułki
2 łyżki gęstej śmietany
1 duża cebula
200 ml bulionu z kostki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, ew. ostra papryka
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa.
Oprószyć przyprawami.
Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu,
dorzucić połowę pieczarek pokrojonych w kosteczkę
i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
pieczarkami przełożyć do miseczki, dodać łyżkę bułki
tartej i przyprawić.
Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać
nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na
rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek
pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć
razem z mięskiem.
Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30-40 minut.
Roladki przełożyć na półmisek. Do sosu dodać
śmietanę, można go też zagęścić płaską łyżeczką
mąki. Polać nim mięso.
Takie roladki można też robić z pokrojonej w plastry
piersi indyka czy plastrów schabu.
Filety z kurczaka w kapuście
Składniki
2 piersi kurczaka, ćwierć główki białej kapusty, cebula,
marchewka, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, łyżka
przyprawy do zup, olej, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew,
przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić
w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli, może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i
gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozmieszaną z mąką,
doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami kładzionymi. 100 g > 105 kcal.
Duszone żołądki drobiowe
50 dag żołądków drobiowych, duża porcja włoszczyzny, łyżka
mąki, pół szklanki śmietany 12-proc., sól, pieprz, łyżka
posiekanego koperku, łyżka margaryny lub oleju
Żołądki oczyścić z tłuszczu, dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i obgotować. Wyjąć
łyżką cedzakową, przełożyć do rondla ze stopionym tłuszczem i obrumienić. Podlać
wodą, dodać umyte, obrane, opłukane i pokrojone w plastry warzywa, osolić, przykryć i
dusić do miękkości. Podprawić potrawę śmietaną wymieszaną z mąką, dodać pieprz i
zagotować. Odstawić z ognia i wsypać koper. Podawać z dowolną kaszą ugotowaną na
sypko i surówką z papryki. 100 g - 100 kcal.
Curry z kurczaka
Kurczak, 3 szklanki wywaru z włoszczyzny, 3-4 cebule, duże
jabłko, banan, 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy, garść
wiórków kokosowych, 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki
średnio ostrego curry, szczypta ostrej papryki, łyżka przecieru
pomidorowego, po garści migdałów i rodzynek, olej do smażenia,
Tę potrawę najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Włożyć kurczaka do wrzącego
wywaru i ugotować. Kiedy będzie miękki, wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry, wyjąć kości.
Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, przełożyć do
rondla, zalać rosołem i gotować na małym ogniu. Następnie dodawać kolejno: jabłko
starte na tarce o dużych oczkach, banana rozgniecionego widelcem, sok z pomarańczy,
wiórki kokosowe, pokrojone suszone śliwki, curry, paprykę, przecier pomidorowy,
migdały i sól do smaku. Gdy sos zgęstnieje, wsypać opłukane rodzynki. Do garnka z
ostudzonym sosem włożyć kawałki kurczaka, wstawić do lodówki. Następnego dnia
zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. 100 g - 145 kcal.
Gołąbki z nadzieniem drobiowym
Główka kapusty włoskiej, 50 dag mielonego mięsa z indyka, jajo,
łyżka kaszy manny, 2-3 łyżki posiekanych ziaren dyni, vegeta, 2
łyżki smalcu lub margaryny, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz
Z kapusty wykroić głąb, zdjąć wierzchnie liście, główkę umyć i
włożyć na kilka minut do wrzącej wody. Następnie osączyć na
sicie, a gdy wystygnie, delikatnie oddzielić wszystkie liście. Mięso
wymieszać z kaszą manną, jajem, pestkami dyni. Przyprawić do smaku sosem sojowym,
vegetą i pieprzem. Na liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć gołąbki. Ułożyć ciasno w
żaroodpornym naczyniu wyścielonym pozostałymi (środkowymi) liśćmi kapusty. Obłożyć
wiórkami smalcu lub margaryny, podlać niewielką ilością wody wymieszanej z łyżką sosu
sojowego. Przykryć naczynie, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać, aż gołąbki
będą dostatecznie miękkie. Podawać z ziemniakami piure. 100 g - 115 kcal.
Aromatyczne sznycle z kurczaka
2 piersi kurczaka, 4 cienkie plastry chudej szynki, duża cebula, łyżka przecieru
pomidorowego, 2 łyżki posiekanych listków bazylii lub łyżeczka suszonych, kieliszek
białego wina, szklanka śmietanki, 2 łyżki tartego żółtego sera, 2 łyżki oliwy, łyżka mąki,
łyżka soku z cytryny, pieprz, sól
Umyte i osuszone piersi podzi elić na połowy, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i
pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Żaroodporny
półmisek wysmarować masłem, wyłożyć sznyclami. Na patelni leciutko przesmażyć
plastry szynki. Na każdym sznyclu ułożyć plaster szynki. Na pozostałym na patelni
tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przecier pomidorowy i wino,
zagotować, zalać sznycle, posypać bazylią i dusić pod przykryciem 10-12 min na
niewielkim ogniu. Śmietankę wymieszać z tartym serem, z alać sznycle, wstawić na 5-7
min do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać z ryżem lub frytkami i zieloną sałatą.
100 g - 160 kcal.
Udka kurczaka z oliwkami i winem
5 dużych udek, pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek, cytryna,
pół kieliszka białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, czubata
łyżeczka przypraw ziołowych (rozmarynu, curry, papryki, imbiru),
sól, pieprz, olej do smażenia
Udka umyć, osuszyć, każde podzielić na dwie porcje. Natrzeć
solą i pieprzem. Cytrynę wyszorować szczoteczką w gorącej
wodzie, cienko obrać. Z miąższu wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki. Z
łyżki oleju, trzech łyżek soku z cytryny i połowy ziół przygotować marynatę. Skropić nią
udka i odstawić je na godzinę do lodówki. Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć z każdej
strony. Czosnek zmiażdżyć. Udka przełożyć do brytfanny, posypać ziołami i natrzeć
czosnkiem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200-220°C, skrapiając od czasu do czasu
wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać osączone z zalewy i pokrojone oliwki,
skórkę z cytryny i wino. Podawać z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką.
Udziec indyczy w warzywach
Udziec indyczy średniej wielkości (ok. 70-80 dag), mała puszka
kukurydzy, mała puszka zielonej fasolki szparagowej, półtorej
łyżeczki vegety lub jarzynki, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka
tymianku, pół szklanki soku z jabłek, łyżka oliwy, pęczek natki,
biały pieprz, sól
Z udźca zdjąć skórę, wytrybować kość, a mięso natrzeć vegetą, zmiażdżonym
czosnkiem i tymiankiem, odstawić na pół godziny. Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę,
obsmażyć mięso. Przełożyć udziec do rondla z grubym dnem, podlać sokiem z jabłek i
dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy udziec będzie prawie miękki, dodać
osączoną fasolkę, kukurydzę, posiekaną natkę i doprawić pieprzem. Jeśli odparuje zbyt
dużo soku, dolać trochę gorącej wody. Miękkie mięso wyjąć z garnka, podzielić na
porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć warzywami. Podawać z ziemniakami z
wody.
Zamiast jednego dużego udźca lepiej kupić dwa małe (po ok. 40 dkg) z młodych
indyczek. Ich mięso jest delikatniejsze, smaczniejsze i krócej się dusi. (4 porcje po 270
kcal)
Udka kurczaka z czosnkiem
8 udek kurczaka, strąk ostrej czerwonej papryki, 3 strąki zielonej
papryki, 5-6 łyżek oliwy, 8-9 ząbków czosnku, łyżka suszonego
rozmarynu
Udka umyć i osuszyć. Czosnek obrać, dwa ząbki przecisnąć przez praskę. Dodać olej,
posiekany strąk ostrej papryki, rozmaryn, sól i wymieszać. Natrzeć tą masą udka i ułożyć
je na blasze lub w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Pozostałe ząbki
czosnku rozsypać na kawałkach kurczaka. Wstawić blachę do gorącego piekarnika i piec
40-45 min. W tym czasie oczyścić pozostałe strąki papryki, umyć i pokroić w paski. Na
20 min przed końcem pieczenia rozłożyć je na mięsie. Podawać z ziemniakami z wody i
mizerią lub ogórkami małosolnymi. (100 g - 160 kcal).
Pilaw z drobiowymi wątróbkami
2 szklanki długoziarnistego ryżu, 2,5 szklanki bulionu z kurczaka,
łyżeczka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny, łyżeczka
cukru, łyżka koncentratu pomidorowego, po dużej szczypcie
kurkumy i imbiru; 30 dag wątróbek (z gęsi, indyka lub kurczaka),
2 pęczki dymki, duża cebula, 15 dag suszonych moreli, po 15
dag rodzynków i orzeszków pistacjowych lub arachidowych, pół
łyżeczki mielonego pieprzu, łyżka oleju, 2-3 łyżki masła
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażyć, mieszając.
Następnie dodać łyżkę masła i pokrojone wątróbki i, mieszając, smażyć jeszcze 2
minuty. Umyte morele pokroić w paski, połowę orzeszków posiekać, rodzynki sparzyć
wrzątkiem i osączyć na sicie. Do wątróbek dodać morele, rodzynki, orzeszki, sól, pieprz i
pokrojoną dymkę. Wymieszać, smażyć 1-2 minuty, po czym zdjąć z ognia. Namoczony
ryż osączyć na sicie. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić ryż i, stale
mieszając, smażyć, aż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Gorący bulion wymieszać z
cukrem, sokiem z cytryny, przyprawami korzennymi i przecierem pomidorowym. Ryż
wymieszać z wątróbkami i dodatkami, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać
stopionym masłem, posypać uprażonymi orzeszkami, podlać bulionem i zapiekać ok. 20
minut, aż ryż wchłonie płyn. (100 g - 225 kcal).
Pikantne piersi kurczaka
6 pojednynczych piersi
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
czubata łyżeczka musztardy
płaska łyżeczka ostrej papryki
płaska łyżeczka cukru
kolendra
szczypta tymianku
cebulka
Z oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu,
ziół i soli zrobić marynatę. Cebulę drobno posiekać i
wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać
zgnieciony ząbek czosnku. Uważac z tymiankiem, bo
ma bardzo intensywny aromat i może zagłuszyć
pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi
włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić
do lodówki na 3 godziny.
Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po
około 10 minut z każdej strony.
Piersi z tej marynaty wychodzą naprawdę
fantastyczne.
Pierś indyka
Pierś indyka (ok. 1,5 kg), półtorej łyżki suszonego oregano, 5-6
ząbków czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki mielonego
pieprzu, 10-12 śliwek węgierek (mogą być mrożone lub suszone),
cebula, listek laurowy, łyżka zielonych wydrylowanych oliwek, 2
łyżki kaparów, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy lub łyżka
margaryny, pół szklanki bulionu, łyżka posiekanej zielonej lebiodki
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć drobno posiekanym czosnkiem utartym z solą, pieprzem,
lebiodką i sokiem z cytryny, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i wydrylowanymi
śliwkami, posypać pokruszonym listkiem laurowym, przykryć i wstawić na noc do
lodówki. Schłodzone mięso uformować, lekko owiązać nicią, obsmażyć na oliwie lub na
margarynie ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, polać tłuszczem z patelni. Dodać
cebulę, śliwki, podlać bulionem i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40
min. Wyjąć mięso, a sos przetrzeć przez sito. Wlać do sosu wino, wsypać cukier, dodać
kapary, pokrojone w paseczki oliwki, wymieszać. Włożyć mięso i dusić razem jeszcze
20-25 min. Pod koniec duszenia posypać zielonymi listkami oregano. Podawać z
makaronem, ryżem lub frytkami. (100 g - 120 kcal).
Piersi w glazurze
1 kg piersi kurczaka (bez skóry i kości), pół szklanki mąki, 2 jaja,
po pół łyżeczki soli i pieprzu, olej do smażenia. Glazura: 1/3
szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki miodu płynnego, łyżka
wytrawnego sherry, szczypta sproszkowanego imbiru, ząbek
czosnku; łyżeczka nasion sezamu, łodyga selera naciowego do
przybrania
Pokroić mięso na małe kawałki, obtoczyć w rozmąconym jaju, następnie w mące
wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki kurczaka,
zrumienić. W garnuszku podgrzać sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek.
Usmażone kawałki mięsa osączyć z oleju, zanurzyć w glazurze sojowo-miodowej,
przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sezamem i wstawić do gorącego
piekarnika na 20 min. Po 10 min pieczenia jeszcze raz posmarować po wierzchu glazurą.
Podawać z pikantnie przyprawionym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub mizerią.
(100 g - 165 kcal).
Piersi w jogurcie
4 spore piersi z kurczaka albo
pokrojona w plastry pierś indycza
250 ml jogurtu naturalnego
200 ml soku pomarańczowego
albo pomieszanego soku
grejfrutowego i nektaru
pomarańczowego albo samego
soku grejfrutowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu lub płaska
...
Mniecio