Kabanosy drobiowe.pdf

(160 KB) Pobierz
349630880 UNPDF
(z5kgmia)
Receptura:
A. SUROWIEC:
1Miodrobiowe(zrozbiorukurczaków)
BPRZYPRWYIMTERIŁYPOMOCNICZE
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowania
1pekloól- 0,10 kg
2. cukier 0,075kg
b) dodane w czasie produkcji:
1ólwarzonka – 0,01kg
2. pieprz naturalny - 0,0075 kg
3gałkamuzkatołowa- 0,0015 kg
4. gorczyca – 0,0015kg
5. kminek – 0,0025kg
6. czosnek 0,005kg
IIMateriałypomocnicze
Jelita baranie cienkie.
CPOSTDSUROWCPOOBRÓBCE
Piersi drobiowe i miozudekmielonenaiatceorednicyoczek5mmSkórkiitłuzcz
przepuzczoneprzeziatkooczku2-3mm 2 razy.
DPOSTDGOTOWEGOPRODUKTU
Kabanoyodkrcanewodcinki60-70cm,pojedynczeodcinkiprzewiezoneprzezpółnakiju
wdzarniczymtak, żedługodprzegitegoodcinkakabanoawynoi30-35 cm.
KIEŁBSSZYNKOWPRZON- SKRÓTINSTRUKCJI
1. Peklowanie.
Pekloólicukiermiezamyrazemiwypujemydomayminej
2. Rozdrabnianie:
ZgodniezpktCPotadurowcapoobróbce
3. Rozbiórtuzekdrobiowych
Tuzkizkurczakówrozbieramynaczcitak,abyotrzymadoobnopieri,oobnomiozudek,
oobnokórkiitłuzczSzyje,krzydełkaorazpozotałekocimożnazużydnawywarydozup,aprzy
produkcjikabanoówtraktujemyje jakoodpadPorozbiorzetuzekprozzważydotrzymaneiloci
pieri,miazudekikórekwrazztłuzczemWzytkiewagizeumowadzeobąWagacałkowita
tanowipodtawdoodważaniawzytkichkładnikówdodawanychwczaieprodukcjikabanoów
4. Mieszanie
Miezamywzytkiegatunkirazemwrazzekórkami,wypujemyprzygotowanąwczeniejmiezank
peklującąidokładniewzytkomiezamyMiougniatamywnaczyniach,abyuunądpowietrze,
przykrywamyciereczkamiiwtawiamydolodówkina24godzinyTemperaturamikawlodówce
niepowinnabydwyżzaniż6°C
5Napełnianieijelit
Wyciągamymiozlodówkidodajemyzmieloneprzyprawy,dokładniemiezamyinapełniamycile
jelitatak,abyniezotawiadpowietrza,odkrcająckiełbawodcinkiPowietrzewykłud
6. Osadzanie
Wchłodnympomiezczeniuprzezok12godzin
ZWŻYDKBNOSYPRZEDWĘDZENIEMIZPISDWGĘ!!
7Wdzenieipieczenie
Przeprowadzamywdwóchazach
I faza – wgorącymdymieprzezok50-60 min.
II faza – pieczenie przez ok. 20-30mindooiągniciawewnątrzkabanoa68°Ciciemnobrązowej
barwyWczaiewdzeniaprzekładamydrążki
8. Studzenie i podsuszanie:
Popieczeniukiełbachłodziiwtemperaturze12-18°iwilgotnoci75-80% przez 5-7 dni, aż
kabanoyoiągną55%wydajnociwtounkudociżarukiełbaekprzedwdzeniem,(czylimuzą
tracid45%wagipodczauzenia)Jeliktowoli,abykabanoybyłymikzetoczauzenianależy
krócidwedługuznaniaOilepodczauzeniakiełbakipokryjąipleniątonależyjązetrzed
ciereczką
Autor: Andzio
Zgłoś jeśli naruszono regulamin