Kiełbasa drobiowo - wieprzowa lub szyneczka.pdf

(112 KB) Pobierz
349631259 UNPDF
Kiełbasa drobiowo - wieprzowa lub szyneczka
1 kurczak - biorę jak największe (ostatnio 2,3 kg)
mięso wieprzowe różne niespecjalnie chude
Wykonanie:
Kurczaka obieram z mięsa i skórki, odrzucam tylko te najbardziej tłuste fragmenty, filet w
kostkę 2 cm i to samo z udek wybieram ładniejsze mięsko, reszta do mielenia przez sitko 3
mm i razem do miski.
Mięso wieprzowe mielę przez sitko 3 mm ale dodaje go wagowo tylko około 1/3 wagi mięsa
drobiowego tzn. 1,5 kg mięsa drobiowego (mielona skórka i mięsko gorsze oraz filet w
kostkę) + 0,5 kg wieprzowego przemielonego.
Wszystko razem do miski dodaję:
- około 20g peklosoli na 1 kg mięsa,
- czosnek (3 bardzo duże ząbki na 2 kg masy),
- pieprz kolorowy gnieciony wg smaku i upodobania,
- tarta gałka muszkatołowa około 1/3 średniej kulki,
- około 200 ml wody i wszystko dobrze wyrabiamy.
Po wyrobieniu dobrze ubić w misce i odstawić na 24 h do zimnego miejsca.
Następnie jeszcze raz wyrobić (mięsko powinno mieć ładny kolor). Podczas wyrabiania
dodaje odrobinę maggi. To jest nasza masa podstawowa.
Fantazjując można dodać płatki suszonej papryki czerwonej lub zielonej (próbowałem dobre),
lub suszone pokrojone śliwki lub morele, pieczarki marynowane w talarki.
A teraz dalej:
1. użyć jako wsad do szynkowaru. zapakować do woreczka założyć sprężyny na 6-12 h
do lodówki i parzymy ok. 2 h w temperaturze 80 st - wypróbowane pycha,
2. załadować do osłonki barierowej lub poliamidowej dobrze ubić związać, osadzanie i
parzenie - do testowania
3. wersja dla szczęśliwych posiadaczy wędzarni. Napełniamy osłonki białkowe,
osadzanie, wędzenie, parzenie tak jak kiełbasę szynkową parzoną przepis na
www.wedlinydomowe.pl - wypróbowane pycha.
Autor: Grzes855
Zgłoś jeśli naruszono regulamin