Mortadela wołowa.pdf

(182 KB) Pobierz
348095794 UNPDF
Składniki na 1 kg mięsa:
o 1,0 kg wołowiny (młodej)
o 0,3 kg łoniny nie olonej
o 1,5 g saletry
o 3,0 g cukru
o 3,0 g pieprzu czarnego
o 1,0 g gałki muzkatołowej
o inne przyprawy według uznania
Sposób wykonania:
Mięo kroimy drobno uuwając cięgna i błony, dodajemy przeiane przez itko ól i aletrę,
dokładnie miezamy i zotawiamy w ciłej i gładko uklepanej wartwie na 1-2 doby w zimnym
miejscu.
Natępnego dnia dodajemy łoninę pokrojoną w drobną kotkę, cukier i drobno zmielone przyprawy,
po czym wyrabiamy dodając porcjami przegotowaną i otudzoną wodę w takiej iloci, jaką mięo jet
w tanie wchłonąd, jednakże nie więcej niż 0,5 litra
Maa napełniamy rodkowe jelita wołowe lub najgrubze kiełbanice, powietrze z kiełba uuwamy
przez nakłuwanie cienka igłą
Kiełbaę pozotawiamy na pół godziny w chłodnym miejcu, a natępnie wędzimy
o wędzimy w gorącym dymie przez 1,5 - 2 godziny,
o parzymy około godzinę w gorącej wodzie o temperaturze około 75 tC,
o tudzimy przez parę minut w zimnej wodzie,
o douzamy i tudzimy w przewiewnym i chłodnym miejcu
Autor: T. Cymer
Zgłoś jeśli naruszono regulamin