Kabanosy domowe.pdf

(221 KB) Pobierz
346940887 UNPDF
Surowce w proporcji:
* 1 kg mięa wieprzowego niecięgnitego chudego
* 0,5 kg mięa wieprzowego niecięgnitego tłutego
* 20 g soli kuchennej
* 2 g saletry
* 2 g pieprzu czarnego
* 0,3 g ziela angielskiego
* 0,5 g papryki
* 0,5 ząbka czonku
Mięo kraje ię na małe kawałki i ieka, dodaje przeianą przez itko ól kuchenną, aletrę, tarannie
mieza i nieco wyrabia, po czym pozotawia w cienkiej, równo uklepanej wartwie na 1-2 doby w
chłodnym pomiezczeniu. Natępnie dodajemy pozotałe, drobno zmielone przyprawy i rozdrobniony
na miazgę ze zczyptą oli czonek i maę bardzo tarannie wyrabiamy dotąd, aż tanie ię kleita.
Napełniamy nią cile cienkie jelita baranie o rednicy około 2 cm, powietrze uuwamy przez
nakłuwanie cienka igłą.
Proces wędzenia:
* kiełbaę wędzimy w gorącym dymie w ciągu około 1 godziny
* pieczemy ją w tymże dymie przez około 20 minut
* poduzamy kiełbaę w wędzarni (wygazonej) lub przewiewnym pomiezczeniu dotąd, aż
uzykamy 0,55 kg kiełbay z 1 kg kiełbay urowej
Jeli w proceie uzenia kiełbay pojawi ię na niej pleo należy ja przetrzed czytą ciereczką.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin