Rolada serowa BonAir'a.pdf
(
377 KB
)
Pobierz
349735605 UNPDF
P
odaję przepis na świetną, aczkolwiek dość wysokokaloryczną przekąskę, która może być
ciekawą i bardzo smaczną ozdobą stołu z własnymi wyrobami wędliniarskimi.
Rolada serowa BonAira.
Składniki:
ser żółty 500g
ser topiony - 200g
pieczarki - 200g
wędlina wędzona (szynka, baleron, boczek, wg uznania, oczywiście własnej roboty) -
150g
masło - 100g
jajka - 2szt.
cebula - 1szt (dość duża)
nać pietruszki - 1 pęczek
tłuszcz do smażenia
przyprawy - sól i pieprz wg uznania.
opcja - płaty łososia wędzonego na zimno
Sposób wykonania:
D
wa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser i odstawić na ok. 45
minut. Czas ten może różnić się w zależności od zastosowanego sera - ser musi być miękki i
dać łatwo się formować.
Ilość i rodzaj dostępnych żółtych serów w handlu jest tak duża, że jakiego sera użyje się do
produkcji trzeba samemu dobrać eksperymentalnie. Z doświadczenia jednak wiem, że sery z
dziurami do wyrobu tej rolady się nie nadają.
My używamy sera Gouda lub Wiejskiego z Ostrowii:
Przygotowanie farszu:
C
ebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i
udusić do odparowania wody. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek i
podsmażyć.
Z ugotowanych na twardo i ostudzonych jajek wydobyć żółtka, a białko pokroić w drobną
kostkę.
Masło z serem topionym i żółtkami utrzeć na gładką masę.
Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać, a pod koniec dodać drobno posiekaną natkę
pietruszki i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Proponuję nieco "przesadzić" z przyprawami, gdyż niedoprawiona rolada, oczywiście w
zależności od użytego sera, ma często tendencje do bycia lekko mdłą.
Zwijanie rolady
M
iękki ser rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30cmx50cm i gr. do 1cm:
Na rozwałkowany ser równomiernie nałożyć przygotowany farsz:
Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku:
Gotową roladę należy przez kilka godzin schłodzić w lodówce.
Potrawę można uczynić jeszcze bardziej atrakcyjną, zarówno smakowo jak i wizualnie,
poprzez położenie bezpośrednio na rozwałkowany ser płatów łososia wędzonego na zimno.
Smacznego
BonAir
Plik z chomika:
CB61
Inne pliki z tego folderu:
Rolady cielęce z grzybami – kuchnia węgierska.pdf
(119 KB)
Rolada łososiowa.pdf
(106 KB)
Rolada Zdzisława.pdf
(397 KB)
Rolada z prosiaka.pdf
(90 KB)
Rolada z boczku.pdf
(96 KB)
Inne foldery tego chomika:
Galarety
Inne podroby
Kiszki kaszane
Kiszki pasztetowe
Porady - podroby
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin