Szynka piwna.pdf
(
131 KB
)
Pobierz
348159971 UNPDF
Szynka wieprzowa ok. 5 kg,
20 dag soli,
12 g saletry,
szklanka miodu,
10 g pieprzu,
2 g lici laurowych,
6 godików,
5 g ziela angielskiego,
piwo porter 0,5 l
Utłucone ioła, aletrę, ól i piwo gotujemy 10-15 min z 2 l wody i studzimy. Strzykawką
natrykujemy ynkę, cególnie dokładnie koło koci Treba robid około 30 nakłud Pootałą
olankę podgrewamy, mieamy dokładnie miodem i chładamy Synkę wkładamy do nacynia
do peklowania, alewamy olanką, prykrywamy deecką lub talerykiem, obciążamy i peklujemy
try tygodnie, pamiętając ocywicie o jej prewracaniu Po wyjęciu i ueniu pre 2-3 dni,
obwiąujemy nurkiem i wędimy imnym dymem 14-18 dni.
Uwaga Pryprawy dodajemy w worecku płóciennym, w preciwnym raie będiemy mieli problemy
apychającą ię trykawką Można też olankę pred natrykiwaniem precedid pre gęte ito
Nadełała Bromba
Plik z chomika:
CB61
Inne pliki z tego folderu:
Świąteczne szynki - giganty Wosia.pdf
(525 KB)
Szynka z kością wędzona.pdf
(388 KB)
Szynka z kością wędzona parzona.pdf
(329 KB)
Szynka z kością peklowana na sucho, surowa lub parzona.pdf
(137 KB)
Szynka wędzona.pdf
(142 KB)
Inne foldery tego chomika:
Balerony
Boczki
Inne wędzonki
Polędwice
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin