INSTRUKCJA STANOWISKOWA
MYCIE RĄK
Nr
DJ 3.1
Wydanie
01
Strona: 1 z 3
Data wydania: 17.12.2010
SPIS TREŚCI
1. CEL
2. ZAKRES ZASTOSOWANIA
3. DEFINICJE
4. OSOBY ODPOWIEDZIALNE
5. SPOSÓB POSTĘPOWANIA
1) Cel instrukcji: Celem instrukcji jest zapewnienie prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk, w celu zmniejszenia możliwości wystąpienia zakażenia w toku produkcji mleka spożywczego.
2) Zakres zastosowania: Instrukcja obowiązuje wszystkich pracowników podczas wykonywania czynności związanych z produkcją mleka.
3) Definicje:
4) Osoby odpowiedzialne :
Pracownik jest odpowiedzialny za prawidłowe wykonanie czynności w zakresie utrzymania higieny osobistej i higienicznego postępowania w czasie pracy w kontakcie z mlekiem.
5) Sposób postępowania:
a) Ręce spłukać pod bieżącą wodą, z dozownika pobrać porcję mydła i zgodnie z podaną
poniżej techniką myć przez około 30 sekund.
b) Spłukać ręce ciepłą wodą
c) Ręce osuszyć ręcznikiem jednorazowym papierowym lub suszarką. Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką- NIE DOTYKAĆ RĘKOMA POJEMNIKA!
Autor:
Zatwierdził:
Zmiana:
zoolwik87