INSTRUKCJA MYCIA RĄK.doc

(111 KB) Pobierz
Zakupy materiałów

 

 

 

INSTRUKCJA STANOWISKOWA

MYCIE RĄK

Nr

 

DJ 3.1

Wydanie

 

01

 

Strona: 1 z 3

Data wydania: 17.12.2010

 

 

 

SPIS TREŚCI

 

1.        CEL

2.        ZAKRES ZASTOSOWANIA

3.        DEFINICJE

4.        OSOBY ODPOWIEDZIALNE

5.        SPOSÓB POSTĘPOWANIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Cel instrukcji: Celem instrukcji jest zapewnienie prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk, w celu zmniejszenia możliwości wystąpienia zakażenia w toku produkcji mleka spożywczego.

2) Zakres zastosowania: Instrukcja obowiązuje wszystkich pracowników podczas wykonywania czynności związanych z produkcją mleka.

3) Definicje:

4) Osoby odpowiedzialne :

Pracownik jest odpowiedzialny za prawidłowe wykonanie czynności w zakresie utrzymania higieny osobistej i higienicznego postępowania w czasie pracy w kontakcie z mlekiem.

5) Sposób postępowania:

 

a) Ręce spłukać pod bieżącą wodą, z dozownika pobrać porcję mydła i zgodnie z podaną

poniżej techniką myć przez około 30 sekund.

 

b) Spłukać ręce ciepłą wodą

 

c) Ręce osuszyć ręcznikiem jednorazowym papierowym lub suszarką. Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką- NIE DOTYKAĆ RĘKOMA POJEMNIKA!

 

 

 

 

             

 

 

 



Autor:

Zatwierdził:

Zmiana:

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin