· 400 g makaronu (najlepiej świderki)
· 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
· papryka
· pomidor
· 4 ogórki kiszone
· cebula
· przecier pomidorowy
· ser żółty
· przyprawa do gyrosa
· sól
· pieprz
· papryka ostra
· a do sosu czosnkowego:
· 4 ząbki czosnku
· dwie łyżki majonezu
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
Gotujemy makaron,odcedzamy i wykładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso,po czym przysmażamy je chwilkę. Kroimy warzywa w kostkę, a cebulkę w piórka i wszystko dokładamy do mięsa - cały czas smażymy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy koło 15 min. Wylewamy całość na makaron, przykrywamy plasterkami żółtego sera i na kolejne 15 min wkładamy do nagrzanego piekarnika, żeby dobrze ser się stopił. W tym czasie przyrządzamy sos - drobno kroimy czosnek (tak, żeby było go czuć), mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekanka bez tego sosu nie jest tak pyszna!
niki_ana