pytania egzam z WTPHiG.doc

(19 KB) Pobierz
ZAGADNIENIA EGZAMINACYJNE

ZAGADNIENIA EGZAMINACYJNE

WYPOSAZENIE TECHNICZNE PRZEDSIEBIORSTW HOTELARSKICH I GASTRONOMICZNYCH

Studia stacjonarne, semestr zimowy 2010/11

  1. Wymagania ogólne dotyczące wyposażenia hoteli
  2. Funkcje hoteli – wpływ na wyposażenie
  3. Komfort pobytu gościa a wyposażenie
  4. Wymagania w odniesieniu do budynku hotelu
  5. Omów instytucje mające wpływ na ustanawianie standardów w hotelarstwie
  6. Cele ustanawiania standardów
  7. Podział hoteli na grupy z uwzględnieniem standardów
  8. Omów model współczesnego hotelu i krótko scharakteryzuj jeden z pionów
  9. Wskaźniki – procentowe zagospodarowanie działki hotelu
  10. Od czego zależy wielkość pionu gastronomicznego w hotelu
  11. Od jakich elementów zależy powierzchnia  na jedno miejsce gastronomiczne w sali gastronomicznej
  12. Co oznacza elastyczność formowania zestawów w lokalach gastronomicznych
  13. Omów lokalizację pionu gastronomicznego i proporcje powierzchni w pionie gastronomicznym
  14. Omów podział powierzchni całkowitej pionu wielofunkcyjnego
  15. Omów standardy pionu rekreacyjnego
  16. Części składowe pionu rekreacyjnego w tym zaplecza
  17. Jak rozkładają się koszty inwestycji obiektu hotelarskiego
  18. Omów znaczenie kolorów w aranżacji wnętrz
  19. Oświetlenie w hotelu. Podaj przykłady
  20. Ergonomia i antropometria – wpływ na wyposażenie w hotelarstwie. Przykłady
  21. Jakość wyposażenia meblowego i innego – podstawowe cechy
  22. Definicja  jednostki mieszkalnej i jej typy
  23. Wyposażenie jednostki mieszkalnej
  24. Łóżka w jednostkach mieszkalnych i ich aranżacja
  25. Omów  rozwiązanie wyposażenia w stoliki nocne w j.m.
  26. Cechy szafy garderobianej
  27. Rodzaje barków samoobsługowych i ich układ organizacyjny
  28. Omów wymagania jakie powinien zapewnić węzeł higieniczno- anitarny w hotelu
  29. Podstawowe i uzupełniające wyposażenie WHS w jednostkach mieszkalnych
  30. Omów aspekt bezpieczeństwa w WHS
  31. Omów podstawowy zestaw galanterii łazienkowej w j.m. Jakie dodatkowe wyposażenie w galanterię łazienkową jest wymagany w kat. 5*
  32. Omów lokalizację hotelowych ogólnodostępnych WHS
  33. Przedstaw układ i rodzaje pomieszczeń w hotelowym WHS
  34. Sposoby organizacji, lokalizację i funkcjonowanie Piętrowych Węzłów Porządkowo-Dyżurnych (PWPD) – służby pięter
  35. Przedstaw model stałych PWPD w podstawowym standardzie i w średniej wielkości hotelu
  36. Wyposażenie PWPD
  37. Omów zadania węzła recepcyjnego i jego części składowe
  38. Omów drogę gościa do hotelu a następnie do jednostki mieszkalnej i krótko scharakteryzuj jej elementy mające wpływ na postrzeganie hotelu
  39. Hall recepcyjny, jego funkcja i wyposażenie
  40. Lada recepcyjna, stanowiska pracy, cechy jakościowe i wyposażenie
  41. Pion gastronomiczno-żywieniowy i jego skład
  42. Omów podzespoły części wewnętrznej węzła wejściowego
  43. Omów układ przestrzenny pionu gastronomicznego  węzły wejściowe do sali gastronomicznej
  44. Rodzaje lokali gastronomicznych
  45. Warunki prawidłowego funkcjonowania lokali gastronomicznych
  46. Omów wyposażenie meblowe lokalu gastronomicznego i zasady jego organizacji
  47. Rodzaje bankietów i wyposażenie pomieszczeń bankietowych
  48. Omów zespoły pionu gastronomicznego
  49. Jakie pomieszczenia składają się na zaplecze restauracji
  50. Rodzaje wyposażenia  działu gastronomicznego
  51. Wyposażenie technologiczne kuchni
  52. Pion wielofunkcyjny i jego znaczenie w hotelarstwie oraz rodzaje organizowanych imprez
  53. Wymień i scharakteryzuj co najmniej trzy rodzaje imprez kongresowych
  54. Skład zespołu wielofunkcyjnego
  55. Lokalizacja zespołu wielofunkcyjnego w hotelu
  56. Rodzaje aranżacji sal wielofunkcyjnych
  57. Pomieszczenia pomocnicze sal i ich zadania
  58. Wyposażenie sal wielofunkcyjnych
  59. Rodzaje zaplecza administracyjnego
  60. Zespół administracyjny i jego działy. Organizacja biur hotelu
  61. Zaplecze socjalne pracowników i jego rozwiązania organizacyjne
  62. Wyposażenie zespołu szatniowo- sanitarnego pracowników
  63. Magazyny i ich wyposażenie
  64. Zadania zaplecza technicznego
  65. Stanowiska dyżurne w hotelu
  66. Obiekty wchodzące w skład otoczenia hotelu
  67. Omów zadania zespołu rekreacyjno-wypoczynkowego
  68. Organizacja rekreacji typu miejskiego, rodzaje i lokalizacja w hotelu
  69. Zespoły rekreacyjne wewnętrzne i ich wyposażenie
  70. Rekreacja zewnętrzna i wyposażenie placów zabaw dla dzieci
  71. Rodzaje zagrożeń bezpieczeństwa w hotelu
  72. Odpowiedzialność hotelarza w zakresie bezpieczeństwa gościa
  73. Przedstaw rodzaje zabezpieczeń w hotelu i omów jeden z nich
  74. Droga do hotelu niepełnosprawnego z dysfunkcją ruchu
  75. Organizacja i  wyposażenie  jednostki mieszkalnej dla osób niepełnosprawnych
Zgłoś jeśli naruszono regulamin