winorośl - odmiany winorośli-Golesz.doc

(1413 KB) Pobierz

Źródło: http://www.winnica.golesz.pl/odmiany-winorosli.html

 

Polski Instytut Winorośli i WinaWinnica Golesz

Polecane odmiany winorośli

Odmiany deserowe
Odmiany do uprawy dekoracyjnej
Odmiany przerobowe na plantacje
Pozostałe odmiany winorośli na wina białe
Pozostałe odmiany winorośli na wina czerwone

 

 

[Adalmiina] [Agat Doński] [Ajwaz] [Alden] [Alwood] [Arkadia] [Arocznyj] [Aurora] [Bianca] [Biona] [Cascade] [Concord] [Einset Seedless] [Festivee] [Fredonia] [Freiminer] [Frumoasa Albae] [Frontenac] [Heridan] [Hibernal] [Jutrzenka] [Kodrianka] [Kristály] [Kryżownikowyj] [La Crescent] [Leon Millot] [Marechal Foch] [Merzling] [Milia] [Muskat Bleu] [Muskat Letni] [Muskat Odeski] [Nachodka] [Nero] [Ontario] [Perła Zali] [Prairie Star] [Prim] [Regent] [Regina] [Rondo] [Sabrevois] [St. Pepin] [Schuyler] [Serena] [Seyval Blanc] [Sibera] [Swenson Red] [Traminer] [V 64 035] [V 68 021] [V 71 141] [Wiktoria 5] [Wiszniowyj Rannij] [Wostorg]

 

 

Spis wszystkich odmian winorośli uprawianych w winnicy Golesz

 

 

 

Tabele porównawcze


Odmiany deserowe
Niektóre odmiany deserowe w uprawie próbnej
Odmiany winorośli na wina białe
Odmiany winorośli na wina czerwone
Nowe, mrozowytrzymałe odmiany winiarskie
 

Polecane odmiany winorośli



Poniższe zestawienie odmian winorośli, to wynik prac doświadczalnych prowadzonych w Winnicy Golesz od 1982 roku. Są to odmiany, które dotychczas najlepiej się sprawdziły. Lista nie jest oczywiście propozycją ostateczną i w przyszłości będzie uzupełniana o najnowsze odmiany znajdujące się obecnie w uprawie próbnej.

 

Odmiany deserowe

Odmiany o najwyższej wartości handlowej owoców, zwłaszcza wielkoowocowe, mogą być z powodzeniem wykorzystywane w towarowej uprawie pod osłonami. Mogą być także uprawiane przez dobrze wyszkolonych amatorów. W uprawie polowej zdecydowana większość odmian deserowych wymaga jednak okrywania na zimę.



Agat Doński
 

Agat Doński

- pora dojrzewania owoców wczesna, plenność wysoka. Grona duże, stożkowate, średnio zwarte, ładne. Jagody duże, kuliste, barwy granatowej, o zwartym, chrupiącym miąższu, bez wyraźnego smaku i aromatu, średnio smaczne. Odporność krzewów na choroby średnio wysoka. Podwyższona wilgotność podczas dojrzewania może powodować gnicie owoców. Wytrzymałość na mróz -25° C. Krzewy dobrze regenerują się po mrozach. Odmiana może być wykorzystywana do polowej uprawy amatorskiej w cieplejszych i suchszych rejonach kraju.




Ajwaz
 

Ajwaz

- owoce dojrzewają wcześnie, plenność krzewów wysoka. Grona duże, stożkowate, średnio zwarte. Jagody duże, elipsoidalne, granatowe. Miąższ delikatny, bardzo smaczny. Odporność krzewów na choroby grzybowe podwyższona - wymaga jednak stałej kontroli. Mrozowytrzymałość krzewów w granicach -20°C. Ze względu na wysoką wartość handlową owoców może być uprawiana pod osłonami.
W amatorskiej uprawie polowej krzewy powinny być okrywane na zimę.




Alden
 

Alden

- odmiana o średnio późnej porze dojrzewania owoców, dlatego powinna być uprawiana pod ciepłymi ścianami i murami, szczególnie w chłodniejszych rejonach Polski. Wzrost krzewów silny, plenność dobra. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody duże, kulisto-elipsoidalne, barwy purpurowo-granatowej, aromatyczne, smaczne. Odporność krzewów na mączniaka rzekomego średnia, na mróz wysoka (-25° C). W najcieplejszych rejonach Polski odmiana może być uprawiana również w wysokich formach (altany, pergole, trejaże).




Arkadia
 

Arkadia

- wysokiej jakości odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania owoców. Plenność krzewów bardzo wysoka. Grona duże, do bardzo dużych, średnio zwarte. Jagody duże o oryginalnym jajowatym kształcie, barwy jasnożółtej, bardzo smaczne. Odporność na choroby podwyższona. Dobrze zdrewniałe pędy wytrzymują bez większych szkód spadki temperatur -21° C. Aktualnie najlepsza odmiana o jasnych owocach do uprawy towarowej pod osłonami. W amatorskiej uprawie polowej krzewy należy okrywać na zimę.




Arocznyj
 

Arocznyj

- nowa, interesująca odmiana rosyjska. Owoce dojrzewają wcześnie. Grona duże, średnio zwarte. Jagody duże, o oryginalnym, wydłużonym jajowatym kształcie, barwy od jasnozielonej do ciemnoróżowej. Miąższ średnio zwarty, o zharmonizowanym smaku. Na choroby grzybowe krzewy są średnio odporne. Wytrzymałość na mróz -24°C.




Einset Seedless
 

Einset Seedless

- beznasienna odmiana amerykańska, pora dojrzewania owoców wczesna, plenność średnia. Owoce średniej wielkości, kuliste, różowe, bardzo słodkie. Grona średniej wielkości stożkowato-cylindryczne. Plenność krzewów średnia. Miąższ soczysty, bardzo słodki, smaczny, o posmaku truskawkowo-malinowym. Odporność krzewów na mączniaka rzekomego średnia (potrzebna podstawowa ochrona), na pozostałe choroby wystarczająco odporna. Spośród znanych w Polsce odmian beznasiennych najbardziej wytrzymała na przemarzanie. Krzewy wytrzymują mrozy do ok. -27°C. Dobra odmiana do amatorskiej uprawy polowej. W najcieplejszych rejonach Polski, dla lepszego plonowania krzewy powinny być uprawiane w wyższych formach (forma T lub Y) lub może być wykorzystywana do pokrywania przestrzennych konstrukcji ogrodowych.




Festivee
 

Festivee

- pora dojrzewania owoców średnio późna (przełom września i października). Plenność krzewów dobra. Grona średnie do dużych, luźne. Jagody duże, elipsoidalne, granatowe, o neutralnym smaku. Odporność na mróz średnia (-24° C). Dość podatna na mączniaki (szczególnie właściwy). Ze względu na duże liście i bardzo silny wzrost odmiana mało przydatna do uprawy pod osłonami. Do amatorskiej uprawy polowej w najcieplejszych rejonach Polski.




Frumoasa Albae
 

Frumoasa Albae

- odmiana pochodzi z Mołdowy. Owoce dojrzewają dość późno - zazwyczaj na przełomie września i października, uprawiana jednak przy silnie nasłonecznionych południowych ścianach dojrzewa dużo wcześniej, niekiedy już na początku września. Plenność krzewów wysoka. Grona duże, lub bardzo duże, średnio zwarte, stożkowate, rozgałęzione, równomiernie wypełnione. Jagody duże, żółtozielone lub jasnożółte, kulisto-elipsoidalne, o bardzo dobrym, muszkatowym smaku. Miąższ zwarty, kruchy, bardzo smaczny, ze delikatnym muszkatowym posmakiem. Krzewy owocują regularnie i obficie. Odmiana o dość odporna na mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Krzewy znoszą bez większych szkód mrozy -24° C. Może być wykorzystywana w uprawie towarowej pod osłonami, ale wymaga ochrony przeciwko mączniakowi właściwemu. W amatorskiej uprawie polowej krzewy należy sadzić pod silnie nasłonecznionymi ścianami.




Kodrianka
 

Kodrianka

- odmiana mołdawska. Pora dojrzewania owoców wczesna, wzrost krzewów silny, plenność dobra. Grona duże, stożkowate, średnio zwarte, o masie często przekraczającej 1 kg (pod osłonami). Z powodu złego zawiązywania owoce są bardzo często nierównej wielkości, o znacznym udziale jagód zdrobniałych. Zdarza się to częściej w uprawie polowej. Skórka mocna, miąższ zwarty, bardzo smaczny, o przyjemnym czekoladowym posmaku. Odporność na choroby podwyższona - z dala od źródeł infekcji wymaga jedynie podstawowej ochrony. Mrozowytrzymałość krzewów -22° C. Dobra odmiana do uprawy pod osłonami lecz owoce mogą być porażane przez szarą pleśń. W amatorskiej uprawie polowej wymaga ciepłych stanowisk i okrywania krzewów na zimę.




Kristaly
 

Kristály

- odmiana ogólnoużytkowa. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie, często już w sierpniu. Plenność krzewów wysoka. Owoce średniej wielkości, słodkie, smaczne. Odporność na choroby i mróz wysoka (-25° C). Jedna z najlepszych odmian do uprawy amatorskiej w polskich warunkach klimatycznych. Wino bez wyraźnego charakteru i za niskiej kwasowości. Dobre do kupażowania z winami zbyt kwaśnymi i aromatycznymi. Nadaje się do uprawy polowej na terenach prawie całej Polski.




Kryżownikowyj
 

Kryżownikowyj

- owoce dojrzewają średnio wcześnie - w uprawie w drugiej połowie września. Plenność krzewów dobra. Grona średniej wielkości lub duże, luźne. Jagody duże, kuliste o oryginalnej purpurowo-różowej barwie. Miąższ delikatny, słodki, bardzo smaczny, o posmaku agrestowym. Odmiana średnio wrażliwa na choroby. W okresie głębokiego spoczynku krzewy znoszą mrozy -20°C i w uprawie polowej wymagają okrycia na zimę. Odmiana może być uprawiana również pod osłonami.




Muskat Letni
 

Muskat Letni

- odmiana pochodząca z Mołdowy. Pora dojrzewania owoców wczesna, w ciepłych zakątkach ogrodu owoce dojrzewają już w drugiej połowie sierpnia. Grona średniej wielkości, lekko zwarte lub luźne. Jagody najczęściej duże, o oryginalnym jajowatym kształcie, jasnożółte. Miąższ zwarty, mięsisty, kruchy, bardzo smaczny, z wyraźnym muszkatowym posmakiem. Plenność krzewów pod osłonami wysoka, a w uprawie polowej średnia. Jagody duże, o ładnym jajowatym kształcie, żółtawe. Miąższ aromatyczny, bardzo smaczny, o wyraźnym muszkatowym posmaku. Dość podatna na mączniaka rzekomego i w mniejszym stopniu na szarą pleśń. Krzewy wytrzymują mrozy -20° C - w uprawie polowej powinny być starannie okrywane na zimę. Dobra pod osłony.




Muskat Letni
 

Muskat Bleu

- odmiana szwajcarska. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, plenność dobra. Mrozowytrzymałość krzewów do ok. -24°C. W stosunku do innych odmian deserowych pochodzenia wschodniego, wyraźnie odporniejsza na choroby grzybowe. Grona zazwyczaj średniej wielkości. Jagody średniej wielkości, elipsoidalne. Miąższ średnio zwarty, o przyjemnym posmaku muszkatowym, bardzo smaczny.




Nero
 

Nero

- odmiana pochodzi z Węgier. W cieplejsze lata owoce dojrzewają już w drugiej połowie sierpnia. Są średniej wielkości, a na żyznych glebach i wysoko formowanych krzewach prawie duże, kuliste, granatowe, bardzo smaczne. Miąższ delikatny, słodki, bardzo smaczny. Grona zazwyczaj są średniej wielkości, stożkowato-cylindryczne, średnio zwarte. Plenność krzewów dobra. Odporność krzewów na choroby grzybowe podwyższona, na mróz niezbyt wysoka, maksymalnie -20° C. Odmiana ceniona ze względu na smak i wczesność dojrzewania owoców. Do amatorskiej uprawy polowej na terenie całego kraju, powinna jednak zimować pod starannym przykryciem.




Perła Zali
 

Perła Zali

- odmiana o cechach ogólnoużytkowych, znana w Polsce od dość dawna. Owoce dojrzewają wcześnie, zazwyczaj do połowy września. Plenność dobra. Grona średniej wielkości do dużych, stożkowate, luźne. Odmiana ma fizjologiczny defekt zapylania, dlatego grona mają duży udział jagód zdrobniałych. Jagody średniej wielkości, kulisto-elipsoidalne, żółtozielone, bardzo smaczne. Miąższ jest średnio zwarty, smaczny, ze słabym muszkatowym posmakiem. Wzrost krzewów silny. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka. Do amatorskiej uprawy polowej, ale do lżejszych i cieplejszych gleb. Wytrzymuje mrozy do -22°C - w chłodniejszych rejonach Polski krzewy powinny być okrywane na zimę.




Prim
 

Prim

- pora dojrzewania owoców wczesna, plenność wysoka. Grona średniej wielkości lub duże, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kulisto-elipsoidalne, żółte, w pełnym słońcu bursztynowe, bardzo dobrym, muszkatowym smaku. Odmiana średnio odporna na choroby grzybowe. Krzewy wytrzymują mrozy -22°C. Po uszkodzeniach bardzo dobrze odbudowują się i obficie owocują z dolnych pąków okrytych ziemią. Bardzo dobra odmiana do amatorskiej uprawy polowej. Do wykorzystania również w profesjonalnej uprawie pod osłonami.




Regina
 

Regina

- pora dojrzewania owoców średnio wczesna (druga połowa września). Wzrost krzewów silny, plenność w uprawie polowej średnia. Grona średniej wielkości, lub duże, średnio zwarte, ładne. Jagody duże, elipsoidalne, bursztynowożółte, o zwartym, smacznym miąższu. Odporność na choroby grzybowe dość wysoka, na mróz podwyższona (-21° C). W uprawie amatorskiej krzewy mogą być uprawiane również w wyższych formach, przy ciepłych południowych ścianach, ale powinny zimować pod przykryciem. Także do wyższych form szklarniowych (sznur pionowy przy bocznej ścianie szklarni).




Schuyler
 

Schuyler

- odmiana o cechach ogólnoużytkowych, o wczesnej porze dojrzewania owoców. Wzrost krzewów silny. Plenność wysoka. Z chorób grzybowych jest szczególnie podatna na mączniaka rzekomego. Mrozowytrzymałość krzewów -22° C. Grona średniej wielkości, czasem prawie duże, wyrównanej wielkości, ładne. Jagody średniej wielkości, kuliste, granatowe, winno-słodkie, smaczne. Wino o niezbyt przyjemnym truskawkowym smaku. Do amatorskiej uprawy polowej w cieplejszych rejonach Polski, głównie jako deserowa.




Swenson Red
 

Swenson Red

- znana w Polsce od dawna odmiana legendarnego amerykańskiego hodowcy Elmera Swensona. Wzrost krzewów bardzo silny. Owoce dojrzewają średnio wcześnie, przeważnie w drugiej połowie września. Grona średniej wielkości, cylindryczne, średnio zwarte lub luźno, nierównomiernie wypełnione z powodu skłonności do osypywania się zawiązków jagód. Jagody średniej wielkości, kulistawe, purpuroworóżowe. Miąższ średnio zwarty, winno-słodki, bardzo smaczny, z malinowo-truskawkowym posmakiem. Odmiana dość podatna na mącznika rzekomego. Na pozostałe choroby wystarczająco odporna. Krzewy wytrzymują mrozy -30°C. Dość trudna w uprawie ze względu na złe zawiązywanie owoców. Aby ten defekt naprawić należy krzewy formować wysoko, intensywnie nawozić, najlepiej obornikiem i bezpośrednio przed kwitnieniem uszczykiwać wierzchołki wszystkich latorośli. Powoduje to lepsze odżywianie kwiatostanów i owoce są bardziej lepiej wykształcone, ładniejsze. Z owoców Swensona można zrobić bardzo dobrej jakości, słodkie wino likierowe (wzmacniane). Na wina wytrawne odmiana mniej się nadaje. Wśród klasycznych, amerykańskich mieszańców jest to odmiana o zdecydowanie najsmaczniejszych owocach.




V 64035
 

V 64035

- selekcja kanadyjska o średnio późnej porze dojrzewania owoców. Wzrost krzewów silny, plenność dobra. Odporność na choroby średnio wysoka. Krzewy wytrzymują bez większych uszkodzeń mrozy -25°C. Grona średniej wielkości lub duże, lekko zwarte. Jagody duże, elipsoidalne, jasnożółte. Miąższ lekko śluzowaty, winno-słodki, ze słabym posmakiem Labrusca. Do amatorskiej uprawy przydomowej, pod silnie nasłonecznionymi ścianami i murami.




V 68021
 

V 68021

- selekcja kanadyjska o wczesnej porze dojrzewania owoców. Wzrost krzewów bardzo silny, plenność wysoka. Grona średniej wielkości do dużych, luźne. Jagody duże, kulisto-elipsoidalne, jasnoróżowe, słodkie, smaczne, ale jednak z wyczuwalnym posmakiem labrusca. Odporność na mróz wysoka (-26° C). Dość podatna na mączniaka rzekomego. W najcieplejszych rejonach Polski może być uprawiana również w wysokich formach (pergole, altany, wysokie ściany), bez okrywania krzewów na zimę.




Wiktoria 5
 

Wiktoria 5

- nowa odmiana wyhodowana w Rosji o wczesnej porze dojrzewania owoców. Krzewy średniej siły wzrostu. Plenność wysoka, pod warunkiem bliskości zapylaczy, gdyż jest to odmiana z funkcjonalnie żeńskimi kwiatami. Grona duże, do bardzo dużych, stożkowate, średnio zwarte. Jagody duże, owalno-jajowate, ciemnoróżowe. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, muszkatowy, bardzo smaczny. Odporność krzewów na główne choroby grzybowe średnio wysoka. Wytrzymuje mrozy do -23°C.




Wostorg
 

Wostorg

- dojrzewanie owoców bardzo wczesne, plenność krzewów wysoka. Grona duże, luźne. Jagody duże, kuliste, barwy żółtawej z wyraźnym, ciemniejszym rumieńcem, od strony nasłonecznionej, bardzo smaczne. Odporność krzewów na choroby grzybowe podwyższona, na mróz średnio wysoka (-22° C). Do uprawy amatorskiej w najcieplejszych rejonach Polski oraz do uprawy towarowej pod osłonami.


 

[w górę]


 

Odmiany do uprawy dekoracyjnej

Odmiany o silnym wzroście, wysokiej mrozowytrzymałości, do pokrywania przestrzennych konstrukcji ogrodowych (altana, pergola, trejaż, wysoka ściana).



Alwood
 

Alwood

- owoce dojrzewają pod koniec września. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, plenność wysoka, również w przypadku niższych form szpalerowych. Grona średniej wielkości, czasem praw...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin