Etykieta.pdf
(
310 KB
)
Pobierz
(Microsoft PowerPoint - Materia\263y_Etykieta)
Plan zaj
Etykieta
£
Wprowadzenie do przedmiotu
£
Podstawy komunikowania si
£
Kultura zachowa
w biznesie
¡
Zasada pierwsze
stwa
¡
Tytułowanie
¡
Korespondencja
¡
Bilety wizytowe
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Plan zaj
cd.
Plan zaj
cd.
£
Wygl&d
¡
Wygl&d profesjonalny kobiety
£
Elegancja w (yciu codziennym
£
Uroczysto*ci specjalne
£
Szczegóły ubioru damskiego
¡
Wygl&d profesjonalny m
(czyzny
£
Elegancja codzienna
£
Uroczysto*ci specjalne
£
Dodatki do ubioru m
(czyzny
£
Biznesowe spotkania towarzyskie,
czyli etykieta przy stole
¡
Rodzaje przyj
:
£
Przyj
cia na siedz&co
£
Przyj
cia na stoj&co
¡
Zasady układania menu
¡
Zasady nakrywania stołu
¡
Dobór napojów
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Plan zaj
cd.
Literatura przedmiotu
¡
Podawanie i sposoby jedzenia potraw
¡
Zasady rozmieszczania go*ci przy stole
¡
Palenie przy stole
£
Ró(nice kulturowe a etykieta w
biznesie w wybranych krajach
£
Edward Pietkiewicz - „Etykieta mened(era czyli
sztuka dobrych manier w prowadzeniu
interesów”, Lettrex Warszawa 1990r.
£
Cezary Ikanowicz, Jan W.Piekarski - „Protokół
dyplomatyczny i dobre obyczaje w biznesie”,
PWE Warszwa 1999r.
£
Lidia Jabłonowska, Grzegorz My*liwiec -
„Współczesna etykieta”, SGH Warszawa
2002r.
£
Richard R. Gesteland – „Ró(nice kultorowe a
zachowania w biznesie”, PWN Warszawa
2000r.
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
1
Wprowadzenie do przedmiotu
Wprowadzenie do przedmiotu
£
Etykieta to „prawo jazdy dla
współkomunikuj&cych si
”
£
Etykieta to reguły obyczajowe
przyj
te w danym pa
stwie, regionie
czy w skali mi
dzynarodowej w
zakresie m.in.:
¡
Komunikacji interpersonalnej
¡
Przyjmowania go*ci
¡
Ubioru
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Wprowadzenie do przedmiotu
Podstawy komunikowania
¡
Zachowania
¡
Umiej
tno*ci prowadzenia rozmowy
£
Etykieta biznesu opisuje standardy
zachowa
pracowniczych
¡
Kultura wewn&trz firmy
¡
Image firmy – obraz firmy u klientów
£
Reguły obyczajowe zmieniaj& si
wraz
z upływem czasu
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Podstawy komunikowania
Podstawy komunikowania
£
Cel komunikacji to podstawa procesu
komunikowania
£
Definicje komunikowania
£
Struktura procesu komunikowania
NADAWCA
150 słów
Kanał
ODBIORCA
450 słów
PRZEKAZ
Szumy
Szumy
Sprz
(enie
zwrotne
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
2
Podstawy komunikowania
Podstawy komunikowania
£
Drodki komunikacji
¡
Głos – tembr (barwa), siła, ton
¡
Słuchanie
¡
Kontakt wzrokowy
¡
Mowa ciała – komunikacja niewerbalna
¡
Przestrze
£
15 cm - 45 cm przestrze
intymna
£
46 cm – 1.2 m przestrze
osobista
£
1.3 m - 3.6 m przestrze
społeczna
¡
Wygl&d fizyczny i ubranie
¡
DIwi
ki paralingwistyczne – *miech,
płacz, mruczenie;
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Podstawy komunikowania
Kultura zachowa
w biznesie
¡
Elementy *rodowiska fizycznego, czyli
otoczenie i sceneria
¡
Kolor
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa
w biznesie
Kultura zachowa
w biznesie
£
Podstawa to tworzenie dobrej atmosfery,
umiej
tno*ci współpracy i współdziałania
£
Uniwersalne reguły:
¡
Zasada prawej r
ki – osoba wa(niejsza
jest po prawej stronie
¡
„Honor” – umowna jednostka dostojno*ci
osób – maj&ca zastosowanie przy
ust
powaniu oraz pozdrawianiu:
£
K>M
£
Starszy > Młodszy
Gdy ró(nica jest bliska 2 pokoleniom,
to starszy ma 2 honory przewagi
£
Bezpo*redni przeło(ony > Podwładny
£
Obecni > Wchodz&cy
£
Stoj&cy > Id&cy lub Jad&cy
£
Wychodz&cy > Wchodz&cy
£
Wyprzedzaj&cy > Wyprzedzany
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
3
Kultura zachowa
w biznesie
Kultura zachowa
w biznesie
£
Gospodarz > Inni obecni
£
Go*
(honorowy) > Gospodarz
£
„Czapkowanie” – tylko m
(czyzna
(kapelusz lub czapka z daszkiem)
£
Witanie
¡
Lekko si
podnosimy, gdy witamy si
z osob&
o „honor” godniejsz&
¡
Formy powitania:
£
Podawanie r
ki – w biznesie popularne, ale nie
jest obowi&zkowe
¡
Osoby, które kontaktuj& si
ze sob& codziennie
nie witaj& si
przez podanie r
ki
W przypadku w&tpliwo*ci lub nieporozumie
ust
puje i pierwszy pozdrawia
GRZECZNIEJSZY!
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa
w biznesie
Kultura zachowa
w biznesie
¡
Przytrzymanie dłoni przez 2-3 sekundy
¡
Kobieta powinna poda
r
k
m
(czyInie
¡
Kobieta nie zdejmuje r
kawiczek, chyba, (e s&
to r
kawiczki z jednym palcem
¡
Patologie: „r
kawiczka”, „*ni
ta ryba”
£
Całowanie kobiety w r
k
¡
W Polsce ma prawo obowi&zywa
¡
W biznesie tylko w szczególnych sytuacjach
¡
M
(czyzna zawsze kłania si
do r
ki kobiety
¡
M
(czyzna nie całuje kobiety w r
k
w
miejscach mało eleganckich
¡
Przywitanie delegacji (grupy osób) –
kolejno*
:
£
Najpierw liderzy
£
Gospodarz przedstawia go*ciowi
honorowemu swoich towarzyszy według
hierarchii
£
Go*
honorowy przedstawia gospodarzowi
swoich towarzyszy a drugi go*
w hierarchii
wita si
z reszt&
£
Wyj*cie do przywitania
Przed powitaniem zdejmujemy okrycie wierzchnie
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa
w biznesie
Kultura zachowa
w biznesie
£
Zadanie:
Para gospodarzy (kobieta i m
(czyzna) przyjmuje
go*ci (kobiet
i m
(czyzn
).
£
Rozwi&zanie
Najpierw witaj& si
panie, potem gospodarz i pani,
która jest go*ciem, a na ko
cu panowanie
W jakiej kolejno*ci osoby si
przywitaj&?
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
4
Kultura zachowa
w biznesie
Kultura zachowa
w biznesie
¡
Osoba przedstawiana przez osob
trzeci&
nie powtarza swojego nazwiska
£
Tytułowanie:
¡
Tytuły i stopnie naukowe: profesor,
docent, doktor habilitowany, doktor,
magister
¡
Tytuły kurtuazyjne: profesor (w liceum),
eminencja (kardynał), ekselencja (arcy-
biskup, ambasador), magnificencja
(rektor)
£
Przedstawianie
¡
Ogólna zasada: osobie o wy(szym
„honorze” przedstawia si
osoba o
ni(szym
¡
W biznesie podajemy stanowisko oraz
firm
Je(eli osoby maj& równowa(ne „honory” to osob
mniej
znan& przedstawiamy osobie, któr& znamy lepiej lub
stosujemy formuł
„Poznajcie si
panie/panowie”
Matce przedstawiamy ABSOLUTNIE wszystkich
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa
w biznesie
Kultura zachowa
w biznesie
¡
Tytuły zawodowe: pan/pani dyrektor,
prezes, radca, kierownik, mistrz
U(ywamy zawsze najwy(szego tytułu
¡
Hierarchia tytułów:
£
Kurtuazyjne
£
Naukowe
£
Imi
i nazwisko
£
Zawodowe
¡
Przej*cie na „TY”
¡
Odmiana nazwisk
£
W przypadku kobiet nie odmieniamy
nazwisk na spółgłosk
£
W przypadku m
(czyzn odmieniamy
wszystkie nazwiska
¡
Nazwiska zako
czone na spółgłosk
odmieniamy z zachowaniem samogłoski tematu
np. Pan Goł&b – Pana Goł&ba
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa
w biznesie
Kultura zachowa
w biznesie
¡
W przypadku nazw pospolitych (Dudek,
Miodek) z tzw. zanikaj&cym e odmieniamy
Dudka, Miodka
£
Postawy wobec klientów
¡
Nadrz
dna zasada – klient nie czeka
¡
Indywidualne i (yczliwe podej*cie do
klienta
¡
Nie stosujemy dydaktyki w relacjach z
klientem
¡
Do pomieszcze
biurowych nie puka si
Nadrz
dna zasada to zdanie posiadacza nazwiska,
dlatego warto go zapyta
je(eli mamy tak&
mo(liwo*
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
5
Plik z chomika:
Cejak7
Inne pliki z tego folderu:
Restauracja.doc
(31 KB)
Jedzenie.doc
(54 KB)
Etykieta.doc
(37 KB)
Dom.doc
(35 KB)
Etykieta.pdf
(310 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin