Etykieta.pdf

(310 KB) Pobierz
(Microsoft PowerPoint - Materia\263y_Etykieta)
Plan zaj
Etykieta
£ Wprowadzenie do przedmiotu
£ Podstawy komunikowania si
£ Kultura zachowa w biznesie
¡ Zasada pierwsze stwa
¡ Tytułowanie
¡ Korespondencja
¡ Bilety wizytowe
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Plan zaj cd.
Plan zaj cd.
£ Wygl&d
¡ Wygl&d profesjonalny kobiety
£ Elegancja w (yciu codziennym
£ Uroczysto*ci specjalne
£ Szczegóły ubioru damskiego
¡ Wygl&d profesjonalny m (czyzny
£ Elegancja codzienna
£ Uroczysto*ci specjalne
£ Dodatki do ubioru m (czyzny
£ Biznesowe spotkania towarzyskie,
czyli etykieta przy stole
¡ Rodzaje przyj :
£ Przyj cia na siedz&co
£ Przyj cia na stoj&co
¡ Zasady układania menu
¡ Zasady nakrywania stołu
¡ Dobór napojów
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Plan zaj cd.
Literatura przedmiotu
¡ Podawanie i sposoby jedzenia potraw
¡ Zasady rozmieszczania go*ci przy stole
¡ Palenie przy stole
£ Ró(nice kulturowe a etykieta w
biznesie w wybranych krajach
£ Edward Pietkiewicz - „Etykieta mened(era czyli
sztuka dobrych manier w prowadzeniu
interesów”, Lettrex Warszawa 1990r.
£ Cezary Ikanowicz, Jan W.Piekarski - „Protokół
dyplomatyczny i dobre obyczaje w biznesie”,
PWE Warszwa 1999r.
£ Lidia Jabłonowska, Grzegorz My*liwiec -
„Współczesna etykieta”, SGH Warszawa
2002r.
£ Richard R. Gesteland – „Ró(nice kultorowe a
zachowania w biznesie”, PWN Warszawa
2000r.
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
1
72171746.002.png
Wprowadzenie do przedmiotu
Wprowadzenie do przedmiotu
£ Etykieta to „prawo jazdy dla
współkomunikuj&cych si
£ Etykieta to reguły obyczajowe
przyj te w danym pa stwie, regionie
czy w skali mi dzynarodowej w
zakresie m.in.:
¡ Komunikacji interpersonalnej
¡ Przyjmowania go*ci
¡ Ubioru
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Wprowadzenie do przedmiotu
Podstawy komunikowania
¡ Zachowania
¡ Umiej tno*ci prowadzenia rozmowy
£ Etykieta biznesu opisuje standardy
zachowa pracowniczych
¡ Kultura wewn&trz firmy
¡ Image firmy – obraz firmy u klientów
£ Reguły obyczajowe zmieniaj& si wraz
z upływem czasu
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Podstawy komunikowania
Podstawy komunikowania
£ Cel komunikacji to podstawa procesu
komunikowania
£ Definicje komunikowania
£ Struktura procesu komunikowania
NADAWCA
150 słów
Kanał
ODBIORCA
450 słów
PRZEKAZ
Szumy
Szumy
Sprz (enie
zwrotne
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
2
72171746.003.png
Podstawy komunikowania
Podstawy komunikowania
£ Drodki komunikacji
¡ Głos – tembr (barwa), siła, ton
¡ Słuchanie
¡ Kontakt wzrokowy
¡ Mowa ciała – komunikacja niewerbalna
¡ Przestrze
£ 15 cm - 45 cm przestrze intymna
£ 46 cm – 1.2 m przestrze osobista
£ 1.3 m - 3.6 m przestrze społeczna
¡ Wygl&d fizyczny i ubranie
¡ DIwi ki paralingwistyczne – *miech,
płacz, mruczenie;
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Podstawy komunikowania
Kultura zachowa w biznesie
¡ Elementy *rodowiska fizycznego, czyli
otoczenie i sceneria
¡ Kolor
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa w biznesie
Kultura zachowa w biznesie
£ Podstawa to tworzenie dobrej atmosfery,
umiej tno*ci współpracy i współdziałania
£ Uniwersalne reguły:
¡ Zasada prawej r ki – osoba wa(niejsza
jest po prawej stronie
¡ „Honor” – umowna jednostka dostojno*ci
osób – maj&ca zastosowanie przy
ust powaniu oraz pozdrawianiu:
£ K>M
£ Starszy > Młodszy
Gdy ró(nica jest bliska 2 pokoleniom,
to starszy ma 2 honory przewagi
£ Bezpo*redni przeło(ony > Podwładny
£ Obecni > Wchodz&cy
£ Stoj&cy > Id&cy lub Jad&cy
£ Wychodz&cy > Wchodz&cy
£ Wyprzedzaj&cy > Wyprzedzany
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
3
72171746.004.png
Kultura zachowa w biznesie
Kultura zachowa w biznesie
£ Gospodarz > Inni obecni
£ Go* (honorowy) > Gospodarz
£ „Czapkowanie” – tylko m (czyzna
(kapelusz lub czapka z daszkiem)
£ Witanie
¡ Lekko si podnosimy, gdy witamy si z osob&
o „honor” godniejsz&
¡ Formy powitania:
£ Podawanie r ki – w biznesie popularne, ale nie
jest obowi&zkowe
¡ Osoby, które kontaktuj& si ze sob& codziennie
nie witaj& si przez podanie r ki
W przypadku w&tpliwo*ci lub nieporozumie
ust puje i pierwszy pozdrawia
GRZECZNIEJSZY!
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa w biznesie
Kultura zachowa w biznesie
¡ Przytrzymanie dłoni przez 2-3 sekundy
¡ Kobieta powinna poda r k m (czyInie
¡ Kobieta nie zdejmuje r kawiczek, chyba, (e s&
to r kawiczki z jednym palcem
¡ Patologie: „r kawiczka”, „*ni ta ryba”
£ Całowanie kobiety w r k
¡ W Polsce ma prawo obowi&zywa
¡ W biznesie tylko w szczególnych sytuacjach
¡ M (czyzna zawsze kłania si do r ki kobiety
¡ M (czyzna nie całuje kobiety w r k w
miejscach mało eleganckich
¡ Przywitanie delegacji (grupy osób) –
kolejno* :
£ Najpierw liderzy
£ Gospodarz przedstawia go*ciowi
honorowemu swoich towarzyszy według
hierarchii
£ Go* honorowy przedstawia gospodarzowi
swoich towarzyszy a drugi go* w hierarchii
wita si z reszt&
£ Wyj*cie do przywitania
Przed powitaniem zdejmujemy okrycie wierzchnie
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa w biznesie
Kultura zachowa w biznesie
£ Zadanie:
Para gospodarzy (kobieta i m (czyzna) przyjmuje
go*ci (kobiet i m (czyzn ).
£ Rozwi&zanie
Najpierw witaj& si panie, potem gospodarz i pani,
która jest go*ciem, a na ko cu panowanie
W jakiej kolejno*ci osoby si przywitaj&?
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
4
72171746.005.png
Kultura zachowa w biznesie
Kultura zachowa w biznesie
¡ Osoba przedstawiana przez osob trzeci&
nie powtarza swojego nazwiska
£ Tytułowanie:
¡ Tytuły i stopnie naukowe: profesor,
docent, doktor habilitowany, doktor,
magister
¡ Tytuły kurtuazyjne: profesor (w liceum),
eminencja (kardynał), ekselencja (arcy-
biskup, ambasador), magnificencja
(rektor)
£ Przedstawianie
¡ Ogólna zasada: osobie o wy(szym
„honorze” przedstawia si osoba o
ni(szym
¡ W biznesie podajemy stanowisko oraz
firm
Je(eli osoby maj& równowa(ne „honory” to osob mniej
znan& przedstawiamy osobie, któr& znamy lepiej lub
stosujemy formuł „Poznajcie si panie/panowie”
Matce przedstawiamy ABSOLUTNIE wszystkich
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa w biznesie
Kultura zachowa w biznesie
¡ Tytuły zawodowe: pan/pani dyrektor,
prezes, radca, kierownik, mistrz
U(ywamy zawsze najwy(szego tytułu
¡ Hierarchia tytułów:
£ Kurtuazyjne
£ Naukowe
£ Imi i nazwisko
£ Zawodowe
¡ Przej*cie na „TY”
¡ Odmiana nazwisk
£ W przypadku kobiet nie odmieniamy
nazwisk na spółgłosk
£ W przypadku m (czyzn odmieniamy
wszystkie nazwiska
¡ Nazwiska zako czone na spółgłosk
odmieniamy z zachowaniem samogłoski tematu
np. Pan Goł&b – Pana Goł&ba
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Kultura zachowa w biznesie
Kultura zachowa w biznesie
¡ W przypadku nazw pospolitych (Dudek,
Miodek) z tzw. zanikaj&cym e odmieniamy
Dudka, Miodka
£ Postawy wobec klientów
¡ Nadrz dna zasada – klient nie czeka
¡ Indywidualne i (yczliwe podej*cie do
klienta
¡ Nie stosujemy dydaktyki w relacjach z
klientem
¡ Do pomieszcze biurowych nie puka si
Nadrz dna zasada to zdanie posiadacza nazwiska,
dlatego warto go zapyta je(eli mamy tak&
mo(liwo*
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
Magdalena Winiarska-Kopacz
5
72171746.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin