ciasta drożdżowe wszystkie razem.odt

(30 KB) Pobierz

Ślimaczki drożdżowe z bakaliam

sierpień 22, 2007 at 22:08 · W kategorii: Ciasta drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe z bakaliami - Ciasta .info
Autor:

Składniki:

- 50 dag maki pszennej
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 10 dag masła
- 20 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych śliwek
- po 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 5 dag rodzynek
- 30 dag gotowej masy marcepanowej
- 5 dag cukru pudru; do wysmarowania tortownicy: 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżka ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka maki. Rozczyn przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostał a mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka oraz całe jajka, cukier i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem do połączenia się składników na gładka elastyczna masę. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Suszone owoce drobno pokroić (2 łyżki odłożyć do przybrania ciasta po upieczeniu).
Marcepan rozwałkować na stolnicy posypanej cukrem pudrem na prostokąt 40 x 30 cm. Tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przykryć marcepanem i posypać suszonymi owocami. Zwinąć w rulon, pokroić na plastry grubości 4 cm i układać ciasno obok siebie w tortownicy, przekrojem do góry, na kształt rozetki. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Gorące ślimaczki posypać suszonymi owocami, bakaliami i cukrem pudrem

 

 

Baba drożdżowa lukrowana

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Baba drożdżowa lukrowana - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- 50 dag mąki
- 1.5 szklanki mleka
- 20 dag cukru
- 8-10 żółtek
- 12 dag (pół kostki) masła
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- po łyżeczce otartej skórki z pomarańczy i cytryny
- kilka kropli esencji migdałowej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- po 1 łyżeczce alkoholu i wody
- kilka kropli soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Połowę mąki, pozostałe mleko (ciepłe) i sól zmiksuj, połącz z żółtkami utartymi z cukrem, wlej wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsyp resztę maki. Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach migdałowy. Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 3-4 godzin. Po tym czasie dodaj do niego sparzone i osączone rodzynki, zagnieć jeszcze raz i przełóż do dwóch dużych form na babki (mogą być z kominkiem) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką do 1/3 wysokości. Postaw w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wierzch obu bab posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij. Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby i odstaw, aby lukier zastygł.

 

 

 


 


Buchty - drożdżowe bułeczki

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Buchty - drożdżowe bułeczki - Ciasta .info
Autor: Nowa Kuchnia Polska

Składniki:

- Ciasto drożdżowe:
- 2 dag drożdży
- 6 dag cukru
- 40-45 dag mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 8 dag stopionego masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- sól
- 2 dag masła do posmarowania blachy
- 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
- 5 dag cukru pudru

Nadzienie:
- 30 dag powideł śliwkowych

Sposób przyrządzania:

Przygotuj rozczyn drożdżowy: do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż - obok siebie, bo buchty powinny się posklejać w trakcie pieczenia - na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj stopionym masłem, piecz około 20 minut. Posyp cukrem pudrem


 


 


Ciasto drożdżowe

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe - Ciasta .info
Autor: Agnieszka Kręglicka

Składniki:

- 1 kg mąki
- 150 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 5 jaj i 2 żółtka
- skórka cytrynowa
- garść rodzynek
- pół szklanki oleju
- masło do posmarowania formy
- do ciasta: garść bułki tartej

Sposób przyrządzania:

Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką. W garnku podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszać. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut.
Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić ok. 20 minut. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką.
Do ciasta dodać skórkę cytrynową, rodzynki, ewentualnie zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełożyć do form (wychodzą trzy keksówki). Wypełniać jedynie do dwóch trzecich wysokości. (Nadwyżkę można uformować w małe kule, najlepiej z nadzieniem z konfitury, i upiec jednocześnie na płaskiej blasze). Postawić w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym jajem. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 st. C i zwiększyć ją do 200 st. C. Ciasto będzie się piekło około pół godziny.
To cudowny przepis, zawsze się udaje. Zdarzyło mi się wstawić je do stygnącego, ciepłego piekarnika po pieczeni i włączyć dopiero po półgodzinie, kiedy już prawie ostygł, a ciasto się udało! Ale w Wigilię lepiej bez eksperymentów.


Chała purimowa

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Chała purimowa - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 8 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- sól
- 15 dkg masła
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka stopionego masła do posmarowania

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj z mlekiem i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno jajko i żółtka. Wsyp rodzynki i mąkę, dodaj szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, a potem jeszcze raz zagnieć i podziel na 3 części. Z każdej ulep wałek. Spleć wałki w warkocz, mocno sklejając końce. Chałkę pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut, a następnie posmaruj masłem i piecz 45 minut w temp. 180°C (jeśli pieczesz z termoobiegiem, ustaw temperaturę na 160°C).

 

 

 

 


 


Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami - Ciasta .info
Autor: Joanna Tronina-Petit

Składniki:

- Na 24 porcji:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 80 g masła + 20 g do smarowania formy
- 2 jajka
- 1 zapach waniliowy
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Na krem:
- 500 g twarożku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 zapach cytrynowy
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

Masło rozpuścić, przestudzić. Przygotować rozczyn: drożdże połączyć z letnim mlekiem, dodać masło, cukier, jajka, zapach i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie. Odstawić na noc. Nazajutrz przygotować krem: twarożek utrzeć z jajkami, cukrem, zapachem cytrynowym, sokiem i skorka z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Przygotować ciasto : mąkę dodać do rozczynu, wyrobić ciasto. Rozwałkować je i przełożyć na natłuszczoną formę. Brzoskwinie wyjąć z zalewy, odsączyć dokładnie. Na wierzchu ciasta rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć na niej brzoskwinie, przekrojem do spodu, posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 min. w 200°C.


 


 


Ciasto drożdżowe z dynią

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe z dynią - Ciasta .info
Autor: Kinga Błaszczyk-Wójcicka

Składniki:

- 1 kg (5 szklanek) mąki
- 5 dag drożdży
- 13 dag (1/2 szklanki) cukru
- 2 szklanki mleka
- 3/4 łyżki oleju
- 8 kopiastych łyżek gęstego przecieru z dyni (1 łyżka przecieru zastępuje 1 jajo
- im więcej dyni
- tym bardziej żółte ciasto
- ale nie przekraczać 8 łyżek)
- szczypta soli
- tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

Sporządzić rozczyn z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru, 2-3 łyżek mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać: rozczyn, sól, cukier, dynię, mleko. Ciasto wyrobić. Gdy pojawią się pęcherzyki, dodać ciepły tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. wyrośnięte nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 60 min w średnio gorącym piekarniku.


 


 


Hot cross buns - bułeczki drożdżowe z cynamonem

sierpień 22, 207 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Hot cross buns - bułeczki drożdżowe z cynamonem - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- 1 łyżka suszonych drożdży
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1.5 szklanki ciepłego mleka
- 4 czubate szklanki przesianej mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 dag stopionego masła
- 1 jajko
- 1.5 szklanki sułtanek
- 1/3 szklanki mieszanki keksowej (lub posiekanej skórki pomarańczowej)
Krzyżyki:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki wody
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny namoczone w łyżce wody

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami cukru i mlekiem. Odstaw na 5 minut, dodaj mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagnieć ciasto, włóż je do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Podziel ciasto na 12 porcji i uformuj bułeczki. Blachę nasmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Ułóż w niej bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Udekoruj bułeczki: wymieszaj mąkę z wodą, przełóż do woreczka i odetnij rożek, na każdej bułeczce narysuj krzyżyk. Piecz 35 minut. Zrób polewę: wsyp cukier do wody, zagotuj, mieszając, połącz z napęczniałą żelatyną. Posmaruj gorące bułeczki. Hot cross buns piecze się na Wielkanoc, stąd krzyżyk.


 


 


Jagodzianki

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Jagodzianki - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:

- Ciasto: 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 4
- 5 szklanki mąki
- 3 jajka (lub tylko 3 żółtka
- wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli. Nadzienie: 1-2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
- olej do posmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut.


Kołacz

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Kołacz - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- 1.2 kg mąki
- 2 szklanki cukru pudru
- 350 ml mleka
- 3 torebki drożdży
- po 1/2 szklanki rodzynek
- migdałów i owoców z syropu
- 65 ml rumu
- 22 dag margaryny do pieczenia + 5 łyżek dodatkowych
- 10 żółtek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wanilii
- po 1/2 łyżeczki cukru i szafranu

Sposób przyrządzania

Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Osącz, a w tym samym rumie rozpuść szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum i szafran. Połącz mąkę, cukier puder i sól, zrób w środku dołek. Wlej mieszankę drożdży z jajkami, wymieszaj z maką. Zagniataj ciasto przez 10 minut, pod koniec dodając stopioną margarynę. Przełóż do miseczki posmarowanej margaryną, przykryj ściereczką, by urosło i podwoiło objętość. Do miseczki włóż migdały, owoce i rodzynki. Obtocz w łyżce mąki, dodaj do ciasta i ugniataj przez 3 minuty. Posmaruj masłem prostokątną foremkę, wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut. Kiedy ciasto urośnie, wstaw je do piekarnika podgrzanego do temperatury 110°C. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze godzinę. Kołacz możesz polukrować i posypać bakaliami

Korowaj (ciasto drożdżowe)

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Korowaj (ciasto drożdżowe) - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki
- 5 żółtek
- 1/2 kostki masła
- 7 dag drożdży
- aromat waniliowy
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- żółtko i śmietanka do posmarowania ciasta.

Sposób przyrządzania:

Rozetrzyj drożdże z łyżką mleka i łyżką mąki. Żółtka utrzyj z cukrem, stop masło. Do mąki dodaj rozczyn, żółtka i ciepłą śmietankę. Wyrób ciasto, pod koniec dodając stopione masło, aromat i bakalie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj okrągły placek, ozdób go dekoracjami z resztek ciasta. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Piecz 20-30 minut w temp. 140°C.

Lokma - tureckie pączki

sierpień 22, 2007 at 22:07 · W kategorii: Ciasta drożdżowe


Lokma - tureckie pączki - Ciasta .info
Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

W łyżce ciepłej wody rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru. Dodaj mąkę, masło i szczyptę soli, zagnieć gładkie, miękkie ciasto, wlewając po łyżce ciepłą wodę (ilość według potrzeby). Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru wsyp do rondla, wlej 3 filiżanki wody, gotuj 15 minut, aż powstanie syrop. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Z ciasta ulep małe kuleczki, wkładaj je do gorącego oleju, smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, następnie włóż do ostudzonego syropu i kilkakrotnie zamieszaj, aby kuleczki nasączyły się syropem.
Te ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin