Klasyczna kawa mrożona
Najlepiej przyrządzać z kawy: Arabica La Pastora Dotta Tarrazu z Kostaryki, Arabica San Juan Antiqua z Gwatemali, Arabica Excelso i Arabica Supremo z Kolumbii, Arabica Koban z Nowej Gwinei Składniki: 2 jaja 2 żółtka 15 dag cukru 1/2 l mleka wanilia 1 łyżka kawy Z jaj, żółtek, cukru i mleka ubić w mikserze masę mleczną jak do lodów. Następnie połączyć ją ze świeżo parzoną, mocną kawą (1 filiżanka) i włożyć do zamrażalnika na ½ godziny. Wyjąć z zamrażalnika i ponownie miksować przez kilkanaście sekund. Ponownie umieścić w zamrażalniku i mrozić, aż osiągnie konsystencję półpłynną. Jeśli zbyt mocno zamarznie ponownie zmiksować. Serwować w wysokich szklankach napełnionych do ¾ wysokości. Można fantazyjnie przybrać bitą śmietaną.
Cejak7