Keksowiec.doc

(30 KB) Pobierz
Keksowiec – serowiec

Keksowiec – serowiec

 

Składniki:

·            15 dag Kasi

·            10 dag cukru

·            4 jajka

·            20 dag mąki pszennej

·            5 dag mąki ziemniaczanej

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

·            75 dag naturalnego serka homogenizowanego (może być waniliowy, ale nie polecam owocowych)

·            5 łyżek żelatyny

·            10 dag rodzynek

·            po 5 dag: migdałów, skórki pomarańczowej, suszonych fig, suszonych moreli, kandyzowanych owoców

·            tłuszcz do blaszki lub papier do pieczenia

 

 

Sposób wykonania:

 

Rodzynki zaparzyć i odcedzić. Wymieszać z resztą bakalii.

Utrzeć masło z żółtkami i cukrem, dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i 2/3 ilości bakalii. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć do keksówki i piec ok. 45 min w 190st.

Żelatynę namoczyć, gdy spęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Serek wymieszać z bakaliami, dodać przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać ją z serkiem.

Wystudzony keks pokroić w "kromki" o grubości ok. 1,5 cm. Układać w keksówce na przemian poziomo kromki ciasta i masę serową

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin