Składniki:
1 szklanka + 1 łyżka maku (suchy)
1 szklanka cukru ( ewent. 3/4 szklanki)
1 szklanka + 1 łyżka wiórków kokosowych
7 białek
1 masło roślinne lub margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem karpatkowy
1 paczka biszkoptów okrągłych
alkohol
Wykonanie:
Suchy mak, wiórki, proszek do pieczenia wymieszać. Ubić pianę z białek z cukrem, dodać wymieszane mak z wiórkami i proszkiem.
Upiec ciasto na blaszce wyłożonej papierem (~40 minut w temperaturze 160° - 170°).
Zrobić krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
Wyjąć ciasto z blachy, po ostudzeniu posmarować wierzch kremem karpatkowym. Na krem ułożyć biszkopty maczane w alkoholu, po wierzchu polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
barbarauczciwek