Risotto verde z krewetkami.docx

(50 KB) Pobierz

Risotto verde z krewetkami

http://1.bp.blogspot.com/-pPjANYV5YRw/Tc44xi4Kq0I/AAAAAAAAB88/qZSLlug5pdU/s400/risotto%2Bverde.JPG
Uwielbiam risotto, zresztą u mnie chyba wszyscy przepadają za tym daniem.
Można do ryżu dodać zaledwie kilka dobrych składników i stworzyć królewską ucztę. Kiedyś zniechęcał mnie czas, który trzeba poświęcić na mieszanie, teraz to polubiłam, wlewam chochla po chochli, mieszam, mieszam i czekam na efekty, które jak zawsze będą smakowite.
Na dzisiejsze danie skusiły mnie dziewczyny z programu Rewolucje na talerzu, zielone risotto można podawać wielu modyfikacją, bo przecież wszystkie zielone warzywa tam pasują. Ja pokusiłam się również o dodatek krewetek, ale to zależy już tylko od Was. Kuszą również liczby, tradycyjne risotto to 489 kcal, a ta wersja 287kcal.

http://3.bp.blogspot.com/-fAFhUp91VM4/Tc442XkBdgI/AAAAAAAAB9E/tpCCY4Yw3us/s400/risotto%2Bverde%2B1.JPG


składniki:

·         150g ryżu arborio lub carnaroli

·         ½ litra wywaru warzywnego (może być z ekologicznych kostek rosołowych)

·         ¼ szklanki białego wina (ja uwielbiam tutaj Riesling)

·         ½ cukinii

·         ½ czerwonej cebuli

·         ½ bulwy kopru włoskiego (nie miałam)

·         100g zielonej fasolki szparagowej

·         1 garść szpinaku (zamiast szpinaku dałam garść groszku cukrowego)

·         200g krewetek

·         4 gałązki tymianku

·         1 szczypta płatków chilli

·         1 łyżeczka masła

·         odrobina parmezanu do posypania

·         oliwa

·         sól

·         pieprz



wykonanie:

Cebulę i koper włoski pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, sól i pieprz, smażyć aż ziarenka ryżu pokryją się oliwą.
Dodać pół plasterki cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową oraz krewetki. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut, aż wino odparuje. Następnie dodać chochlę wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak albo groszek cukrowy i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać posypane odrobiną parmezanu.

Smacznego !!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin