Risotto verde z krewetkami
Uwielbiam risotto, zresztą u mnie chyba wszyscy przepadają za tym daniem.Można do ryżu dodać zaledwie kilka dobrych składników i stworzyć królewską ucztę. Kiedyś zniechęcał mnie czas, który trzeba poświęcić na mieszanie, teraz to polubiłam, wlewam chochla po chochli, mieszam, mieszam i czekam na efekty, które jak zawsze będą smakowite.Na dzisiejsze danie skusiły mnie dziewczyny z programu Rewolucje na talerzu, zielone risotto można podawać wielu modyfikacją, bo przecież wszystkie zielone warzywa tam pasują. Ja pokusiłam się również o dodatek krewetek, ale to zależy już tylko od Was. Kuszą również liczby, tradycyjne risotto to 489 kcal, a ta wersja 287kcal.składniki:
· 150g ryżu arborio lub carnaroli
· ½ litra wywaru warzywnego (może być z ekologicznych kostek rosołowych)
· ¼ szklanki białego wina (ja uwielbiam tutaj Riesling)
· ½ cukinii
· ½ czerwonej cebuli
· ½ bulwy kopru włoskiego (nie miałam)
· 100g zielonej fasolki szparagowej
· 1 garść szpinaku (zamiast szpinaku dałam garść groszku cukrowego)
· 200g krewetek
· 4 gałązki tymianku
· 1 szczypta płatków chilli
· 1 łyżeczka masła
· odrobina parmezanu do posypania
· oliwa
· sól
· pieprz
wykonanie:Cebulę i koper włoski pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, sól i pieprz, smażyć aż ziarenka ryżu pokryją się oliwą.Dodać pół plasterki cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową oraz krewetki. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut, aż wino odparuje. Następnie dodać chochlę wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak albo groszek cukrowy i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać posypane odrobiną parmezanu.Smacznego !!
xyzgeo