Placuszki owsiano-jogurtowe.
Placuszki to idealne śniadanie. Szczególnie te z dużą ilością błonnika. Świetnie zaspokajają głód na długi czas. Dlatego jeśli tylko mam rano troszkę więcej czasu i chęci to przygotowuję sobie takie właśnie śniadanie. Usmażenie jednej porcji naprawdę nie zajmuje dużo czasu - co innego oczywiście jeśli trzeba by usmażyć placuszków dla całej głodomorkowej rodzinki - wtedy polecam jednak placuszki na weekendowe śniadanie.
PLACUSZKI JOGURTOWO-OWSIANEprzepis na 1 porcję120 g jogurtu naturalnego1 jajko2 łyżki płatków owsianych2 łyżki otrębów2 łyżki poppingu z amarantusa1 łyżka lnu mielonego12 kropli Stevii / łyżka miodu / łyżka cukru trzcinowego
W miseczce mieszamy roztrzepane jajko z jogurtem. Dodajemy płatki owsiane i otręby. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy resztę składników: otręby, len mielony, słodzik i popping, całość mieszamy. Na patelni smażymy niewielkie placuszki.
Kaloryczność porcji to około 250kcal. Na śniadanie najlepiej podawać z dodatkami - np. owocami lub dżemem.
You might also like:
xyzgeo