DIETA 1200 kcal!
Tak znacznie ograniczenie – praktycznie o połowę – spożycia kalorii sprawia niestety, że łatwiej i szybciej możemy odczuwać głód. Dlatego też musimy swój organizm nieco oszukać: pijąc wodę mineralną – „zapycha” żołądek, zmniejszając uczucie głoduszklankę wody wypijamy przed posiłkiem, dzięki czemu nasycimy się mniejszą porcjązjadamy pięć posiłków dziennie, zawsze o tej samej porzeodstęp czasowy między posiłkami wynosić powinien 3 godziny Dzięki temu przegryzamy coś zawsze na tyle często, że nie zdążymy zgłodnieć pomiędzy posiłkami – nie korcą nas więc jakoś mocno różnego rodzaju przekąski.
Wady i zalety diety 1200 kcal
Podstawą tej diety jest maksymalne zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy, ograniczenie węglowodanów – a wprowadzenie do posiłków sycącego białka. Zaletą tej zasady jest rzecz jasna tracenie na wadze, w tempie około 1 kg tygodniowo. Ważne jest również to, że nie musimy się głodzić, zjadamy różnorodne pokarmy, a więc nie wyniszczamy gwałtownie organizmu. Niestety jednak, przy takim żywieniu nie dostajemy wszystkich potrzebnych nam substancji odżywczych, przez co może pojawić się ospałość, problemy z koncentracją, mniejsza wytrzymałość fizyczna, senność, nerwowość i zwiększona podatność na stres.
Uwaga! Jeżeli pojawią się zawroty głowy czy omdlenia, koniecznie należy przerwać dietę i skonsultować się ze swoim lekarzem! Nie każdy organizm toleruje tak duże zmniejszenie przyjmowanych kalorii!
Rozkład kaloryczny posiłków:śniadanie – około 250 kcaldrugie śniadanie – około 100 kcalobiad – około 300 kcalpodwieczorek – około 100 kcalkolacja – około 200 kcal
agulekwrobelek