sadownictwo cz2.doc

(148 KB) Pobierz

15.12.2004

 

Odróżniać zbiory, produkcję owoców, plony

Plon- z jakiejś jednostki powierzchni

Zbiory, produkcja- w tys. ton i mln ton

Średnie plony, najwyższe etc.

 

Plon z jednostki powierzchni

- średnio według GUS ok. 8-12 t/ha

 

Sady jabłoniowe:

- z dobrych sadów 23 t/ha

- intensywne 30-35 t/ha

 

Przyczyny niskiej przeciętnej wydajności:

- rozdrobnienie- w 1990 32% drzew poza sadami o powierzchni 0,1ha

                                          68% w „sadach” o powierzchni powyżej 0,1ha

Mamy kilka mln właścicieli drzew owocowych, w tym działki i ogrody przydomowe

 

Przyczyny małego zainteresowania sadowników innymi gatunkami niż jabłoń:

·         Tradycja

·         Niskie w porównaniu do jabłoni plony (np. gruszki, czereśnie)

·         Nietrwałość owoców i ograniczenie możliwości przechowywania (śliwki, czereśnie, wiśnie)

·         Niestabilność polityki cenowej przemysłu przetwórczego (śliwki, wiśnie)

·         Mała opłacalność lub nieopłacalność produkcji (wiśnie po kryzysie z początku lat ’90, dopiero w 1995 osiągnęły cenę opłacalną)

·         Duże wymagania cieplne( grusza, czereśnia, brzoskwinia)

 

Kierunki modernizacji polskiego sadownictwa:

·         Okazją do unowocześnienia polskich sadów była konieczność wykarczowania wymarłych sadów po zimie 1986/87

·         Wiosną 1989 sprowadzono z zagranicy duże ilości odwirusowanych podkładek głównie M26 i M9

·         Z inicjatywy przodujących sadowników przy PZO utworzono sekcję- Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (1989); zaczęto przenosić na grunt polski najbardziej nowoczesne sadownictwo

 

Zima 1986/87 wymarzło 30mln drzew

                                          % przemarzniętych

Średnio                            60

Czereśnie                            80

Morele                                          80

Brzoskwinie                            80

Orzechy włoskie              80

Wiśnie              10- nie przemarzła ‘Łutówka’, ale nie owocowała, padł cały ‘Kelleris16’ i inne

Śliwy              60

Grusze              60

Jabłonie              35

Sprzyjającą okolicznością było podpisanie umowy między MR i GA(?) i Pzo a Ministerstwem Rolnictwa i Rybołówstwa NL- program unowocześniania produkcji jabłek w Polsce. Na ten cel rząd NL przeznaczył 1 mln guldenów: zakup materiału kwalifikowanego, założenie wzorcowych zraźników, fachowa opieka przez NL, szkolenia sadowników i handlowców, zmiana struktury odmianowej.

Tradycyjna: ‘McIntosh’ i sporty, ‘Jonatan’, ‘Bankroft’, ‘Spartan’

Nowe: ‘Gala’, ‘Ligol’, ‘Elstar’, ‘Sampion’

Najbardziej zaawansowany w produkcji jabłek.....?

 

Zwiększenie zagęszczenia drzew

Wiek drzew                            liczba drzew

Do 5 lat                            2000-4000

6-10 lat                            1200-2000

11-20 lat                            600-800

Pow. 20 lat                            400-500

 

A. SADOWNICTWO NA ŚWIECIE

Światowa produkcja owoców [mln ton]

Gatunek

1987-88

2002

2003

Banany

Owoce cytrusowe

Winogrona

Jabłka

Orzechy kokosowe

Mango

Ananasy

Gruszki

Brzoskwinie i nektaryny

Śliwki

Truskawki

Czereśnie i wiśnie

Pozostałe

66,0

65,4

62,5

38,3

37,2

15,0

10,4

9,7

8,1

6,1

2,3

1,5

29,5

64,6

104,9

62,4

60,8

38,5

19,2

13,5

16,5

13,7

8,8

3,0

1,5

32,9

69,8

103,8

60,9

57,9

52,9

25,6

14,6

17,2

10,7

10,1

3,2

2,9

50,6

Razem

352,0

418,1

480,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powierzchnia sadów jabłoniowych i zbiory jabłek na świecie [tys. ton]

 

Kraje

Powierzchnia

1998

2003

Świat

1.      Chiny

2.      USA

3.      Turcja

4.      Polska (E/4)

5.      Iran

6.      Francja

7.      Włochy

8.      Niemcy

7097

3801

198

121

166

b.d.

78

71

85

55734

17508

5060

2250

1687

2000

1750

2243

977

57967

20009

4088

2500

2427

2000

2402

1945

1578

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. SADOWNICTWO W UNII EUROPEJSKIEJ

1. powierzchnia zajęta pod owoce i warzywa wynosi ok. 4% ogólnego areału użytków rolnych

2.produkty ogrodnicze stanowią ok. 15% końcowej produkcji rolniczej we Wspólnocie

3. Łączna produkcja owoców przekracza 30 mln ton

 

STRUKTURA PRODUKCJI OWOCÓW w UE

Owoce cytrusowe- ponad 30% (głównie pomarańcze)

Jabłka- 27% produkcji

Brzoskwinie- 9%

Gruszki- 8%

Winogrona- 8%

Nektaryny- 3%

Truskawki- 3%

 

Powierzchnia sadów w 15 krajach Unii Europejskiej [tys. ha]

Gatunek

1994

1997

2000

2003

Jabłoń

Grusza

Śliwa

Wiśnia i czereśnia

350

164

129

148

310

161

123

140

349

174

121

123

334

156

133

148

 

 

Produkcja owoców w 15 krajach Unii Europejskiej [mln ton]

Gatunek

1996

2000

2003

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin