Placki ziemniaczane w wersji light.docx

(43 KB) Pobierz

Czy placki ziemniaczane mogą być zdrowe? Ależ dlaczego nie :)
Nasza propozycja na placki ziemniaczane to danie szybkie, proste i smaczne. Do tego lekkie i zdrowe. Bez dodatku mąki czy tłuszczu.
Placki ziemniaczane w wersji light
Składniki:
1 duży ziemniak (ok. 200 g)
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka otrębów pszennych
dodatki:
jogurt naturalny gęsty light
wędzony łosoś
sałata lub roszponka
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy wodę. Dodajemy jajko, otręby, sól i wszystko dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy łyżką placki (nie za grube) i smażymy bez tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone wykładamy na roszponkę lub sałatę, smarujemy łyżką jogurtu i obkładamy kawałkami wędzonego łososia.

Zdjęcie: Czy placki ziemniaczane mogą być zdrowe? Ależ dlaczego nie :) Nasza propozycja na placki ziemniaczane to danie szybkie, proste i smaczne. Do tego lekkie i zdrowe. Bez dodatku mąki czy tłuszczu. Placki ziemniaczane w wersji light  Składniki: 1 duży ziemniak (ok. 200 g) 1 jajko szczypta soli 1 łyżka otrębów pszennych dodatki: jogurt naturalny gęsty light  wędzony łosoś sałata lub roszponka Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy wodę. Dodajemy jajko, otręby, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy łyżką placki (nie za grube) i smażymy bez tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone wykładamy na roszponkę lub sałatę, smarujemy łyżką jogurtu i obkładamy kawałkami wędzonego łososia.

Początek formularza

116Lubię to! · · Udostępnij

Dół formularza

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin