Instrukcja obsługi zamrażarek, lad i szaf chłodniczych.rtf

(22 KB) Pobierz
Wstrząs

INSTRUKCJA OBSŁUGI ZAMRAŻAREK, LAD CHŁODNICZYCH, SZAF CHŁODNICZYCH

 

 

Użytkowanie urządzenia:

 

1.                  Przechowywany towar należy układać równomiernie na półkach, zachowując zasadę, że między opakowaniami muszą być zachowane kanały powietrzne skierowane prostopadle do parowników.

 

2.                  Zamrażarkę zapełniamy  według zasady:

a.           towar, który będzie przechowywany najdłużej układamy w dolnej części zamrażarki (tam znajduje się najzimniejsze miejsce urządzenia),

b.           towar podlegający szybkiej sprzedaży umieszczamy wyżej.

 

3.                  Szafy chłodnicze zapełnia się według zasady:

a.           w górnej, najzimniejszej, znajdującej się koło parownika składujemy surowe mięso, ryby itp.

b.           w części środkowej, która jest najcieplejsza, przechowuje się nabiał, warzywa, owoce odpowiednio opakowane

c.           dolna, średnio zimna część służy do przechowywania mleka, śmietany, napojów.

Nie wolno:

Przykrywać półek w szafach chłodniczych papierem, gdyż uniemożliwia to prawidłowy ruch powietrza.

Przechowywać mięsa lub potraw mięsnych solonych lub saletrowanych bez opakowania, które chronić będzie wnętrze urządzenia przed korozją (mogą to być chociażby worki foliowe).

 

4.                  Mycie komór chłodniczych winno być wykonane po każdym odtajaniu.

Wykonuje się to za pomocą ściereczki umoczonej kolejno w wodzie mydlanej i później w wodzie czystej.

Uwaga:

Sprawdź, czy urządzenie jest odłączone od źródła prądu.

 

5.                  W szafach chłodniczych  jeśli warstwa szronu osiągnie grubość maksimum 6 milimetrów należy wykonać odszronienie.

a.           odłączamy urządzenie od źródła prądu (wyjmujemy wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka wtykowego)

b.           po otworzeniu drzwi komory opróżniamy ją z produktów,

c.           proces odszronienia powinien przebiegać samoistnie od momentu, kiedy to ciepłe powietrze dostanie się do komory,

d.           po zakończeniu myjemy szafę i ponownie zapełniamy produktami.

Uwaga:

Nie wolno odszraniać parowników mechanicznie (na przykład skrobać ostrymi przedmiotami)

 

Maksymalny czas składowania produktów w dniach:

 

1.  Zamrażarki              -           7 dni

2.  Szafy chłodnicze     -           4 dni

3.  Lady chłodnicze      -           4 dni

 

Przy częstym wyjmowaniu towarów z komór chłodniczych czas składowania powinien być skrócony o połowę.

 

 

 

Wszystkie okoliczności mogące zagrozić bezpieczeństwu obsługującego bądź osobom postronnym zobowiązują pracownika  do meldowania  o nich przełożonym. W przypadku znalezienia się w bezpośrednim niebezpieczeństwie na skutek nieprzestrzegania przez zakład zasad bhp  pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy (zachowuje on prawo do wynagrodzenia), nie może jednak  odmówić podjęcia innej równorzędnej pracy, gdy niezwłoczne usunięcie zagrożeń przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe).

 

 

Opracował                                                                                                                  Zatwierdził

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin