INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI MASZYNKI DO MIĘSA WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY - ukończone 18 lat ( młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu pod nadzorem instruktora) - ukończona co najmniej szkołę zawodową w danej specjalności lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu - zaliczenie odpowiedniego instruktażu: zawodowego, przeszkolenia bhp i p.poż., zapoznanie się z instrukcjami obsługi - stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza - ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej - przy obsłudze urządzeń nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy, noszenia biżuterii i ręcznych zegarków oraz przystępowania do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejonymi paznokciami u rąk. Pracownicy z uszkodzonym naskórkiem rąk nie powinni być dopuszczeni do pracy wymagającej bezpośredniej styczności z przetwarzanym surowcem, półproduktem i produktem. CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY - przygotować urządzenia pomocnicze do składowania materiałów, przyrządów, narzędzi i odpadów - dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń - zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności - sprawdzić stan: zabezpieczeń gumowych przycisków sterowniczych, naprężenia pasków klinowych (lub łańcuchów), poziomu oleju w przekładni, ostrzy narzędzi, stopień czystości maszyny (umyć gorącą wodą) i sprzętu pomocniczego - zamontować narzędzia tnące - nóż, sito - sprawdzić stan techniczny oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej - przygotować odbiornik farszu - przed uruchomieniem urządzeń do rozdrabniania mięsa pracownik powinien sprawdzić, czy gardziel jest pusta PRACOWNIK URUCHAMIAJĄCY URZĄDZENIE POWINIEN PRZED DOKONANIEM TEJ CZYNNOŚCI SPRAWDZIĆ DOKŁADNIE, CZY JEGO URUCHOMIENIE NIE GROZI WYPADKIEM - próbnie (bez obciążenia) uruchomić maszynkę i sprawdzić jakość jej działania - przygotować niezbędne pomoce warsztatowe oraz konieczne ochrony osobiste - pociąć mięso na mniejsze kawałki i zasypać gardziel - zauważone usterki i uchybienia zgłosić natychmiast przełożonemu ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY NIE WOLNO: - maszynkę do mięsa będącą w ruchu: naprawiać, czyścić, smarować - maszynkę do mięsa będącą w ruchu pozostawiać bez obsługi lub nadzoru - uruchamiać maszynkę do mięsa przy zdjętych osłonach - dotykać przewody pod napięciem - zamontować stępione lub zwichrowane narzędzie tnące - obsługiwać maszynkę bez odpowiednich przeszkoleń - odgarniać surowiec ręką z gardzieli - ręcznie przemieszczać i przewozić ciężary o masie przekraczającej ustalone normy - zamontować stępione noże tnące - wpychać ręką mięso do gardzieli - dotykać ręką wirujących elementów - regulować luz wzdłużny podczas pracy przekładni; odkręcać i zdejmować nakrętkę - przy myciu zanurzać maszynki w wodzie NAKAZUJE SIĘ: - wstępnie pociąć mięso na mniejsze kawałki - popychać surowiec tylko za pomocą specjalnego popychacza - przy użyciu maszynki do napełnienia jelit uważać, aby nie zatkać całkowicie otworów odpowietrzających - używać obowiązujące ochrony osobiste - sukcesywnie usuwać odpady - przyłączać maszynkę do źródła energii tak, aby nie stanowiło zagrożenia dla obsługi - równomiernie rozkładać surowiec w gardzieli - powiadomić otoczenie przed uruchomieniem maszyny o rozpoczęciu pracy - wznawiać pracę maszynki jedynie po usunięciu uszkodzenia (przyczyn, które były powodem wstrzymania pracy) - utrzymywać posadzkę w czystości i suchą - ostrożne obchodzić się z narzędziami tnącymi - sprawdzać konsystencję masy mięsnej za pomocą specjalnych łopatek - po umyciu lekko natłuścić sitko i nóż - po umyciu maszynkę dokładnie wysuszyć i zmontować CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY - odłączyć zasilanie - wyjąć przewód z gniazdka - zdemontować maszynkę - umyć maszynkę (części z tworzywa w temperaturze 600 ,części metalowe w temperaturze 800) i dokładnie osuszyć - sitko i nożyk lekko natłuścić - uporządkować stanowisko pracy oraz narzędzia i sprzęt ochronny ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH - o wadach i / lub uszkodzeniach maszynki należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego - maszynka, której uszkodzenie stwierdzono w czasie pracy, powinien być niezwłocznie zatrzymana, odłączona od zasi- lania i odpowiednio oznakowana - bezwzględnie należy udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym - w razie awarii maszynki stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową - każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek UWAGI - narzędzia i urządzenia o napędzie mechanicznym podlegają okresowym przeglądom i badaniom na skuteczność zerowania Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.
szumi1