winogrona Źródlo polifenoli.pdf
(
325 KB
)
Pobierz
Winogrona. Źródło polifenoli
Winogrona. Źródło polifenoli
Są naturalną skarbnicą znakomitych substancji regenerujących i oczyszczających organizm.
Winogrona. Nie bez powodu nazywa się je owocami bogów. Lecznicze właściwości kryjące się
w ich gronach korzystnie wpływają na skórę, układ nerwowy, nerki czy wątrobę. Wartościowe
jest w nich wszystko: sok, miąższ, pestki, skórka, a nawet szypułki...
Jako pierwsi dzikie winogrona odkryli Persowie, a było to przed 7 tysiącami lat! Wiadomo też,
że 3,5 tysiąca lat przed Chrystusem spożywano je w starożytnej Babilonii, Asyrii i Egipcie.
Stamtąd winogrona przywędrowały do Grecji, gdzie zaczęto produkować z nich wino. Od tamtej
pory napój ten stał się nieodzownym elementem cywilizacji śródziemnomorskiej. Polubili go
Rzymianie, a zwłaszcza Rzymianki, które kierując się chyba intuicją, zbierały szlam z dna
naczyń, w których przechowywano wino i... nakładały go sobie na twarz. Francuskie
arystokratki, bo do nich winogrona trafiały ze słonecznej Italii, okładały swoje ciała miąższem
świeżych owoców lub nacierały je octem winnym. W drugim stuleciu naszej ery rzymscy
legioniści przywieźli z sobą winorośl do Burgundii, Alzacji, nad Ren i Mozelę.
Winnice Koperników
Do Polski winogrona sprowadzili Krzyżacy. W XIII wieku zasadzili je na osłoniętej od wiatru i
nasłonecznionej, wiślanej skarpie. Wyrosły duże i soczyste kiście, o które zabiegały nawet
zagraniczne dwory.
Uprawą winorośli zajęła się także rodzina Koperników. Ojciec słynnego Mikołaja otrzymał
bowiem w spadku pokaźną winnicę. Przyszły astronom uczestniczył więc w niejednych
zbiorach. Kronikarze z tamtych lat pisali, że „... Wina w Prusiech, co po inne lata zwykły być
prawie li kwaskowate, tejże jesieni były nad wyraz łagodne i w wielkiej cenie”.
1 / 5
Winogrona. Źródło polifenoli
Kwasy owocowe
Medycyna naturalna do dziś odkrywa nowe właściwości lecznicze winogron. Wiadomo, że skład
ich miąższu bogaty jest w łatwo przyswajalne węglowodany, glukozę i fruktozę, a także w
kwasy owocowe (AHA): winowy, jabłkowy czy cytrynowy. W dojrzałych kiściach znajdziemy też
pektyny, barwniki i składniki mineralne, na przykład potas, wapń, żelazo, mangan czy fosfor.
Najwięcej jest w nich jednak aminokwasów, bo aż 17, m.in. histydyna, leucyna i glicyna. Białe i
czerwone odmiany tych owoców zawierają również mnóstwo witamin z grupy C i B. Nie bez
znaczenia są także znajdujące się w winogronach olejki, garbniki i enzymy.
W walce z rakiem
Największy skarb znajduje się jednak w skórce i szypułkach winogron. Tam naukowcy odkryli
polifenole. Do najważniejszych z nich zaliczamy flawonoidy i resweratrol. Związki te mają
właściwości antyutleniające, a zatem dostając się do naszego krwiobiegu, nie dopuszczają do
utleniania tzw. złego cholesterolu (lipoprotein LDL) i odkładania się produktów tego procesu w
arteriach. Badacze dowiedli także, że resweratrol ma działanie przeciwrakowe. Zapobiega
mutacji komórek i tworzeniu się wolnych rodników, które mogą prowadzić do powstawania i
rozwoju nowotworu.
Tajemnice wina
Polifenoli, zwanych związkami antyrakowymi, najwięcej znajdziemy w świeżych kiściach
winogron i w winie. Soki winogronowe zawierają ich już znacznie mniej. Przyczyna tego
2 / 5
Winogrona. Źródło polifenoli
zjawiska tkwi w procesie produkcyjnym. Przerób owoców w obecności tlenu jest bowiem
powodem utleniania polifenoli, a wino powstaje w procesie beztlenowym, więc nie traci cennych
dla naszego zdrowia związków. Ponadto w procesie fermentacji wina powstaje etanol, który jest
dobrym rozpuszczalnikiem związków organicznych. Dzięki niemu polifenole łatwiej przechodzą
ze skórek i pestek do samego wina. I tak dochodzimy do zjawiska zwanego dzisiaj francuskim
paradoksem. Ów paradoks polega na tym, że Francuzi spożywając duże ilości tłuszczów i paląc
papierosy, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia niż mieszkańcy innych europejskich
krajów.
Zdaniem naukowców tajemnica świetnego samopoczucia, choćby mieszkańców Paryża, tkwi w
ilości spożywanego przez nich wina. Piją je litrami. Naukowcy twierdzą, że już sama obecność
(niewielkiej ilości!) alkoholu we krwi powoduje zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu
(HDL), wpływającego na usuwanie złogów ze ścian naczyń krwionośnych i transportowanie ich
z powrotem do wątroby. Najlepiej skosztować czerwonego wina; w białym jest dziesięciokrotnie
mniej związków polifenolowych. Jedna lampka do obiadu wyjdzie nam tylko na zdrowie, ale
równie dobrym źródłem antyutleniaczy może być dieta obfitująca w świeże owoce oraz
warzywa.
Na anemię, stres i reumatyzm
Świeże owoce winogron polecane są natomiast osobom przemęczonym, wyczerpanym
nerwowo, cierpiącym na nadciśnienie, reumatyzm i choroby skórne. Owoce te przywracają
bowiem równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspieszają wydalanie toksyn. Zdaniem
hematologów kuracja winogronowa, zwana ampeloterapią, wspomaga również leczenie anemii.
Winogrona, zwłaszcza ciemne, zaleca się też przy rozszerzonych naczyniach włosowatych,
schorzeniach dróg oddechowych i moczowych, kamieniach żółciowych, niestrawności
żołądkowej i zaparciach. Zajadanie się nimi odradzane jest cukrzykom. Winogrona zawierają
bowiem duże ilości glukozy.
Śniadanie dla skóry
3 / 5
Winogrona. Źródło polifenoli
Winogrona stosowane są również przez kobiety w kuracji odmładzającej. Już podczas greckich
bachanalii winorośl cieszyła się szczególnym uznaniem. Rolę maseczki pełnią nakładane na
twarz pokrojone połówki owoców. Przy cerze bardzo suchej winogrona ucieramy z miodem,
mąką ziemniaczaną i dodajemy łyżeczkę oleju winogronowego. Tak przyrządzoną papkę
kładziemy na twarz na około 20 minut, po czym zmywamy ją ciepłą wodą. Kuracja ta nazywana
jest śniadaniem dla skóry, a skoro winogrona to owoce bogów, każdy z nas pozwolić sobie
może na iście boski posiłek.
Małgorzata Szymańska
***
Przy niestrawności, obstrukcjach, kamicy żółciowej, schorzeniach skóry – spożywać w sezonie
1–2 kg owoców dziennie lub 1–1,5 l świeżego moszczu.
Otyłości przeciwdziała spożywanie codziennie przynajmniej 1 kg winogron.
Przy zatruciach pokarmowych i stanach gorączkowych stosuje się pół szklanki soku ze
świeżych owoców między posiłkami.
4 / 5
Winogrona. Źródło polifenoli
Sok ze świeżych winogron ma także właściwości regenerująco-pielęgnacyjne skóry twarzy.
Sok z młodych pędów (gałązek) stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej – po 1 łyżeczce
soku na czczo – rano.
Z ziarenek winogron produkuje się smaczną i zdrową oliwę jadalną.
5 / 5
Plik z chomika:
MISIOMM
Inne pliki z tego folderu:
winorośl d.ppt
(229 KB)
WINO Z WINOGRONA.rtf
(2 KB)
winogrona Źródlo polifenoli.pdf
(325 KB)
WINOGRONA__materialy.xls
(31 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIBLIOTEKA
budownictwo
FILMY I BAJKI
muza
ROMANSE HISTORYCZNE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin