KLUSKI Z MAKIEM.rtf

(1 KB) Pobierz

Kluski z makiem

Sk艂adniki: 500 g m膮ki, 2-3 jajka, 膰wier膰 艂y偶eczki soli.

Masa makowa: 1,5 szklanki maku, 3-4 艂y偶ki miodu, 4-5 艂y偶ek rodzynek, po 2 艂y偶ki posiekanych orzech贸w w艂oskich i sma偶onej sk贸rki pomara艅czowej lub u偶ywamy gotow膮 mas臋 makow膮

z bakaliami i miodem.

Przygotowanie: Mak p艂uczemy i przelewamy wrz膮tkiem, dok艂adnie ods膮czamy i 3 razy mielimy. Do rondla wlewamy mi贸d, dodajemy mak i bakalie, chwil臋 sma偶ymy, mieszamy i odstawiamy. Z m膮ki, jajek, soli i odrobiny wody zagniatamy do艣膰 twarde ciasto, cienko wa艂kujemy, odstawiamy do przeschni臋cia, kroimy na 艂azanki, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy makaron jest lekko twardy ods膮czamy go na sitku, a nast臋pnie mieszamy z mas膮 makow膮.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin