aminokwas.pdf
(
263 KB
)
Pobierz
A M I N O K W A S Y i P E P T Y D Y
A M I N O K W A S Y i P E P T Y D Y
Aleksander Kołodziejczyk grudzień 2006
AMINOKWASY
Jak wynika z nazwy,
aminokwasy
są związkami organicznymi zawierającymi przynajmniej jedną
funkcję aminową i jedną karboksylową. NaleŜą do najwaŜniejszych związków organicznych z
uwagi na rolę, jaka pełnią w funkcjonowaniu organizmów Ŝywych. To z nich zbudowane są
białka
, one w chodzą w skład substancji biologicznie czynnych (np.
enzymów
,
hormonów
), z
nich powstaje wiele związków koniecznych do podtrzymywania Ŝycia, występują teŜ w stanie
wolnym.
Z uwagi na wzajemne ułoŜenie grupy aminowej w stosunku do grupy karboksylowej
rozróŜniamy
-,
b
-,
g
- i dalsze
aminokwasy
.
(CH
2
)x COOH
RCH
x = 0, 1, 2, 3, .....
NH
2
a
,
b
,
g
,
d
, .....
W zaleŜności od liczby podstawników na atomie azotu aminokwasy dzielą się na takie, które
zawierają grupę aminową
1
o
,
2
o
,
3
o
i czwartorzędową amoniową; te ostatnie noszą nazwę
betain
.
Wyst
ę
powanie
Aminokwasy
naleŜą do najpopularniejszych związków naturalnych, są bowiem składnikami
białek
– substancji stanowiących podstawowy budulec drobnoustrojów i organizmów
zwierzęcych. Wchodzą w skład
peptydów
, czyli kopolimerów aminokwasów o mniejszej masie
cząsteczkowej niŜ
białka
, występują równieŜ jako wolne związki. Stanowią substraty wielu
innych związków biologicznie czynnych, w tym
neuroprzeka
ź
ników
i
alkaloidów
.
Organizm wykorzystuje w syntezie
białek
jedynie
23
aminokwasy
; są to tzw.
aminokwasy
kodowane
, czyli rozpoznawalne przez kod genetyczny. W
białkach
, obok
20
najczęściej
spotykanych
aminokwasów kodowanych
stwierdzono obecność jeszcze kilkudziesięciu innych
aminokwasów
; razem nazwano je
aminokwasami białkowymi
.
Aminokwasy
białkowe
, inne niŜ
aminokwasy kodowane
powstają w wyniku chemicznej, tzw.
postrybosomalnej modyfikacji
reszt
aminokwasów kodowanych
. Pojawiają się one dopiero po utworzeniu
białek
na
rybosomach w wyniku postrybosomalnej modyfikacji dzięki takim reakcjom, jak
N
-alkilowanie
,
C
-hydroksylowanie
,
halogenowanie
,
redukcja
,
tworzenie wi
ą
za
ń
disulfidowych
,
wi
ą
za
ń
amidowych
i innych.
Dla ułatwienia zapisu długich wzorów
peptydów
i
białek
wprowadzono
mi
ę
dzynarodowe kody
aminokwasów
:
kody trójliterowe
i
jednoliterowe
(te drugie tylko dla aminokwasów
kodowanych).
Najpopularniejsze aminokwasy białkowe Tabela
Wzór
Nazwa
Kod
Punkt izoelek-
tryczny (pH
i
)
trójliterowy
jednoliterowy
aminokwasy alifatyczne
CH
2
COOH
glicyna
Gly
G
5,97
NH
2
a
CH
3
CHCOOH
alanina
Ala
A
6,02
NH
2
(CH
3
)
2
CHCHCOOH
walina
Val
V
5,97
NH
2
(CH
3
)
2
CHCH
2
CHCOOH
leucyna
Leu
L
5,98
NH
2
CH
3
CH
2
CHCHCOOH
H
3
C
NH
2
izoleucyna
Ile
I
6,02
H
COOH
prolina
Pro
P
6,10
hydroksyaminokwasy
CH
2
CHCOOH
Ser
S
5,68
seryna
HO
NH
2
CH
3
CHCHCOOH
HO
treonina
Thr
T
6,53
NH
2
H
Hyp
5,71
4-hydroksyprolina
-
COOH
H
aminokwasy siarkowe
CH
2
CHCOOH
HS
NH
2
cysteina
Cys
C
5,02
CH
3
SCH
2
CH
2
CHCOOH
Met
M
5,75
metionina
NH
2
HOOCCHCH
2
-S-S-CH
2
CHCOOH
(Cys)
2
NH
2
NH
2
cystyna
-
aminokwasy aromatyczne
CH
2
CHCOOH
NH
2
fenyloalanina
Phe
F
5,98
H
O
CH
2
CHCOOH
tyrozyna
Tyr
Y
5,65
NH
2
CH
2
CHCOOH
NH
2
tryptofan
Trp
W
5,88
H
aminokwasy kwa
ś
ne i ich amidy
HOOCCH
2
CHCOOH
Asp
D
2,87
kwas asparaginowy
NH
2
H
2
NOCCH
2
CHCOOH
Asn
N
5,41
asparagina
NH
2
HOOCCH
2
CH
2
CHCOOH
Glu
E
3,22
NH
2
kwas glutaminowy
H
2
NOCCH
2
CH
2
CHCOOH
Gln
Q
5,65
glutamina
NH
2
aminokwasy zasadowe
CH
2
(CH
2
)
3
CHCOOH
Lys
K
9,74
lizyna
NH
2
NH
2
H
2
NCNH-(CH
2
)
3
CHCOOH
Arg
R
10,8
NH
NH
2
arginina
N
CH
2
CHCOOH
NH
2
histydyna
His
H
7,64
H
CH
2
CH(CH
2
)
2
CHCOOH
Hly
-
NH
2
OH
NH
2
hydroksylizyna
Oprócz
glicyny
wszystkie
aminokwasy białkowe
są chiralne i naleŜą do
L
-
aminokwasów
, tzn.
przy
C
a
mają konfigurację
L
. W niektórych
aminokwasach białkowych
znajdują się dwa centra
chiralne.
Zadanie
: wskaŜ, które
aminokwasy
zebrane w powyŜszej tabeli zawierają dwa centra chiralne.
Aminokwasy
występują w naturze, łącznie z
białkowymi
nazywane są
aminokwasami
naturalnymi
, w odróŜnieniu od
aminokwasów syntetycznych
, które zostały otrzymane na
drodze syntezy chemicznej, a dotychczas nie znaleziono ich pośród produktów naturalnych.
Znanych jest ponad 1000
aminokwasów naturalnych
.
Aminokwasy naturalne
mogą być
białkowe
i
niebiałkowe
.
Pośród niebiałkowych aminokwasów naturalnych znajdują się aminokwasy zarówno o
konfiguracji
L
, jak i
D
, mogą występować takŜe w formie racemicznej.
Przykłady niebiałkowych aminokwasów naturalnych
H
2
NCH
2
CH
2
COOH
H
C
COOH
b
-alanina
NH
2
L
-fenyloglicyna
-
laktamowych
.
Homocysteina
jest powszechnie spotykanym aminokwasem, słuŜy jako biosubstrat
w syntezie
metioniny
. Produkowany przez rośliny
kwas 1-aminocyklopropanokarboksylowy
jest
prekursorem
etenu
,
hormonu ro
ś
linnego
, przyspieszającego dojrzewanie owoców.
-Alanina
jest składnikiem
koenzymu
A
, zaś
L
-fenyloglicyna
występuje w antybiotykach
b
HSCH
2
CH
2
CHCOOH
H
2
C
COOH
kwas 1-amino-
cyklopropano-
karboksylowy
homo-
cysteina
NH
2
C
H
2
C
NH
2
b
Znane są aminokwasy o szkodliwym działaniu, np.
mimozyna
ma własności depilatora,
powoduje wypadanie sierści zwierząt karmionych roślinami produkującymi ten związek, a
homarin
wytwarzany przez niektóre ślimaki naleŜy do najsilniejszych trucizn.
H
O
N
CH
2
CHCOOH
NH
2
-
N COO
CH
3
+
mimozyna
homarin
Toksyczny jest teŜ
kwas azetydyno-2-karboksylowy
, występujący w konwaliach. Kod
genetyczny nie odróŜnia go od
proliny
, przez co zostaje wbudowywany w łańcuch białkowy,
zmieniając funkcję takiego
białka
. Natomiast
L
-
tyroksyna
jest konieczna do prawidłowego
funkcjonowania organizmu człowieka, ułatwia wychwyt jodu przez tarczycę.
COOH
I
I
NH
H
O
O
CH
2
CHCOOH
I
I
NH
2
kwas azetydyno-2-karboksylowy
L
-tyroksyna
Nomenklatura
Aminokwasom białkowym
zostały nadane nazwy zwyczajowe i są one w powszechnym uŜyciu.
Dla
innych aminokwasów
zaleca się stosowanie nazewnictwa wg uprzednio poznanych reguł
IUPAC
, tzn. traktuje się je jako kwasy z grupą aminową i innymi jako podstawnikami.
Zadanie
: nazwij systematycznie
tyroksynę
.
Aminokwasy
chiralnie czyste powinny mieć zaznaczoną konfigurację. Dla
aminokwasów
białkowych
najczęściej podaje się symbole
L
i
D
. (rzadziej
R
czy
S
).
Trójliterowe
i
jednoliterowe
kody
nazw aminokwasów bez podania symbolu konfiguracji oznaczają
konfiguracje naturaln
ą
aminokwasów białkowych
czyli
L
, np.
Leu
oznacza
L
-
leucynę
.
Konfiguracj
ę
D
lub
DL
trzeba
zaznaczyć odpowiednim symbolem przed wzorem, np.
D
-
Ala
, czy
DL
-
Val
. Warto zauwaŜyć, Ŝe
symbole
D
i
L
są pisane mniejszą czcionką niŜ inne litery tekstu.
Otrzymywanie
1.
Z hydrolizatów białkowych
Wiele
aminokwasów białkowych
otrzymuje się z hydrolizatów
białek
. Jest to praktycznie
uŜyteczny sposób ich pozyskiwania jedynie w tych przypadkach, kiedy
aminokwas
jest łatwy do
wydzielenie z mieszaniny innych aminokwasów. Ten warunek spełnia, np. trudno rozpuszczalna
w wodzie
cystyna
, która krystalizuje z hydrolizatu włosów. Innym
aminokwasem
łatwo
krystalizującym jest
tyrozyna
.
Aminokwasy
kwa
ś
ne
i
zasadowe
moŜna izolować za pomocą
jonitów.
Aminokwasy aromatyczne
wyjątkowo mocno adsorbują się na węglu aktywnym. W ten
sposób usuwa się z
fenyloalaninę
hydrolizatu białkowego w procesie przygotowywania poŜywek
dla dzieci cierpiących na
fenyloketonuri
ę.
2.
Synteza chemiczna
2.1
Amonoliza halogenokwasów
Najstarszy i nadal stosowany sposób otrzymywania
aminokwasów
polega na
amonolizie
halogenokwasów
, które są łatwo dostępne jako produkty reakcji
Hella-Volharda-Zielinskiego
.
CH
3
CH
2
COOH
Br
2
/P
- HBr
2 NH
3
CH
3
CHCOOH
CH
3
CHCOOH
- NH
4
Br
kwas propanowy
Br
NH
2
kwas
DL
-2-bromopropanowy
DL
-alanina
(62%)
-aminokwasy
. Nadmiar amoniaku słuŜy nie tylko do
wiązania wydzielającego się bromowodoru, ale wielokrotny nadmiar amoniaku (powyŜej 10x)
zmniejsza wydajność niepoŜądanych
2
o
i
3
o
amin
. Ten sam problem występował w syntezie
amin
poprzez
alkilowanie
amoniaku. Zamiast amoniaku moŜna uŜywać węglanu amonu,
mieszaniny węglanu amonu z amoniaku lub karbaminianu amonu. Ten ostatni tworzy z
aminokwasem
pochodne karbaminowe uniemoŜliwiające dalsze podstawianie.
a
2.2
Synteza Gabriela
Innym sposobem na niedopuszczenie do tworzenia się
2
o
i
3
o
amin
poprzez
podstawianie
atomów wodoru w amoniaku jest
synteza Gabriela
, polegająca na
alkilowaniu
ftalimidku potasu
.
Produktem tej reakcji jest
aminokwas
, który na grupie aminowej ma osłonę ftalilową. MoŜna go
w tej postaci uŜywać do dalszych reakcji lub usunąć resztę ftalilową, najlepiej za pomocą
hydrazynolizy
.
O
CH
2
CHCOOK
Br
+
KN
D
- KBr
CHCOOK
N
O
O
O
2-bromo-3-fenylo-
propanian potasu
ftalimidek
potasu
O
1.
NH
2
NH
2
, -
NH
DL
-Phe
O
DL
-fenyloalanina
2.
H
+
/HOH
2.3
Synteza malonowa
Z
malonianu dietylu
łatwo otrzymuje się chronioną pochodną aminową, np.
acetyloaminomalonian etylu
, do której moŜna dołączyć resztę organiczną, tak jak w
niepodstawionym
estrze malonowym
. MoŜna to osiągnąć poprzez
alkilowanie
pochodnej
sodowej lub w
reakcji Michaela
. Po rozbudowie szkieletu węglowego produkt poddaje się
hydrolizie
i
dekarboksylacji
.
COOEt
HNO
2
COOEt
COOEt
Zn/AcOH
AcHNC
H
H
2
C
HON=C
H
Ac
2
O
COOEt
COOEt
COOEt
malonian dietylu oksym oksomalonianu dietylu acetamidomalonian dietylu
(60%)
(
izonitrozomalonian dietylu
)
NaOEt
CH
3
CH
2
CH
2
Br
1.
H
+
/HOH
AcNHCNa(COOEt)
2
AcNHC(COOEt)
2
CH
3
CH
2
CH
2
CHCOOH
AcNHCH(COOEt)
2
EtOH
D
, - CO
2
CH
2
CH
2
CH
3
NH
2
acetamidomalonian dietylu
2.
NH
3
acetamidopropylomalonian dietylu kwas 2-aminopentanowy
W reakcji tej powstają
recemiczne
NH
Plik z chomika:
xyzgeo
Inne pliki z tego folderu:
aminokwas.pdf
(263 KB)
Inne foldery tego chomika:
Budowa białek (demonofthefall)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin