Metoda integrowanej produkcji śliwek.pdf

(428 KB) Pobierz
Microsoft Word - śliwka.doc
Metodyka
INTEGROWANEJ PRODUKCJI
ŚLIWEK
Zatwierdził
na podstawie art. 5 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin
(Dz.U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zmianami)
Adam Zych
Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Warszawa, lipiec 2005 r.
12834625.002.png 12834625.003.png
Zatwierdzam
Opracowanie zbiorowe
Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach
pod kierunkiem dr Elżbiety Rozpary
Zespół autorów :
dr Hanna Bryk,
dr Jerzy Lisek,
dr Alicja Maciesiak,
prof. dr hab. Augustyn Mika,
mgr Jerzy Mochecki,
dr Elżbieta Rozpara,
doc. dr hab. Waldemar Treder
12834625.004.png 12834625.005.png 12834625.001.png
SPIS TREŚCI
WSTĘP....................................................................................................................... 4
I. PRZYGOTOWANIE GLEBY ORAZ ZAKŁADANIE SADU..................................... 5
1. Wybór stanowiska ............................................................................................................5
2. Przedplony i zmianowanie................................................................................................5
3. Zabiegi agrotechniczne ograniczające występowanie agrofagów....................................6
4. Dobór odmian i podkładek................................................................................................6
5. Sadzenie drzew................................................................................................................6
6. Urządzanie otoczenia uprawy ..........................................................................................7
II. NAWOŻENIE I WAPNOWANIE ............................................................................. 7
1. Pobieranie próbek gleby i liści do analiz ..........................................................................7
2. Wapnowanie gleb.............................................................................................................9
3. Nawożenie mineralne .......................................................................................................9
4. Nawożenie organiczne ...................................................................................................11
5. Nawożenie sadu w poszczególnych latach ....................................................................12
III. ZWALCZANIE CHWASTÓW .............................................................................. 13
1. Mechaniczne metody zwalczania chwastów ..................................................................13
2. Chemiczne metody zwalczania chwastów .....................................................................14
IV. PIELĘGNACJA SADU ....................................................................................... 15
1. Nawadnianie...................................................................................................................15
2. Pielęgnacja gleby ...........................................................................................................17
3. Formowanie i cięcie śliw.................................................................................................17
V. OCHRONA PRZED CHOROBAMI ...................................................................... 18
1. Wykaz najważniejszych chorób i ich charakterystyka ....................................................18
2. Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji .....................................20
3. Sposoby zapobiegania chorobom ..................................................................................20
4. Niechemiczne metody ochrony śliw przed chorobami....................................................20
5. Chemiczne zwalczanie chorób .......................................................................................20
VI. OCHRONA PRZED SZKODNIKAMI .................................................................. 21
1. Wykaz najczęściej występujących szkodników i ich charakterystyka.............................21
2. Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji .....................................23
3. Niechemiczne metody ochrony roślin przed szkodnikami ..............................................24
4. Ochrona chemiczna przed szkodnikami.........................................................................25
5. Ochrona pożytecznych stawonogów i ich introdukcja ....................................................25
6. Rola drapieżnych (owadożernych) kręgowców ..............................................................25
7. Ochrona przed gryzoniami i zwierzyną łowną................................................................25
VII. OGÓLNE ZASADY WYKONYWANIA ANALIZ NA POTRZEBY KONTROLI
JAKOŚCI OWOCÓW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI ................................ 26
Metodyka: Integrowana Produkcja śliwek
lipiec 2005 r.
ZAŁĄCZNIKI............................................................................................................ 28
Załącznik 1. Wykaz odmian śliwy polecanych do integrowanej produkcji i ich podstawowe
cechy pomologiczne .....................................................................................28
Załącznik 2. Zwalczanie chwastów przed założeniem sadu śliwowego i w trakcie jego
prowadzenia..................................................................................................29
Załącznik 3. Wykaz herbicydów dopuszczonych do stosowania w Integrowanej Produkcji
śliwek ............................................................................................................29
Załącznik 4. Zwalczanie chemiczne chorób śliw w Integrowanej Produkcji ......................30
Załącznik 5. Wykaz środków ochrony roślin do zwalczania chorób dopuszczonych do
stosowania w Integrowanej Produkcji ...........................................................31
Załącznik 6. Zwalczanie chemiczne szkodników śliwy w Integrowanej Produkcji.............32
Załącznik 7. Wykaz zoocydów dopuszczonych do stosowania w Integrowanej Produkcji
śliwek ............................................................................................................33
3
Metodyka: Integrowana Produkcja śliwek
lipiec 2005 r.
WSTĘP
Powszechne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych
jest jedną z przyczyn degradacji środowiska naturalnego w postaci zanieczyszczenia gleb,
wód i powietrza. Wynikające z tego zagrożenia to:
wzrostzachorowalności ludzi na choroby nowotworowe i uczuleniowe,
rozwój ras odpornych szkodników, patogenów i chwastów,
wyniszczanie organizmów pożytecznych,
pojaw wielu gatunków szkodników wtórnych.
Problemy te spowodowały, że w wielu rozwiniętych krajach podjęto działania mające
na celu minimalizowanie lub zapobieganie tym ujemnym skutkom nadmiernej i często
nieracjonalnej chemizacji produkcji rolniczej. Znalazło to wyraz w opracowaniu i intensywnym
wprowadzaniu zasad najpierw integrowanej ochrony, a następnie Integrowanej Produkcji
(IP). Głównym celem Integrowanej Produkcji jest maksymalne ograniczanie stosowania
syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych czy regulatorów wzrostu roślin.
Chemiczna ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami czy chwastami, gdy jest to
możliwe, powinna być zastępowana metodami alternatywnymi takimi jak: biologiczne,
fizyczne i agrotechniczne.
Integrowana Produkcja jest to zatem opłacalna produkcja wysokiej jakości
między innymi owoców, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom
niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych
agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia
ludzi.
W celu uzyskiwania wysokich i wysokiej jakości plonów, w IP dopuszczalne jest
stosowanie selektywnych lub wybranych częściowo selektywnych środków ochrony roślin.
Niezwykle ważne jest również, aby chemiczne zwalczanie szkodników stosować tylko
wówczas, gdy ich liczebność przekracza przyjęty próg szkodliwości. Aby to jednak
stwierdzić, konieczne jest systematyczne prowadzenie lustracji pod kątem występowania
szkodników, chorób i chwastów – jest to podstawowy element racjonalnej ochrony roślin.
Owoce pochodzące z Integrowanej Produkcji są systematycznie kontrolowane na
obecność substancji szkodliwych, głównie pozostałości środków ochrony, azotanów oraz
metali ciężkich. Każde gospodarstwo winno spełniać również wszelkie zasady Kodeksu
Dobrej Praktyki Rolniczej.
Ważnym elementem IP jest możliwość identyfikacji miejsca pochodzenia
certyfikowanego produktu, gdyż każdy z producentów już w trakcie zgłoszenia się do
systemu IP otrzymuje swój niepowtarzalny numer ewidencyjny.
Przepisy prawne dotyczące Integrowanej Produkcji reguluje ustawa o ochronie roślin
z dnia 18 grudnia 2003 (Dz. U. 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zm.) oraz rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 (Dz. U. 2004 r. Nr 178, poz.1834).
Jednostką koordynującą całość systemu Integrowanej Produkcji w Polsce oraz kontrolującą
prawidłowość prowadzenia upraw i wydawania certyfikatów jest Państwowa Inspekcja
Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Producent chcąc uzyskać certyfikat IP musi spełnić następujące wymagania:
ukończyć 16-godzinne szkolenie IP,
zgłosić chęć prowadzenia upraw zgodnie z zasadami IP, w najbliższej jednostce
Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa,
prowadzić produkcję zgodnie z niniejszą metodyką szczegółową (dla określonego
gatunku),
prowadzić na bieżąco Notatnik Integrowanej Produkcji,
przejść pozytywne kontrole: Notatnika, gospodarstwa w okresie wegetacji i jakości
płodów,
złożyć przed lub w trakcie zbiorów wniosek o wydanie certyfikatu IP.
Producenci po otrzymaniu certyfikatu mają prawo oznaczać swoje produkty, zastrzeżonym
znakiem (logo) Integrowanej Produkcji. Owoce wytwarzane wg zasad Integrowanej Produkcji
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin