Zupa kalafiorowa ze śmietaną.docx

(13 KB) Pobierz

Zupa kalafiorowa ze śmietaną

 

Składniki

·         500 g kalafiora

·         sól, 2 łyżki masła

·         1 łyżeczka mąki

·         1/4 I bulionu mięsnego

·         1/4 I śmietany

·         1/4 I mleka

·         50 g tartej cebuli

·         gałka muszkatołowa

·         biały pieprz

·         4 łyżki siekanej pietruszki

Sposób przygotowania

1.       1

Różę kalafiora odciąć od łodyg, głąb pokroić na małe kawałki.

2.       2

Zagotować 2 I osobnej wody, różę kalafiora gotować krótko na dużym ogniu, a łodygi i głąb gotować dłu­żej. Ugotowany kalafior przelać zimną wodą i odcedzić na sitku.

3.       3

Masło roztopić i wymieszać z mąką. Bulion rozmieszać z mlekiem, goto­wać przez 10 minut na małym og­niu.

4.       4

Głąb i łodygi rozgnieść ze śmietaną i cebulą, dodać do zupy. Zagoto­wać, doprawić do smaku, dodać różę kalafiora i podgrzać. Zupę podawać posypaną pietruszką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin