Piłowanie ręczne.pdf

(270 KB) Pobierz
Microsoft Word - Piłowanie ręczne
Piowanie ręczne
Wstęp
materiał
piła
belki
pia duga o dużych zębach
sklejka
pia o drobnych zębach
listwy
pia o zębach średnich hartowanych
Aby ciąćprawidłowo, należy użyćpiły odpowiedniej do grubości i twardości materiału
Wybór sprzętu
Pia patnica
Uniwersalna: narzędzie do prostych cięć.
Skada sięz drewnianej lub plastikowej rękojeści oraz
stalowego ostrza.
Długośćjej waha sięod 30 do 60 cm.Im ostrze jest
duższe tym zasięg cięcia jest większy. Zaleca się
stosowanie ostrza o zębach średnich i skoku około 4 mm
(skok to odległośćmiędzy szczytami zębów).
Piła do cięcia poprzecznego: ostrze powinno byćszerokie,
a zęby dugie, by móc ciąćw poprzek włókien.
Piła do cięcia podużnego: zęby drobniejsze, do cięcia
zgodnie z kierunkiem włókien.
Pia grzbietowa
Precyzyjne narzędzie do cięćprostych. Najczęściej
używana do przycinania obramowańi złączy. Skada sięz
drewnianej lub plastikowej rękojeści i prostokątnego
stalowego ostrza, osadzonego w mosiężnym lub
stalowym grzbiecie,
zapewniającym sztywność.
Średnia dugośćostrza wynosi okoo 30-40 cm,
skok zębów 2,5 mm.
Piy specjalne
Piła włosowa - do precyzyjnych, zaokrąglonych cięć.
Piła żłobiąca - o ostrzu przesuwnym i wymiennym, do
delikatnych cięć.
Otwornica - o cienkim ostrzu i drobnych zębach, do
wycinania otworów w pytach.
Piła do forniru - małe ostrze o delikatnych
zębach, do precyzyjnego cięcia oklein.
Ostrza
Wielkośćostrza dobieramy w zależności od wykonywanej pracy: im większa jest liczba zębów
tym sąone delikatniejsze, a cięcie bardziej precyzyjne. Im zęby sąwiększe, tym grubsze (choć
szybsze) jest cięcie. Ostrze piy wymaga regularnego ostrzenia.Wyjątek stanowiątu ostrza o
zębach hartowanych.Więcej informacji na temat ostrzenia w Karcie Porad nr 20.12.
Ksztat zębów
zęby póleżące lub
uniwersalne, do
cięcia w dwóch
zęby proste lub
równoramienne, do
cięćpoprzecznych
zęby pochylone do
cięćpoduznych
35928291.015.png 35928291.016.png 35928291.017.png 35928291.018.png
kierunkach
Przygotowanie
Rysujemy linięcięcia, zaznaczając krzyżykiem część,
która ma odpaść .
Unieruchamiamy deskęna blacie stołu zaciskami
śrubowym i.
Między zacisk śrubowy a deskęwkadamy drewnianą
podkładkę, aby nie uszkodzićpowierzchni.
Przyjmujemy wygodnąpozycję, nie krępującąruchów,
aby móc siępochylićnad miejscem cięcia. (1)
Zaznaczamy miejsce cięcia, biorąc pod uwagęrównież
grubośćostrza. Tniemy zawsze od strony części
odpadającej , ubytek materiału po cięciu będzie po tej
stronie.
Aby uniknąćodprysków ustawiamy deskęlicem ( stroną
dekoracyjną) do góry.
Czyścimy ostrze z nalotów i zapieczeń(jeśli są). (2)
Dla uatwienia cięcia możemy pos- marowaćostrze piły
parafinąlub przetrzećświeczką.
Technika cięcia
Rękojeśćtrzymamy mocno, lecz nie kurczowo, na
przedużeniu nadgarstka.
Cięcie rozpoczynamy bardzo precyzyjnie.
Piłętrzymamy w ręce, prawie poziprawejomo. Rękojeść
powinna znajdowaćsięblisko miejsca cięcia.
Kciuk lewej ręki trzymamy na wyrysowanym śladzie,
używając go jako prowadnicy. (1)
Ostrze stawiamy na krawędzi deski i ciągniemy do siebie 2 lub 3
razy. Kiedy ostrze zagębi sięw drewnie, pochylamy pięo 45
stopni i wykonujemy cięcie ruchem wahadowym. (2)
Piłępchamy ciężarem ciała, aby nie zmęczyćramienia. Ruchy powinny byćpłynne,
zamaszyste i regularne
Kończąc cięcie przechylamy piłę, do pionu. Zmniejszamy
zamaszystośćruchów oraz nacisk na pię, by uniknąć
uszkodzeńkrawędzi.
W tym samym czasie podtrzymujemy drugąrękączęść
odpadającą. (3)
35928291.001.png 35928291.002.png 35928291.003.png 35928291.004.png 35928291.005.png
Cięcia długie
Używamy metalowej prowadnicy
lub przymocowanej prowizorycznie listwy.
Po wykonaniu pierwszych centymetrów cięcia wkadamy
w powstaąszczelinędrewniany klin, aby uniknąć
zablokowania ostrza. (4)
Pod częściąodpadającądobrze jest umieścić
podpórkę, by uniknąćzłamania deski na końcu
cięcia.
Cięcie narożników
Drewno o małym przekroju
Używamy piły grzbietowej i skrzynki uciosowej.
Trzymamy mocno deskęw skrzynce.Wybieramy rowek
odpowiadający kierunkowi cięcia, tniemy powoli
prowadząc piępoziomo. (5)
Drewno o dużym przekroju
Używamy zwykej piły o sztywnym ostrzu, którego
szerokośćodpowiada specjalnej prowadnicy. Kąt
prowadnicy waha sięod 45 do 135 stopni. (6)
Wycinanie otworów
Używamy piły otwornicy o wąskim i sztywnym ostrzu.
Służy ona do wykonywania cięćprostych i cięcia
krzywizn.
Zaznaczamy linięcięcia. Nawiercamy na wewnętrznym
obwodzie jeden lub więcej otworów o średnicy np. 20
mm.
Wprowadzamy ostrze do otworu i tniemy trzymając pię
pionowo. (7)
Cięcie pyt
35928291.006.png 35928291.007.png 35928291.008.png 35928291.009.png 35928291.010.png
Sklejka
Używamy piły do pyt, o zębatym grzbiecie, szerokim,
sztywnym ostrzu i drobnych zębach.
Pracęrozpoczynamy w środku płyty, cięciem prostym,
używając zaokrąglonego końca piły. (8)
Jako prowadnica posłuży nam listwa drewniana, ostrze
ciągniemy do siebie. Powtarzamy czynnośćkilka razy.
Po przebiciu sięprzez grubośćpyty odwracamy piłęi
kontynuujemy cięcie. (9)
Okleina
Wybieramy pięo bardzo drobnych zębach.W miejscu
cięcia przyklejamy przezroczystątaśmę.Tniemy wzdłuż
taśmy, pozwoli nam to uniknąćpęknięćokleiny. (10)
Cięcie cienkich elementów
Mocujemy element na desce szerszej o kilka cm.
Tniemy skupiając siłęcięcia na desce służącej jako
podkład. (11)
35928291.011.png 35928291.012.png 35928291.013.png 35928291.014.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin