Sernik z wisniami.rtf

(7 KB) Pobierz
Sernik z wiœniami

Sernik z wiśniami

 

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

kostka margaryny (25 dag)

pół szklanki cukru

szczypta soli

nadzienie:

30 dag mrożonych wiśni bez pestek

75 dag zmielonego tłustego sera twarogowego

półtorej szklanki cukru pudru

3 jaja

2 szklanki mleka

3/4 szklanki oleju

Budyń waniliowy WINIARY

2 opakowania Cukru wanilinowego WINIARY

 

Na początku przygotuj ciasto: mą przesiej na stolicę, dodaj cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, sól, margarynę i wszystko posiekaj nożem. Żółtka roztrzep z 3 łkami wody, wylej na mą, szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki.

 

Przygotuj nadzienie: wiśnie rozmroź i osącz. Ser zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie z jajkami. Budyń wymieszaj z mlekiem i stopniowo wlewaj go do sera, cały czas mieszając. Na końcu wymieszaj wszystko z olejem.

 

Tortownicę starannie wysmaruj margaryną. Na oprószonej mą stolnicy rozwałkuj 3/4 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Na dnie rozłóż owoce i przykryj je dokładnie masą serową. Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój specjalnym radełkiem na wąskie paski i na masie serowej ułóż z nich kratkę. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 45-60 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin