Sernik pomaranczowy.rtf

(8 KB) Pobierz
Sernik pomarañczowy

Sernik pomarańczowy

 

Składniki:

50 dag sera trzykrotnie mielonego

łka mąki pszennej

20 dag cukru pudru

12 dag masła

8 jaj

Cukier wanilinowy WINIARY

10 dag migdałów

sok i skórka otarta z jednej pomarańczy

lukier:

15 łek cukru

1/4 szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc.

aromat pomarańczowy

do dekoracji:

pomarańcza lub mandarynki

winogrona

 

Masło i cukier puder utrzyj na puszystą jednolitą masę. Dodaj zmielony ser i dokładnie wymieszaj, po czym - wciąż mieszając - stopniowo dokładaj po jednym żółtku, cukier wanilinowy, sok i skórkę z pomarańczy, mą oraz posiekane migdały.

 

Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją delikatnie z masą serową. Formę wysmaruj tłuszczem i obficie posyp buł tartą, napełnij masą serową. Sernik wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 50 minut.

 

Przygotuj lukier: ugotuj cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a pod koniec ucierania dodaj aromat pomarańczowy.

 

Upieczony i ostudzony sernik polej lukrem i fantazyjnie udekoruj cząstkami pomarańczy lub mandarynek oraz winogronami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin