Ksiazecy tort czekoladowy.rtf

(9 KB) Pobierz
Ksi¹¿êcy tort czekoladowy

Książęcy tort czekoladowy

 

Składniki na 16 porcji:

ciasto:

12 płaskich łek masła lub margaryny (około 25 dag)

10 czubatych łek mąki (około 20 dag)

szklanka cukru (około 25 dag)

4 jaja

opakowanie cukru waniliowego

2 czubate łki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

krem i polewa:

15 płaskich łek masła lub margaryny

niepełna szklanka cukru pudru lub drobno mielonego cukru (około 15 dag)

25 dag polewy czekoladowej lub gorzkiej czekolady

opakowanie cukru waniliowego

3-4 płaskie łki kakao

łka masła kokosowego (lub masła z wiórkami kokosowymi)

16 połówek orzechów włoskich

 

Przygotuj ciasto: w tym celu utrzyj miękki tłuszcz z cukrem, solą oraz cukrem waniliowym na masę o konsystencji gęstego kremu. Jajka rozbij o brzeg szklanki i oddzielone żółtka dodaj do masy. Następnie zmieszaj mą z mą ziemniaczaną i - wsypując ją po jednej łce do masy - nadal ucieraj, po czym delikatnie wymieszaj z ubitą z białek pianą.

 

Wysmaruj dno tortownicy (o średnicy 24 cm) tłuszczem, przełóż do niej 1/6 ciasta, wyrównaj powierzchnię ł zamoczoną w zimnej wodzie i wstaw ciasto na 8 - 10 minut do dobrze nagrzanego (200°C) piekarnika. Po upieczeniu wyjmij blat do ostudzenia i w ten sam sposób upiecz 5 pozostałych warstw tortu.

 

Przygotuj nadzienie: utrzyj miękki tłuszcz z cukrem waniliowym, w trakcie ucierania dodając stopniowo przesiany cukier puder i kakao. Posmaruj pierwszy blat ciasta warstwą 1/5 czekoladowego kremu, przykryj drugim i tak samo postąp z kolejnymi, uważając, by nadzienie nie spływało po bokach tortu.

 

Rozpuszczoną w rondelku polewę z masłem kokosowym wylej na środek tortu tak, aby spłynęła po bokach i rozsmaruj jąugim nożem. Na wierzchu ciasta ułóż 16 połówek orzechów włoskich, zaznaczając nimi liczbę porcji i gotowy już, umieszczony na paterze tort wstaw na kilka godzin do lodówki. Pokroisz go na kawałki dopiero wtedy, gdy dobrze zastygnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin