1
1. Istota ryzyka: rodzaj zagrożenia – wypadkowe; zagraża porażenie prądem elektrycznym; możliwość upadku z wysokości (potłuczenia, złamania); typowe urazy mechaniczne, jak: skaleczenia dłoni, rąk, kończyn dolnych, otarcia naskórka – powstałe w czasie normalnej pracy, tj. układanie towarów na podłodze, regałach, półkach, przemieszczanie się pracowników po salach sklepowych, na drabinach, po schodach, w pomieszczeniach składowania kartonów, towarów – na zapleczu, w magazynach, gotowania wody, korzystania z urządzeń zasilanych prądem o napięciu 220 V.
2. Cechy ryzyka: ryzyko średnie – stałe, postrzegalne.
3. Kontakt z zagrożeniem: lekceważenie przepisów, niestosowanie zabezpieczeń, rutyna zawodowa, brak zachowania ostrożności, uwagi i podczas wykonywania pracy, zbyt mała koncentracja na wykonywanej czynności.
4. Skutki ryzyka: wypadkowe – kalectwo, czasowa niezdolność do pracy, czasowe obniżenie sprawności.
5. Prawdopodobieństwo skutków: w ostatnim roku na tym stanowisku wydarzyły się 3 wypadki przy pracy w tym: 3 lekkie. Wypadki te spowodowały czasową niezdolność do pracy.
6. Symptomy zagrożenia: codzienne sprawdzanie przygotowania i wyposażenia stanowisk pracy – lustracja miejsca pracy. Należy dokonywać stanu technicznego urządzeń, stanu przejść i dojść do stanowisk pracy na hali sklepowej, na zapleczu i w magazynach. Stwierdzone w czasie oględzin nieprawidłowości należy określić w sposób jednoznaczny z umiejscowieniem występowania nieprawidłowości.
7. Sposób reagowania w sytuacji zagrożenia: stwierdzone w czasie oględzin miejsc pracy nieprawidłowości należy zgłaszać bezpośrednio do osoby przełożonej, nieprawidłowości stanowiące bezpośrednie zagrożenie należy usunąć w trybie natychmiastowym lub dokonać zabezpieczenia miejsca, stanowiska pracy, na którym występuje zagrożenie. O podjętej decyzji i poczynionych działaniach na rzecz wyeliminowania zagrożenia należy powiadomić niezwłocznie przełożonego.
Identyfikacja zagrożeń
Zagrożenia na stanowisku pracy
Sposoby ochrony przed zagrożeniami
Stosowanie środków ochrony
Uszkodzone, niesprawne drabiny, schody, stopnie;
Składowanie towarów o masie większej od określonego obciążenia;
Uszkodzona instalacja elektryczna;
Stosowanie uszkodzonych, niestabilnych regałów;
Niewłaściwe składowanie kartonów, opakowań;
możliwość poparzenia gorącą wodą;
Upadek w wyniku poślizgu na śliskiej podłodze;
Urazy palców podczas obsługi krajalnic spożywczych;
Obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego.
Stosowanie sprawnych drabin z wkładkami przeciwpoślizgowymi, korzystanie z asekuracji drugiej osoby przy pracach powyżej 2 metrów;
Przestrzeganie dopuszczalnych wielkości obciążenia regałów;
Stosowanie sprawnych przewodów elektrycznych, przeprowadzanie okresowych badań ochrony przeciwporażeniowej;
Stosowanie typowych znormalizowanych i ocechowanych regałów;
Układanie stosów w taki sposób, aby środek ciężkości pozostawał wewnątrz obrysu stosu;
Przygotowywanie posiłków z zachowaniem powszechnie stosowanych urządzeń i bezpiecznych zasad;
Bieżące usuwanie wilgoci w dniach , w których występują opady atmosferyczne;
Stosowanie właściwego oświetlenia stanowisk pracy zgodnie z PN;
Dopuszczanie do pracy pracowników o odpowiednich kwalifikacjach i stanie zdrowia;
Dopuszczenie do pracy pracowników przeszkolonych w zakresie bhp;
Stosowanie odpowiednich rozwiązań przestrzennych na stanowisku, wprowadzenie częstych kilkuminutowych przerw w pracy, Zaopatrzenie w odpowiednie siedziska.
obuwie z dużą powierzchnią tarcia, szczególnie przez kobiety;
rękawice kuchenne;
rękawice robocze przy składowaniu kartonów, opakowań.
Przy wykonywaniu czynności pracownika sklepu, kasjera
Czynniki stosowane w procesach pracy
Przyczyny zagrożenia
Możliwe skutki zagrożenia
Skutek
Prawdopod.
Ryzyko
Sposoby zmniejszania ryzyka
Ryzyko po redukcji
Drabiny, schody
Stosowanie uszkodzonych, niesprawnych drabin, eksploatowanie schodów z uszkodzony-mi stopniami schodów, bez poręczy
Upadek z wysokości, poślizgnięcie na uszkodzonych stopniach schodów; urazy typu: złamania, stłuczenia, zwichnięcia, otarcia naskórka, skaleczenia
S
Stosowanie sprawnych drabin c certyfikatem bezpieczeństwa.
A
Używanie drabin zgodnie z przeznaczeniem
Eksploatowanie sprawnych technicznie schodów z poręczą
Masa towarów przekraczająca dopuszczalne normy
Składowanie towarów o masie powyżej dopuszczalnego obciążenia w sposób przypadkowy
Przygniecenie, uderzenie, urazy rąk, nóg, głowy
M
Składowanie kartonów z towarem w stosach z zachowaniem określonych zasad bezpieczeństwa pracy
Instalacja elektryczna
Uszkodzona instalacja elektryczna
Porażenia prądem ze skutkami poparzenia, porażenia łącznie ze skutkiem śmiertelnym
D
Stosowanie sprawnego sprzętu typu: wtyczki, przełączniki, urządzenia powszechnego użytku
Terminowe wykonywanie pomiarów przeciwporażeniowych
Regały
Stosowanie uszkodzonych niestabilnych regałów
Zabezpieczenie regałów przed przewróceniem
Przestrzeganie dopuszczalnego obciążenia regałów
Stabilne składowanie kartonów z towarami z uwzględnieniem środka ciężkości
Zachowanie odległości między regałami umożliwiające bezpieczne poruszanie się
Stosy
Niewłaściwe składowanie kartonów z towarami
Uderzenia, przygniecenia
marcel28ko