Or_Pracownik sklepu kasjer.doc

(77 KB) Pobierz
Wstęp

1

 

OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO

NA STANOWISKU

PRACOWNIK SKLEPU KASJER

 

 

1.      Istota ryzyka: rodzaj zagrożenia – wypadkowe; zagraża porażenie prądem elektrycznym; możliwość upadku z wysokości (potłuczenia, złamania); typowe urazy mechaniczne, jak: skaleczenia dłoni, rąk, kończyn dolnych, otarcia naskórka – powstałe w czasie normalnej pracy, tj. układanie towarów na podłodze, regałach, półkach, przemieszczanie się pracowników po salach sklepowych, na drabinach, po schodach, w pomieszczeniach składowania kartonów, towarów – na zapleczu, w magazynach, gotowania wody, korzystania z urządzeń zasilanych prądem o napięciu 220 V.

 

2.      Cechy ryzyka: ryzyko średnie – stałe, postrzegalne.

 

3.      Kontakt z zagrożeniem: lekceważenie przepisów, niestosowanie zabezpieczeń, rutyna zawodowa, brak zachowania ostrożności, uwagi i podczas wykonywania pracy, zbyt mała koncentracja na wykonywanej czynności.

 

4.      Skutki ryzyka: wypadkowe – kalectwo, czasowa niezdolność do pracy, czasowe obniżenie sprawności.

 

5.      Prawdopodobieństwo skutków: w ostatnim roku na tym stanowisku wydarzyły się 3 wypadki przy pracy w tym:  3 lekkie. Wypadki te spowodowały czasową niezdolność do pracy.

 

6.      Symptomy zagrożenia: codzienne sprawdzanie przygotowania i wyposażenia stanowisk pracy – lustracja miejsca pracy. Należy dokonywać stanu technicznego urządzeń, stanu przejść i dojść do stanowisk pracy na hali sklepowej, na zapleczu i w magazynach. Stwierdzone w czasie oględzin nieprawidłowości należy określić w sposób jednoznaczny z umiejscowieniem występowania nieprawidłowości.

 

7.      Sposób reagowania w sytuacji zagrożenia: stwierdzone w czasie oględzin miejsc pracy nieprawidłowości należy zgłaszać bezpośrednio do osoby przełożonej, nieprawidłowości stanowiące bezpośrednie zagrożenie  należy usunąć w trybie natychmiastowym lub dokonać zabezpieczenia miejsca, stanowiska pracy, na którym występuje zagrożenie. O podjętej decyzji i poczynionych działaniach na rzecz wyeliminowania zagrożenia należy powiadomić niezwłocznie przełożonego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Identyfikacja zagrożeń

Zagrożenia na stanowisku pracy

Sposoby ochrony przed zagrożeniami

Stosowanie środków ochrony

Uszkodzone, niesprawne drabiny, schody, stopnie;

Składowanie towarów o masie większej od określonego obciążenia;

Uszkodzona instalacja elektryczna;

Stosowanie uszkodzonych, niestabilnych regałów;

Niewłaściwe składowanie kartonów, opakowań;

możliwość poparzenia gorącą wodą;

Upadek w wyniku poślizgu na śliskiej podłodze;

Urazy palców podczas obsługi krajalnic spożywczych;

Obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego.

Stosowanie sprawnych drabin z wkładkami przeciwpoślizgowymi, korzystanie z asekuracji drugiej osoby przy pracach powyżej 2 metrów;

Przestrzeganie dopuszczalnych wielkości obciążenia regałów;

Stosowanie sprawnych przewodów elektrycznych, przeprowadzanie okresowych badań ochrony przeciwporażeniowej;

Stosowanie typowych znormalizowanych i ocechowanych regałów;

Układanie stosów w taki sposób, aby środek ciężkości pozostawał wewnątrz obrysu stosu;

Przygotowywanie posiłków z zachowaniem powszechnie stosowanych urządzeń i bezpiecznych zasad;

Bieżące usuwanie wilgoci w dniach , w których występują opady atmosferyczne;

Stosowanie właściwego oświetlenia stanowisk pracy zgodnie z PN;

Dopuszczanie do pracy pracowników o odpowiednich kwalifikacjach i stanie zdrowia;

Dopuszczenie do pracy pracowników przeszkolonych w zakresie bhp;

Stosowanie odpowiednich rozwiązań przestrzennych na stanowisku, wprowadzenie częstych kilkuminutowych przerw w pracy, Zaopatrzenie w odpowiednie siedziska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

obuwie z dużą powierzchnią tarcia, szczególnie przez kobiety;

rękawice kuchenne;

rękawice robocze przy składowaniu kartonów, opakowań.

KARTA ANALIZY RYZYKA

Przy wykonywaniu czynności pracownika sklepu, kasjera

Czynniki stosowane w procesach pracy

Przyczyny zagrożenia

Możliwe skutki zagrożenia

Skutek

Prawdopod.

Ryzyko

Sposoby zmniejszania ryzyka

Ryzyko po redukcji

Drabiny, schody

Stosowanie uszkodzonych, niesprawnych drabin, eksploatowanie schodów z uszkodzony-mi stopniami schodów, bez poręczy

Upadek z wysokości, poślizgnięcie na uszkodzonych stopniach schodów; urazy typu: złamania, stłuczenia, zwichnięcia, otarcia naskórka, skaleczenia

S

S

S

Stosowanie sprawnych drabin c certyfikatem bezpieczeństwa.

A

Używanie drabin zgodnie z przeznaczeniem

A

Eksploatowanie sprawnych technicznie schodów z poręczą

A

Masa towarów przekraczająca dopuszczalne normy

Składowanie towarów o masie powyżej dopuszczalnego obciążenia w sposób przypadkowy

Przygniecenie, uderzenie, urazy rąk, nóg, głowy

M

M

M

Składowanie kartonów z towarem w stosach z zachowaniem określonych zasad bezpieczeństwa pracy

A

Instalacja elektryczna

Uszkodzona instalacja elektryczna

Porażenia prądem ze skutkami poparzenia, porażenia łącznie ze skutkiem śmiertelnym

D

M

S

Stosowanie sprawnego sprzętu typu: wtyczki, przełączniki, urządzenia powszechnego użytku

A

Terminowe wykonywanie pomiarów przeciwporażeniowych

A

Regały

Stosowanie uszkodzonych niestabilnych regałów

Przygniecenie, uderzenie, urazy rąk, nóg, głowy

M

M

M

Zabezpieczenie regałów przed przewróceniem

A

Przestrzeganie dopuszczalnego obciążenia regałów

A

Stabilne składowanie kartonów z towarami z uwzględnieniem środka ciężkości

A

Zachowanie odległości między regałami umożliwiające bezpieczne poruszanie się

A

Stosy

Niewłaściwe składowanie kartonów z towarami

Uderzenia, przygniecenia

M

M

M

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin