Likier waniliowy
ü 2 szklanki spirytusu,
ü 2 szklanki mleka,
ü 1/2 cytryny,
ü 1/2 laski wanilii,
ü 1 szklanka cukru
Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki.Wanilie przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.Spirytus wlać do słoja, włożyć cytrynę, wanilie i cukier.Słój zakręcić i pozostawić przez 10 dni.Po tym czasie połączyć (mieszając) spirytus z przegotowanym zimnym mlekiem i pozostawić jeszcze na 5 dni.Codziennie poruszać słojem aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.Po tym czasie likier przecedzić przez gęste sito.Oziębiony wlać do butelek i zakorkować.
Na 0,75 l. spirytusu wziąć po 2 g wanilii i cynamonu (najlepiej nietłuczony), pół goździka i 0,5 l wody.Trzymać wszystko przez kilka tygodni w butli ustawionej w ciepłym miejscu.Odcedzić płyn.Z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody przyrządzić syrop, ostudzić i zalać poprzednim płynem.Dobrze, wymieszać, nalać do butelek i zakorkować.
daria275