Likier waniliowy.doc

(28 KB) Pobierz
Likier waniliowy #2

Likier waniliowy
 

ü      2 szklanki spirytusu,

ü      2 szklanki mleka,

ü      1/2 cytryny,

ü      1/2 laski wanilii,

ü      1 szklanka cukru

 

Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki.
Wanilie przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.
Spirytus wlać do słoja, włożyć cytrynę, wanilie i cukier.
Słój zakręcić i pozostawić przez 10 dni.
Po tym czasie połączyć (mieszając) spirytus z przegotowanym zimnym mlekiem i pozostawić jeszcze na 5 dni.
Codziennie poruszać słojem aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Po tym czasie likier przecedzić przez gęste sito.
Oziębiony wlać do butelek i zakorkować.

 

 

Likier waniliowy


Na 0,75 l. spirytusu wziąć po 2 g wanilii i cynamonu (najlepiej nietłuczony), pół goździka i 0,5 l wody.
Trzymać wszystko przez kilka tygodni w butli ustawionej w ciepłym miejscu.
Odcedzić płyn.
Z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody przyrządzić syrop, ostudzić i zalać poprzednim płynem.
Dobrze, wymieszać, nalać do butelek i zakorkować.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin