Brzoskwinie w sosie szodonowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Brzoskwinie w sosie szodonowym

Brzoskwinie w sosie szodonowym

 

Składniki na 6 porcji:

6 dużych brzoskwiń

3 żółtka

niepełna szklanka śmietany 12-proc.

pół szklanki białego wytrawnego wina

2 łki cukru

łka mąki ziemniaczanej

pół laski wanilii

 

Umyte i osuszone brzoskwinie zawiń pojedynczo w odpowiednio przycięte kawałki folii aluminiowej i wstaw na 15 minut do uprzednio nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu brzoskwinie wyjmij, obierz i przekrój na pół, z każdej usuwając pestkę.

 

Żółtka utrzyj z cukrem, dosyp mą ziemniaczaną i - stale mieszając - wlej śmietankę zagotowaną z rozłamaną wanilią. Na końcu dopraw winem.

 

Brzoskwinie ułóż w szklanej salaterce i zalej ostudzonym sosem. Możesz uż brzoskwiń z kompotu lub zastąpić je morelami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin