Jaja w kolorowym sosie.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja w kolorowym sosie

Jaja w kolorowym sosie

 

Składniki:

5 jaj

puszka kukurydzy

20 dag szynki lub innej chudej wędliny

2 łki masła lub dobrej margaryny

2 łki mąki

kostka Rosołu królewskiego WINIARY

czek natki pietruszki

czek szczypiorku

3 łki ostrej musztardy

ewentualnie 5 dag startego żółtego sera

pieprz

l

 

Zacznij od ugotowania jaj na twardo, potem włóż je na chwilę do zimnej wody, obierz i przekrój na połówki. Rozgrzany tłuszcz połącz z mą, rozprowadź dwiema szklankami wody, dopraw sos kostką rosołową, solą, pieprzem i zagotuj.

 

Kukurydzę osącz, szynkę pokrój w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekaj (kilka gałązek pietruszki odłóż). Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszaj z sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.

 

Gotowy sos przelej na półmisek, ułóż w nim połowy jaj. Przybierz szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorą przekąskę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin