Gołąbeczki
Składniki:
25 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
10 liści kapusty (i kilka dodatkowych na dno garnka i do przykrycia gołąbków)
2 łyżki ryżu
2 szklanki Rosołu wołowego WINIARY
mała cebula
łyżka oleju
25 dag chudego wędzonego boczku
3/4 gęstej kwaśnej śmietany
2 liście laurowe
pieprz
sól
Wybierz najładniejsze liście kapusty włóż je do wrzątku, wyjmij, ostudź i po usunięciu najgrubszych nerwów poprzecinaj na pół. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Mięso wymieszaj z ryżem, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem, po czym podziel na 20 porcji. Każdą ciasno zawiń w połówkę liścia, tak by powstał mały gołąbek.
Na spód garnka o grubym dnie włóż część pozostałej kapusty, a potem gołąbki i liście laurowe, całość przykryj resztą kapusty i zalej rosołem.
Potrawę duś na małym ogniu pod przykryciem. Teraz pokrój w drobną kostkę boczek, mocno go wysmaż. Przed podaniem polej gołąbki śmietaną i posyp przygotowanymi skwarkami.
Dessimo